איך לאלף את הכלב שלא לעלות על הספה?
איך לגרום לכלב להבין שעדיף לו לוותר על הספה
אופן החשיבה של כלבים פועל כך שהם יעדיפו לעשות את מה שמייצר עבורם תגמול חיובי כמו נוחות, תשומת לב מצד הבעלים או אוכל. חשוב להבין את זה כאשר מנסים לאלף כלב, משום שבמקום לומר לו מה אסור לעשות – פשוט צריך להדגיש כמה כדאי לו לעשות את ההיפך. במילים אחרות, אם אנחנו לא רוצים שהכלב יעלה על הספה, אנחנו צריכים להראות לו כמה כיף יכול להיות לו בכל מקום אחר שאיננו הספה.
חשוב גם להבין שעונשים או צעקות על הכלב לא יובילו לתוצאה הרצויה. אם נניח שאנחנו חוזרים הביתה מיום עבודה, תופסים את הכלב 'על חם' כשהוא יושב על הספה ומתחילים לצעוק עליו שיירד ממנה – הכלב עשוי להבין שכאשר אנחנו חוזרים הביתה עליו לרדת מהספה, אבל ברגע שנצא שוב מהבית הוא יחזור ויעלה עליה.
הדבר הראשון שצריך לעשות כדי ללמד כלב שלא לעלות על הספה הוא ליצור עבורו מקום אחר, ייעודי, שיהווה תחליף שייתפס בעיניו הרבה יותר שווה. לשם כך ניתן לייעד עבורו פינה ספציפית בבית, ולהניח בה מיטה מפנקת ורכה עם צעצועים וחטיפים. בכל פעם שנמצאים ליד המיטה כדאי ללטף את הכלב ולשחק איתו. גם אם הוא לא עשה שום דבר באופן אקטיבי, אלא פשוט ישב שם במיטה שלו, ועל אחת כמה וכמה כשהכלב עולה על המיטה - יש לשבח אותו, ללטף ולומר לו מילים טובות, לתת לו צ'ופר או חטיף; ובכל פעם שהכלב עולה על הספה יש להתעלם מכך לחלוטין (לא לצעוק עליו ולא להוריד אותו בכוח).
מהר מאוד הכלב יבין שאיזור המיטה מיייצר עבורו הרבה יותר תגמולים חיוביים מאשר ישיבה על הספה (שמייצרת עבורו אפס תגמולים) – וכך הוא יפתח בעצמו את ההעדפה למיטה על פני הספה.
מה עושים כשצריך לצאת מהבית?
לפעמים נדמה לנו שהכלב למד את השיעור החשוב שניסינו להנחיל לו, ואכן בכל זמן שאנחנו בבית הוא יושב במיטתו, ממושמע וצייתן. אלא שכשאנחנו חוזרים הביתה מהעבודה, ניכר שהוא היה על הספה: המקום עדיין חמים, שער פרווה על הכריות, אולי אפילו ריר וסימני נגיסה – העיקר שכשאנחנו מוצאים את כל הראיות הללו, הכלב מסתכל עלינו ממיטתו כאילו הוא חף מפשע.
לכן כשיוצאים מהבית, כדאי להשאיר כמה משחקים וצ'ופרים על מיטתו של הכלב, שוב כדי לגרום לו להבין שיותר כיף לו באיזור המיטה. בנוסף כדאי להערים מכשולים על הספה כדי להקשות על הכלב לטפס עליה: כסאות הפוכים, למשל, קופסאות קרטון או צעצועים של הילדים. ניתן גם לפרוש יריעת נייר כסף (רוב הכלבים לא נהנים לדרוך עליה), ואף לרכוש שטיחים ייעודיים בחנויות לחיות מחמד – משטחים לא נעימים לדריכה והשתרעות. אפשרות נוספת היא רכישת תרסיסים עם ניחוח שאינו נעים לכלב
עבור גורים צעירים או כלבים קטנים במיוחד ניתן גם לרכוש גדר מתקפלת שבעזרתה ניתן ליצור מעין 'קירות מפרידים' עבור הכלבים – או כמתחם סגור שלא יוכלו לצאת ממנו לשום מקום (ובפרט לא לכיוון הספה) או לגידור הספה ורהיטים דומים.
ובכל מקרה, אם חוזרים הביתה וניכר שהכלב לא עלה על הספה, מומלץ לתת לו חטיף טעים, ללטף ולשבח אותו. כך יגדלו הסיכויים שהוא יבין שאי-העלייה היא משהו טוב.
כל ספה בשעתה
יכולת הסקת המסקנות של כלבים נמוכה משמעותית מזו של בני אדם, ובעלי כלבים רבים עשויים לשכוח זאת. אם הצלחתם סוף סוף ללמד כלב שלא לעלות על ספה מסוימת, אין זה אומר שהוא הבין את המשמעות לגבי כל הספות באופן כללי. כלומר, בהחלט יתכן שכלב שלמד לא-לעלות על הספה בסלון עדיין ישמח לזנק על הספה בחדר השינה. יתרה מזאת, אם לוקחים את הכלב לביקור אצל משפחה או חברים, הוא עשוי לעלות על הספה שלהם.
מה עושים? אין מנוס מללמד אותו שוב ושוב. הספה הזאת אסורה. גם הספה הזאת. גם זאת – וכן הלאה. ואם רוצים למנוע מן הכלב לטפס גם על המיטה, יש לבצע את אותן פעולות לגבי כל המיטות בבית. בעזרת תהליך אילוף נכון והרבה סבלנות, בסופו של דבר הכלב ילמד בדיוק על מה מותר לו לעלות בבית ועל מה לא.