איך לאלף חמוס?
מה צריך לדעת על חמוסים לפני שניגשים לאילוף?
הדבר הראשון שצריך לעשות לפני שמתחילים לאלף חמוס הוא למצוא פרק זמן שבו הוא לא שקוע בשינה. כן, חמוסים ישנים הרבה – כמעט 80% מן היממה, אבל בשעות שהם ערים בהחלט ניתן ללמד אותם דברים שנרצה שיעשו (או להימנע מדברים שאיננו רוצים שיעשו, כמו נשיכות).
דבר חשוב נוסף שכדאי לעשות הוא לבחור מראש את המלחמות האבודות מראש. בניגוד לכלבים וחתולים שבויתו במשך מאות שנים, החמוס עדיין הרבה יותר חיית בר באופיו מאשר חיית בית. לכן יש אינסטינקטים שפשוט אי אפשר לשנות – כמו למשל הדחף של חמוס לכרסם דברים או המשיכה שלו לחפצים בוהקים.
את הנטיות הטבעיות של החמוס כנראה שלא תצליחו להכחיד, כלומר ניסיון לאלף אותו להפסיק לכרסם, למשל, פשוט לא יצלח. מה שכן אפשר לעשות הוא לכוון אותו להעדיף כרסום של דברים מסוימים על פני דברים אחרים. במילים אחרות, האילוף צריך לתעל את טבעו של החמוס לכיוונים הרצויים לבעליו - ולא לנסות לשווא לשנות אותו.
אז תכלס, איך מאלפים חמוס?
ראשית יש לתת לחמוס שם ולהשתמש בו כל הזמן, כדי שהחמוס יתרגל לדיבור של בעליו ובכלל לדיבור של בני אדם סביבו. זמן ההאכלה הוא החשוב ביותר לדבר אל החמוס ולקרוא בשמו, שכן אז החמוס לומד את הסביבה שלו ואת הנוכחות האנושית הקבועה, ובנוסף הוא מקשר את הריח האופייני לבעליו עם אוכל הנחשב כתמריץ חיובי עבורו.
ככלל, אילוף של חמוס צריך להתבצע על ידי מתן חיזוקים חיוביים – כלומר לתת לו חטיף או צעצוע בכל פעם שהוא מבצע דבר רצוי. השיטה ההפוכה, של איומים או עונשים, פשוט לא תעבוד משום שהחמוס פחדן מטבעו. כלומר, קל מאוד להבהיל אותו ולגרום לו להימלט למקום מסתור או לכלוב שלו, והוא לא ילמד מכך דבר. אז מה עושים כשהחמוס לא מתנהג כמו שצריך, מבצע משהו שאסור לו (או לחלופין לא מבצע משהו שמצופה ממנו)? פשוט להתעלם ממנו, לא לתת לו שום חיזוק ושום יחס אלא להפסיק מיידית את המשחק והאינטראקציה איתו.
שיטת החיזוקים החיוביים עובדת נפלא עם רוב החמוסים. חיזוק חיובי יכול להיות מעט מן האוכל היבש הרגיל שהם אוכלים, חטיף קטן כדי לגוון או צעצוע. חמוסים מאוד אוהבים לשחק ולכרסם, ולכן צעצועים יכולים לשמש כחיזוק נהדר. כך או כך, בשיטה הזו ניתן ללמד אותם להבחין בין רהיטים שמותר או אסור להם לעלות עליהם; לכוון אותם לחפצים שמותר להם לשחק איתם או לא; ואפילו ללמד אותם מה מותר לנשוך ואת מי אסור. כל מה שצריך הוא פשוט לעודד התנהגות טובה, והחמוסים, שנחשבים לבעלי חיים אינטליגנטיים מאוד, יבינו עם הזמן כיצד צריך להתנהג.
אילוף חמוס לעשיית צרכים בארגז חול
זו אחת השאלות הנפוצות ולכן נרחיב אודותיה מעט, אך באופן עקרוני השיטה לאלף חמוס לעשות את צרכיו בתוך ארגז חול (ממש כמו חתול) היא אותה אחת שתוארה קודם – שיטת החיזוקים החיוביים: תחילה מניחים ארגז קטן בתוך הכלוב שלו ועוקבים אחריו כדי לעודד ולתת לו משחק או צ'ופר כשהוא משתמש בו; בהמשך ניתן להוציא ולהרחיק את הארגז יותר ויותר מן הכלוב, ובכל פעם להמשיך ולתת חיזוק חיובי בכל פעם שהחמוס עושה את צרכיו במקום הנכון (ולהתעלם כאשר הוא מפספס!).
חשוב לזכור שבניגוד לחתולים, החמוס מטבעו לא משתמש בחול לעשיית צרכים ולכן תהליך האילוף לעשות זאת יהיה ארוך יותר. כמו כן, מערכת העיכול של חמוסים עובדת במהירות ולכן יש חמוסים שפשוט... קשה להם להתאפק. כשחמוסים אוכלים הרבה ומשך העיכול שלהם קצר יחסית, לעיתים ייתכנו פספוסים פשוט משום שהם לא יספיקו להגיע למקום עשיית הצרכים הקבוע שלהם. פתרון אפשרי הוא למקם ברחבי הבית מספר ארגזי חול קטנים במקום ארגז גדול אחד.