איך לעזור לכלב להשתחרר מסטרס?

כאשר מאמצים כלב שעבר חוויות קשות בחיים, כגון התעללות מבעליו הקודמים – פעמים רבות הוא מתקשה להתרגל לחייו החדשים כתוצאה מתחושות סטרס: לחץ נפשי כבד שנוצר כתוצאה מהטראומות שחווה, שעשוי להשפיע על התנהגותו בבית החם שאליו הגיע. איך אפשר לעזור לו להשתחרר מן הסטרס, להתרגל לבית ולבעליו, ופשוט לפתוח דף חדש?

 

איך מתנהג כלב בסטרס?

 

למרבה הצער, קל למדי לזהות התנהגויות שנוצרות כתוצאה מסטרס: הכלב עלול להתנהג בצורה אגרסיבית, להרוס חפצים בסביבתו או לאיים על אלה שמתקרבים אליו. לחלופין, הכלב עלול להפגין פחד, לחפש מקומות מסתור או ליילל ללא הפסקה. לעיתים הפחד עשוי להיות רב כל כך, עד שהכלב פשוט עלול להתנהג בצורה אדישה לחלוטין כלפי כל מה שקורה סביבו: לא לאכול, לא לשתות, ובמקרים קיצוניים אפילו לא לנוע כלל, גם כאשר עליו לעשות את צרכיו. 

נכון, יש כלבים שאצלם צורות ההתנהגות הללו נובעות מן האופי הטבעי שלהם. לדוגמה, יכול להיות שכלב יתנהג בצורה אגרסיבית כלפי כלבים אחרים או שיחפש מקום מסתור בנסיבות מסוימות – אבל כאשר מדובר בהתנהגות שנובעת מסטרס ניתן ממש לראות את הלחץ בשפת הגוף ולהבחין בסטרס כשמסתכלים לכלב בעיניים.

 

אז מה עושים כאשר הכלב בסטרס?

 

אם זו הפעם הראשונה שאתם מגיעים הביתה עם הכלב לאחר שאימצתם אותו – אל תמהרו להיכנס פנימה. ראשית קחו אותו לטיול ארוך בשכונה, ברחובות הסמוכים ובחצר הבית, אם יש כזו. כך הכלב יירגע מן הנסיעה ויתחיל להכיר את הסביבה החדשה שלו. 

לאחר מכן היכנסו הביתה, אך אל תשחררו עדיין את הכלב מן הרצועה. הרי הוא עדיין לא יודע שזהו "הבית". עבורו זו רק סביבה חדשה נוספת, ולכן אתם בעצם ממשיכים את הטיול שהתחלתם קודם, רק בין קירות הבית. תנו לכלב להריח את החדרים, את הרהיטים ויתר החפצים. אל תאיצו בו ואל תשחררו אותו לפני שחקר את כל פינות הבית. 

אם יש חיות מחמד נוספות בבית, ובעיקר כלבים אחרים – מוטב לסגור אותם באחד החדרים. כדאי גם לבקש משאר דיירי הבית, כגון ילדים, לצאת ממנו לזמן מה. תנו לכלב את הזמן שלו להכיר את המקום שאליו הגיע בנחת, עם כמה שפחות אלמנטים שעלולים להלחיץ אותו. 

בימים הראשונים לשהותו של הכלב בבית, השתדלו שלא להשאיר אותו לבד אלא בהשגחה. זאת משום שיתכן שהבדידות תעורר אצל הכלב חרדות ומצוקה. אם יש לכם חצר, יתכן שהוא ירגיש נוח יותר דווקא בה, באוויר הפתוח, ולא בתוך הבית שעלול להתפרש כמקום סגור-מדי. בכל מקרה, עקבו אחר התנהגותו של הכלב וחפשו סימני סטרס: רעד, יללות, זנב בין הרגליים, ניסיונות לברוח וכדומה. בדקו האם הסימנים הללו פוחתים. 

השלב הבא הוא הצבת כללים וחוקים בבית. על הכלב לדעת מה קורה ומתי, שכן הידיעה תסייע לצמצם את הסטרס: עליו ללמוד לאילו חדרים מותר לו להיכנס ולאילו לא, מהו המקום שבו הוא יכול לאכול ולשתות וכן הלאה. 

שימו לב: אל תנסו להעניש את הכלב בצעקות או חלילה באופן פיזי, משום שזה עלול להשיב את הגלגל לאחור ולעורר בכלב את תחושות הסטרס מחדש. במקום, השתמשו בחיזוקים חיוביים כגון צ'ופרים וחטיפים כדי לסייע לכלב להבין מה מותר ומה אסור. 

 

איך נדע שרמת הסטרס פוחתת?

 

ככל שכלב ירגיש יותר בנוח, ניתן יהיה לראות שינוי לטובה בהתנהגותו: הוא יהפוך להיות פעיל יותר, סקרן יותר. הוא ייקום ממרבצו לעיתים קרובות יותר כדי לחקור את סביבתו, וככל שיחלוף הזמן גם יתחיל להתקרב מרצונו אל יתר דיירי הבית ואפילו לחיות המחמד האחרות, אם יש כאלה. אם תראו את הסימנים הללו, סביר להניח שהכלב כבר מרגיש ביטחון רב יותר בביתו החדש. אמנם לעיתים השינוי בהתנהגות עשוי להיראות כמו הידרדרות – למשל, אם בימים הראשונים לשהותו בבית הוא התעלם לגמרי מהחתול אבל לפתע מתחיל לרדוף אחריו ברחבי הבית – חשוב לראות את השינוי הזה באור הנכון: זה אומר שהכלב מרגיש נוח יותר ומתחיל לחשוף את אופיו האמיתי. אמנם יתכן שיהיה צורך בסיוע של מאלף כלבים מקצועי, אבל לפחות רמות הסטרס פוחתות.

 

לסיכום

 

אימוץ כלב שסובל מסטרס יכול להיות חוויה מורכבת לכל הצדדים, אבל בהחלט אפשר לעזור לכלב להירגע, לשים מאחוריו את החוויות הקשות שעוררו את הסטרס מלכתחילה ולפתוח דף חדש בבית חם ואוהב. 

הרעיון הוא פשוט: יש להפנים שמדובר בכלב עם בעיה נפשית כלשהי. יהיה הגורם לכך אשר יהיה, בעליו חייב להתייחס לכלב בצורה סבלנית, לאפשר לו להתרגל למרחב המחייה החדש, לדיירי הבית ולחיות המחמד הנוספות באופן שמתאים לכלב עצמו. זאת, כמובן, מבלי לוותר על הצבת כללים והקפדה על משמעת כבר מן היום הראשון.

יתכן שזה יקח יום או יומיים, ולעיתים אפילו מספר שבועות – אבל עם מספיק אורך רוח, חיזוקים חיוביים וכמה שיותר אהבה, רמות הסטרס ירדו והכלב ילמד להכיר ולאהוב את בעליו וביתו החדשים.

 

דלג לתוכן מרכזי