איך ללמד תוכי לדבר?

רוצים ללמד את התוכי שלכם לדבר? זה יכול להיות נחמד – אבל קודם כל כדאי לדעת שלא כל תוכי יכול לעשות את זה. חלקם יכולים רק להשמיע קולות שריקה רגילים למדי, אחרים יכולים לחקות צלילים שהם שומעים בסביבתם באופן תדיר, ורק מעטים יכולים ממש ללמוד לדבר מספר קטן של מילים בסיסיות.

בין מיני התוכים שאפשר ללמד לדבר ניתן למנות מינים כמו אמזונה, ג'קו, קוקטיל, קקדו, ארה, סנגל ועוד. יחד עם זאת, יש גם הבדלים בין התוכים עצמם; כלומר גם אם התוכי שלכם משתייך למין שידוע ביכולת הדיבור שלו, הדבר עדיין לא מבטיח שהוא ילמד לדבר.

"היכנסו אל מוח הציפור"

בעלי תוכים רבים נוהגים לעמוד מולם ולומר, למשל, "תגיד בננה". כשהתוכי לא ממלא את הבקשה, מגיעים תסכול, עצבים ואפילו ויתור על המשימה. אבל כדאי להבין מה קורה במוחו של התוכי: הרי כדי למלא את הבקשה הוא צריך קודם כל להבין מה פירוש המילה "תגיד", ואז גם להבין מהי "בננה"; והמוח שלו הוא בכל זאת מוח של ציפור ולא של אדם (מבלי לפגוע באורן זריף).

יתרה מזאת, גם אם התוכי ילמד בסופו של דבר לומר את המילה "בננה", אין זה אומר בהכרח שהוא מבין את משמעות המילה. יתכן שהוא יאמר "בננה" באופן אקראי לגמרי.

איך תוכים לומדים?

הם מתבוננים בסביבתם ומקשרים אלמנטים שהם רואים לצלילים שהם שומעים. אם בכל פעם שבה נראה לתוכי בננה נאמר בקול רם "בננה", קיים סיכוי גבוה יותר שהוא ילמד לקשר בין האובייקט לבין המילה; ומכאן גובר הסיכוי שהוא ילמד לומר "בננה" בכל פעם שהוא רואה בננה.

סבלנות, עקביות, חזרתיות

מומלץ להתחיל במילים קצרות ופשוטות, כמו "שלום", "היי" או "ביי". אפשר גם לנסות ללמד את התוכי לומר את השם שלו או השם שלכם. בכל מקרה יש לעשות זאת באופן מדורג: בחרו מילה אחת, ולאחר שתהליך הלימוד יושלם בהצלחה עברו למילה הבאה וכן הלאה.

יש לחזור על המילה הנבחרת פעם אחר פעם (כמו תוכי...דא?). תוכים לומדים מחיקוי של צלילים, ולכן ככל שיהיו למילה יותר חזרות כך גובר הסיכוי שהתוכי יחקה אותה. יש הממליצים להיעזר לשם כך במכשירי הקלטה כדי להשמיע לתוכי את אותה מילה שוב ושוב, אולם לא תמיד זה עוזר; לכן כדאי לנסות אבל לא לתלות בכך ציפיות גבוהות מדי.

כאשר התוכי יצליח לחקות את המילה הרצויה, כדאי לתת לו פרס בדמות גרעין או פרי. כך הוא ילמד לקשר את ההתנהגות שביצע עם חיזוק חיובי ותגבר המוטיבציה שלו לחזור על אותה התנהגות פעמים נוספות. כלומר הפרס מסייע לתוכי להבין שהוא עשה משהו נכון – ולכן יש להקפיד לתת את הפרס רק במצבים כאלה. מתן הפרס באופן אקראי, ללא קשר להצלחה של התוכי, לא ילמד אותו דבר ואף עלול לגרום לו להתנהג בצורה לא רצויה.

ההצלחה לא מובטחת, אבל המשיכו לנסות

חשוב לזכור שתוכים לא נועדו להיות בעלי חיים מדברים. גם אם תבחרו במילים הפשוטות ביותר ותתאמנו עם התוכי מדי יום בשעות קבועות, יתכן שהצלילים שהוא יצליח להפיק יהיו מעוותים, משונים או לא קשורים כלל למילים שאתם מנסים ללמד אותו. 

אם אתם מנסים ללמד את התוכי מילה מסוימת ולא מצליחים, נסו להחליף וללמד אותו מילה אחרת. יתכן שהוא יעדיף ללמוד שריקה מסוימת ולא דווקא מילה. יחד עם זאת זכרו שבמקרים מסוימים תהליך הלימוד עשוי לארוך מספר ימים, במקרים אחרים כמה חודשים ולעיתים זה פשוט לא יקרה. 

לחלופין, יתכן שתשימו לב שהתוכי מפיק צלילים שהוא לומד בעצמו – למשל אומר "הלו" בכל פעם שהטלפון מצלצל, שורק בכל פעם שהמיקרוגל מצפצף וכדומה. מי יודע, אולי בזמן שאתם מנסים ללמד אותו לדבר, הוא לומד דברים אחרים לגמרי. 

 

דלג לתוכן מרכזי