איך לגדל איגואנה בבית?
לפני שמתחילים לחפש איגואנה לאימוץ
חשוב לקחת בחשבון שאיגואנה שונה מאוד מחיות מחמד אחרות. היא לא נאמנה כמו כלב ובדרך כלל לא אוהבת ליטופים כמו חתול. יש לה ציפורניים חדות והיא לא נוטה לחבב מגע, כך שכדאי להרחיק אותה מילדים.
איגואנה בוגרת יכולה להגיע לאורך של 1.5 מטרים, ותועדו אפילו איגואנות שמתקרבות לאורך של 2 מטרים – גודל שמעלה את השאלה האם מדובר באיגואנה גדולה או בדינוזאור קטן...
איך בוחרים איגואנה?
כדי לאמץ איגואנה ניגשים אל חנות בעלי חיים שמתמחה בבעלי חיים אקזוטיים או אל מגדל מקצועי. על מנת לבחור את האחת שתיכנס לבית וללב שלכם, חפשו לטאה שנראית נקיה ובריאה, ללא בליטות, חתכים או פצעים על העור, הרגליים או הזנב, וללא הפרשות מאיבר המין. הבטן שלה אמורה להיות חלקה ושמנמנה.
שימו לב שבאופן טבעי, איגואנות מפחדות מבני אדם – כך שדווקא איגואנה שמפגינה רוגע ונינוחות כשמתקרבים אליה ואפילו כשאוחזים בה, היא איגואנה שלא כדאי לקחת. לכן חפשו איגואנה ערנית ופעילה. כזו שמוציאה לשון וזזה בתוך האקווריום שלה. מצד שני, אל תבחרו גם באיגואנה הכי תוססת שמתרוצצת הלוך ושוב, משום שלאיגואנה כזו יהיה קשה יותר להסתגל לחייה החדשים כחיית מחמד ביתית.
איזה ציוד צריך לאיגואנה מאושרת ובריאה?
-
אקווריום
איגואנה היא זוחל שגר באקווריום ולא בכלוב. בהנחה שבחרתם איגואנה צעירה, קחו בחשבון שהיא עוד תגדל, והרבה. לכן גם אם היא נראית קטנה בתוך אקווריום גדול מאוד, זכרו שהיא עוד תגדל ותמלא את הנפח. לחלופין, תוכלו לקנות אקווריום קטן ולהחליף אותו מדי מספר חודשים כאשר לאיגואנה כבר יתחיל להיות צפוף.
מומלץ לבחור עבור האיגואנה אקווריום מזכוכית שמעליו מכסה רשת העשוי ממתכת. כך תוכלו לשמור על קשר עין רציף, לתת לה די אור ואוויר, וכמובן למנוע ממנה לצאת. בכל מקרה אל תתפתו לקנות עבורה כלוב רשת, שכן היא עלולה לנסות לצאת ממנו ולהיפצע. האקווריום צריך להיות רחב וגבוה, משום האיגואנה אוהבת לטפס על עצים וענפים – שגם אותם כדאי להכניס לאקווריום.
אפשר להוציא מדי פעם את האיגואנה מן האקווריום ולתת לה לשוטט בבית. יש לעשות זאת תחת השגחה כדי למנוע תאונות, נפילות ופציעות.
-
מקור חום
האיגואנה, בניגוד אלינו, היא יצור שלא מחמם את עצמו אלא קולטת חום מהסביבה שבה היא נמצאת. במקור היא מגיעה מדרום אמריקה הלוהטת ורגילה לטמפרטורת סביבה של כ-30 מעלות ביום וכ-25 מעלות בלילה, ולכן סביר להניח שיהיה צורך לרכוש עבורה נורת חימום או מקור חום אחר.
את מקור החימום אין להניח בתוך האקווריום עצמו (כדי למנוע מצב שבו האיגואנה תיצמד אליו ותסבול מכוויות) אלא לצידו. כמו כן אין למקם את האקווריום בשמש ישירה, משום שקרני השמש עלולות להתמקד במקום אחד, כמו זכוכית מגדלת ענקית, ולגרום לכוויות.
-
מקור אור
איגואנה אוהבת אור שמש טבעי למשך 12 עד 14 שעות מדי יום (אם כי חשוב להוסיף לאקווריום גם מקום מוצל כדי שיהיה לה היכן להסתתר כשתרצה). כאמור אין למקם את האקווריום בשמש ישירה, אבל כן בחדר מואר. בנוסף ניתן לרכוש נורות המחקות את אור השמש ולהשתמש בהן באמצעות טיימר או שעון שבת – אך במקרה כזה יהיה צורך לרכוש גם מנורת אולטרא-סגול שתספק לאיגואנה את קרינת ה-UV שנמצאת באופן טבעי בקרני השמש.
-
מקור לחות
בטבע איגואנות חיות באזורים לחים, וישראל ממוקדמת דווקא באזור יבש. מה שאפשר לעשות הוא להניח באקווריום קערה שטוחה עם מים טריים. הקערה לא מיועדת רק לשתייה, משום שהאיגואנה סופגת את הלחות דרך העור. אם האיגואנה שותה לעיתים קרובות מאוד מן הקערה, יתכן שהלחות באקווריום לא מספיקה לה. במקרה כזה ניתן להתיז מים בחלל האקווריום ואף לטפטף מעט מים על האיגואנה עצמה פעם או פעמיים ביום.
-
מזון
איגואנות צמחוניות מטבען. כדי לשמור על בריאותן ולספק להן את כל המרכיבים התזונתיים הדרושים להן, מומלץ לתת להן לאכול מזון מן הצומח כשהוא חתוך לחתיכות קטנטנות: עלים ירוקים וטריים של קולרבי או לפת, אספסת, שעועית ירוקה או אפונה יהיו בחירה טובה. לעומת זאת לא מומלץ לתת להן עלי תרד, כרוב או ברוקולי.
אפשר גם לתת לאיגואנה לאכול פירות וירקות אחרים, אבל לא בכמויות גדולות מדי. היא כנראה לא תסרב גם לשאריות מזון של בני אדם, אבל אלה לא בריאות לה. כמו כן, למרות שאפשר למצוא ברשת המלצות לתת לאיגואנה לאכול מזון של בעלי חיים אחרים (כמו כלבים או חתולים), יש לקחת בחשבון שמזונות אלה עשירים בחלבון מן החי בעוד האיגואנה זקוקה לחלבון מן הצומח. כלומר, מזון של בעלי חיים אמנם מכילים שלל ויטמינים, מינרלים וחומרים אחרים שאולי נתפסים כבריאים, אבל לאורך זמן עלולים דווקא לפגוע בבריאותן של איגואנות.
והעיקר הבריאות
ביקור אצל וטרינר הוא אחד הדברים הראשונים שיש לעשות לאחר שמביאים את האיגואנה הביתה. זאת על מנת לבחון את תקינות בריאותה ולשלול אפשרויות לקיומן של מחלות או טפילים שהגיעו מן החנות או המגדל.
בנוסף, כמו עם כל חיית מחמד אחרת, ברגע שעולה חשד שמשהו לא תקין בבריאותה של האיגואנה, יש לקחת אותה לבדיקה באופן מיידי. בין הסימנים שאמורים לעורר חשד שכזה: פצעים, שלפוחיות, דימום, חולשה, קשיי נשימה, נפיחויות במפרקים או ברגליים, הקאות, ריור וכדומה.