איך לשלב חיית מחמד נוספת בבית שכבר יש בו חיית מחמד?
ואם את כל הטוב הזה אפשר לקבל מחיית מחמד אחת – למה לא לאמץ שתיים? שלוש? אולי אפילו יותר. בעוד שמשפחות רבות מאמצות להן כלב או חתול ונהנות מחברתו ומגידולו, יותר ויותר מהן בוחרות לשלב חיות מחמד נוספות בבית. זה יכול להיות בעל חיים מאותו סוג (חובבי כלבים, למשל, ישמחו לאמץ כלב שני בנוסף לראשון) או בעל חיים אחר (אולי לא יגור זאב עם כבש, אבל בהחלט יכולים לגור יחד כלב וחתול, כלב וארנבת, חתול ותוכי או שילובים נוספים).
שילוב חיית מחמד נוספת בבית שכבר יש בו חיית מחמד אחת לפחות הוא אפשרי, אבל צריך להיעשות בתבונה. בעלי חיים יכולים להיות חשדניים כלפי בעלי חיים אחרים, קנאים מאוד לטריטוריה שלהם, לבעליהם או לחפצים שונים בבית. הדרך הנכונה ביותר לעשות זאת תלויה כמובן בבעלי החיים שבהם מדובר, אולם להלן כמה שילובים נפוצים והמלצות לבצע את השילוב בצורה מיטבית:
שילוב כלב בבית שיש בו כלב
טבעם של כלבים הוא לחיות בלהקות שבהן יש רמות שונות של דומיננטיות. כלב שכבר חי בבית עלול להרגיש מאוים כאשר מגיע כלב חדש הביתה, להתנהג כלפיו באגרסיביות ולהתייחס אליו כאל פולש; אולם אם מפגישים ביניהם בתבונה ניתן לגרום להם להפוך למעין להקה ולחיות בשלום.
השיטה המומלצת ביותר להפגיש בין כלב ותיק לכלב חדש היא לעשות את זה מחוץ לבית, כלומר מחוץ לטריטוריה של הכלב הוותיק. אפשר לתת להם לרחרח זה את זה ולשחק יחד. אם נראה שהם לא מסתדרים, יש להרחיק אותם מיד, לתת להם להירגע ולנסות שוב. רק כאשר הסיטואציה מתנהלת על מי מנוחות אפשר לשבח ולתת להם חטיף – ואז גם אפשר לקחת את שניהם הביתה. אגב, אם כבר יש בבית יותר מכלב אחד, כדאי לעשות את התהליך באופן נפרד עם כל אחד מהכלבים הוותיקים.
שילוב כלב בבית שיש בו חתול
חתולים הרבה יותר קנאים לטריטוריה שלהם מאשר כלבים. אם החתול הוא הוותיק, הוא רואה בבית את השטח שלו ויראה בכלב החדש פולש מסוכן. מומלץ להפגיש ביניהם באופן הדרגתי – בכל פעם להאריך מעט את השהייה המשותפת בבית ואז להוציא את הכלב החוצה. כדאי גם לוודא קודם שלחתול תהיה גישה למקומות שעליהם יוכל לטפס אם וכאשר יחוש לחץ או איום. נקודה נוספת שכדאי לקחת בחשבון היא גילו של החתול: ככל שהוא צעיר יותר, כך הוא יהיה פתוח יותר לאפשרות לקבל הביתה כלב. זה לא אומר שחתול מבוגר לא יסכים לנוכחות הכלב, אבל זה ההסתגלות כנראה תארך יותר זמן.
שילוב חתול בבית שיש בו חתול
בניגוד לכלבים שחיים בלהקות, חתולים הם בעלי חיים שבדרך כלל לא נוטים לחבב חברת חתולים אחרים, ובפרט לא חתולים שהם לא מכירים. לכן אם רוצים להביא חתול חדש לבית כבר יש בו חתול ותיק, כדאי ממש לייחד חדר שונה עבור כל חתול. יש להכניס את החתול החדש לחדר שבו החתול הוותיק ממעט להסתובב, לתת לו מיטה משלו, כלי אוכל ומים ומתקן גירוד משלו, ובמשך כשבוע לתת לכל חתול לרחרח פריטים שנושאים את הריח של החתול השני.
לאחר כמה ימים שבהם החוש היחיד שמגלה לכל חתול על נוכחות השני הוא חוש הריח, מגיע הזמן להפגיש ביניהם – אבל דרך רשת או כלוב נשיאה, כדי להגן עליהם. ככל שיחלוף הזמן והחתולים יתרגלו ויהפכו אדישים זה לנוכחות של זה, ניתן יהיה להסיר את המחסומים ולתת להם לחיות יחד באותו חדר.
שילוב חתול בבית שיש בו כלב
גם במקרה שבו מביאים חתול חדש לבית שכבר מתגורר בו כלב, מומלץ לעשות זאת באמצעות הפרדה מוחלטת בין החדרים והיכרות ראשונית על בסיס חוש הריח. לאחר שהשניים התרגלו אחד לשני, ניתן להתחיל לשלב אותם יחד באותו חדר תוך הקפדה על קיומם של מקומות גבוהים אליהם יוכל החתול לטפס ועל שימוש ברצועה כדי למנוע מן הכלב התנפלות אגרסיבית מדי על החתול.
הכי חשוב: להתאזר בסבלנות
תהליך ההסתגלות ההדרגתי נועד הן עבור בעל החיים החדש, שנכנס לחלל חדש, מלא בריחות לא מוכרים, והן עבור בעל החיים הוותיק שעשוי לראות בו פולש בלתי רצוי. התהליך עשוי לארוך זמן ולפיכך נדרשת סבלנות מכל בני הבית, אבל הוא חשוב על מנת לוודא שכל בעלי החיים בבית (כולל בני האדם) יוכלו לחיות יחד בשלום ושלווה.
קיצורי דרך עלולים לגרום לכך שבעלי החיים יתקשו מאוד להסתדר זה עם זה, ומכאן קצרה הדרך למריבות, מלחמות וחלילה פציעות. לכן כדאי להתאזר בסבלנות גם אם נדמה שבעל החיים החדש לא מתקבל בברכה, ולא לזרוק אותו למים "ושיסתדרו כבר". בין אם זה יארך שבוע או חודש, רוב חיות המחמד יתרגלו לחיות יחד בבית.