אימוץ מכרסמים: כל מה שצריך לדעת
האם יש לכם פנאי לכך?
בניגוד לכלבים וחתולים שמסתובבים בין הרגליים ומזכירים לנו את קיומם, מכרסמים בדרך כלל נשארים בכלוב שלהם וצריך לזכור לטפל בהם: לתת להם אוכל, לוודא שהמים נקיים, לנקות או להחליף את המצע מדי פעם וכדומה. אם לא תזכרו לעשות זאת, המכרסמים שלכם יסבלו מהזנחה או גרוע מכך.
איזה מכרסם כדאי לאמץ?
חושבים לאמץ אוגר? כדאי לדעת שלרוב האוגרים יש נטייה להיבהל בקלות ולפיכך הם עלולים לנשוך. הנשיכה איננה כואבת או מסוכנת, אולם בכל זאת מומלץ לבחור באוגר כחיית מחמד עבור ילדים בני 8 ומעלה. כמו כן הם בעלי חיים זריזים מאוד ועלולים לחמוק ולברוח בקלות יחסית.
ואולי גרביל? גם גרבילים מתאימים לילדים בני 8 ומעלה, והם פחות נוטים לנשיכת בעליהם – אולם הם הרבה יותר זריזים וחמקמקים ולפיכך דורשים תשומת לב רבה. כמו כן, גרבילים הם בעלי חיים חברתיים ולכן מומלץ לגדל אותם בזוגות או יותר.
פוחדים מחולדות? התדמית השלילית בציבור עושה להן עוול, משום שהן חמודות מאוד, חכמות להפליא ומהוות חיות מחמד נהדרות עבור ילדים בני 6 ומעלה. האמור להלן נכון גם עבור עכברים.
שרקנים? היצורים החמודים הללו, המכונים גם חזירי ים או קביות, כמעט ולא נושכים או שורטים ולכן מהווים בחירה מצוינת גם לילדים צעירים מאוד.
ואולי דווקא ארנב? זו יכולה להיות בחירה מצוינת עבור ילדים בני 7 ומעלה, משום שהם חברותיים מאוד ואופיים נוח בדרך כלל, אולם הם יכולים גם לנשוך ולשרוט ולפיכך דורשים תשומת לב וטיפול עדינים יותר.
חמוס הוא החתול החדש? חמוסים בדרך כלל סקרנים, שובבים ומהירים מאוד, ולכן הם מתאימים בעיקר לבני 9 ומעלה ויש להשגיח עליהם בכל עת שהם מחוץ לכלוב. כשהם צעירים הם עשויים לנשוך, אולם לאחר שהם מתבגרים ומתרגלים לסביבתם הם מהווים חיית מחמד נהדרת. אין פלא שבשנים האחרונות ניתן לראות יותר ויותר ישראלים מטיילים ברחוב עם חמוס קשור ברצועה.
האם שקלתם צ'ינצ'ילה? בעל החיים הפרוותי הזה אמנם חמוד להפליא, אולם בדרך כלל יתנגד לליטופים או החזקה בידיים. קשה לאלף אותן והן יעדיפו להתרוצץ עצמאית בשטח, כך שנדרש טיפול עדין בהן ולפיכך הן מתאימות לילדים בני 10 ומעלה.
איזה ציוד צריך לקנות?
עקרונית לכל מכרסם יש אופי משלו והתנהגות שונה, כך שחשוב להתייעץ עם איש מקצוע לגבי הציוד המדויק שכדאי לרכוש עבור חיית המחמד החדשה שלכם. יחד עם זאת, ניתן לומר שבאופן כללי כל מכרסם יזדקק לרשימת הפריטים הבאה:
-
כלוב: מקום המחיה והפעילות העיקרי של המכרסם. יש להתאים את מידות הכלוב למידות בעל החיים.
-
מאורה: מקום מסתור בו יוכל המכרסם להתחבא ולישון.
-
מזון יבש: בעוד שלמכרסמים רבים ניתן לתת ירקות רגילים כמו גזר או חסה, לרוב מוטב לתת להם מזון שמכיל רכיבים תזונתיים שטובים לבריאותם. קיימים סוגי מזון שמתאימים למכרסמים באופן כללי ויש סוגים שמתאימים (או עדיפים) למכרסמים ספציפיים.
-
מצע לריפוד תחתית הכלוב, אשר עליו ידרוך המכרסם ובו יעשה את צרכיו. יש סוגים שונים של מצעים המתאימים למכרסמים שונים, ויש לנקות או להחליף אותם מעת לעת.
-
מתקנים לאוכל ומים עשויים מחומרים איכותיים וקלים לניקוי. חשוב לשמור על ניקיונם כדי למנוע התרבות חיידקים בשאריות מזון בקערה או במים שעמדו זמן רב במתקן השתייה.
פריטי ציוד נוספים שיתכן שיהיה בהם צורך, בתלות במכרסם שאימצתם: חתיכות עץ לכרסום, צעצועים (אוגרים למשל ידועים בחיבתם לריצה אינסופית על גלגל ייעודי, אבל למכרסמים שונים ניתן לתת צעצועים מגוונים), תוספי ויטמינים או חומצות שומן, משחות טיפוליות, ציוד ניקוי ועוד.