בעיות התנהגות אצל חתולים: למה הן קורות ואיך פותרים אותן?
למה החתול משייף ציפורניים?
חתולים רבים נוהגים לשרוט רהיטים או שטיחים כדי לשייף את ציפורניהם. זאת משום שבטבע החתול צד את טרפו, ולכן צריך לשמור על ציפורניו חדות. בנוסף, שיוף ציפורניים הוא דרכו של החתול לסמן טריטוריה. כלומר, הוא לא שורט את הספה בסלון או את הכיסא בחדר השינה כדי להעניש אותנו או כי משעמם לו – אלא כי זה הדחף הטבעי שלו.
איך מפסיקים את ההתנהגות הזו? אפשר לרכוש עבורו מתקן לשיוף ציפורניים, או להגדיר עבורו חפץ שמותר לו לשרוט, כמו רהיט ישן או שטיח שממילא מיועד לזריקה. את המתקן או החפץ יש להניח בסמוך לרהיט שידוע שהחתול אוהב לשייף בו את ציפורניו, ובעזרת חיזוקים חיוביים ללמד אותו לשייף את הציפורניים על המתקן (או החפץ) במקום על הרהיט.
למה החתול לועס חפצים בבית?
גם במקרה הזה, חתולים לועסים חפצים כי זה הדחף שלהם כבעלי חיים ציידים. כגורי חתולים צעירים הם נוהגים לנשוך זה את זה כחלק מן ההתפתחות הטבעית שלהם, ועליהם להיות מסוגלים להשתמש בשיניים שלהם כדי לתפוס טרף. במילים אחרות, קשה מאוד לגרום לחתולים להפסיק ללעוס חפצים – ופשוט צריך להגדיר עבורם חפצים שיוכלו ללעוס.
יחד עם זאת, יש פעמים בהן חתולים לועסים שקיות או חפצים אחרים בבית משום שהם משועממים או מתוסכלים. לכן כדאי לספק לחתול צעצועים ייעודיים שבהם יוכל לשחק, לוודא שהם אוכלים את מזון החתולים הרגיל שלהם, ואם יש בבית יותר מחתול אחד, לבדוק כיצד הם מסתדרים ביניהם – משום שייתכן שהחתול לועס חפצים בגלל לחץ שנוצר כתוצאה מבעיה כלשהי עם החתול/ים האחר/ים בבית.
למה החתול עושה את צרכיו מחוץ לארגז החול שלו?
ארגז החול הוא מקום שבו חתולים נוהגים לעשות את צרכיהם באופן אינטואיטיבי, בדומה לדרך שבה הם עושים צרכים בטבע: חופרים גומחה בחול, עושים את צרכיהם בתוכה ומכסים. כלומר, חתולים אוהבים לעשות את צרכיהם בארגז החול ורוצים לעשות זאת. אז למה לפעמים הם עושים את צרכיהם במקומות אחרים?
יכולות להיות לכך מספר סיבות והאבחון של הסיבה המדויקת עשוי להיות מורכב. יתכן, למשל, שהחתול סובל מבעיה כלשהי במערכת השתן (דלקת, אבנים, חלילה גידול כלשהו). סיבות אחרות יכולות להיות לחץ על החתול, למשל כתוצאה ממעבר דירה או ממערכת יחסים בעייתית עם חיות מחמד אחרות בבית. יכול גם להיות שארגז החול פשוט אינו נקי מספיק עבור החתול, או שהוא לא אוהב את סוג החול שנרכש עבורו.
מה עושים כדי לעודד את החתול לחזור ולעשות את צרכיו בארגז החול? ראשית יש לשמור עליו נקי ככל האפשר, ובאופן אידיאלי כדאי לנקות אותו פעמיים ביום. שנית, ברגע שהחתול עושה צרכים מחוץ לארגז כדאי לקחת אותו לבדיקה אצל הווטרינר, על מנת לאבחן ולטפל כמה שיותר מוקדם בבעיה בריאותית שעלולה להיות לו. כמו כן כדי לבחון אפשרות להחליף את הארגז או את החול, ואם יש בבית יותר מחתול אחד – מוטב גם שיהיה ארגז נפרד לכל אחד מהם.
למה החתול מפגין תוקפנות כלפי בעלי חיים אחרים או כלפי בני משפחה?
הסיבה להתנהגות תוקפנית של חתול כלפי חיות מחמד אחרות בבית או כלפי יתר בני המשפחה יכולה להיות לחץ נפשי או בעיה רפואית כלשהי. לגבי הלחץ – כדאי לבדוק מה יכולות להיות סיבות אפשריות לכך שהחתול ירגיש סטרס (אולי הגיע חתול חדש הביתה? אולי משהו השתנה בסדר היום הקבוע?) – ולנטרל אותן. יש להבין שהחתול מפרש את גורם הסטרס כאיום, ולכן ההתנהגות התוקפנית שלו היא למעשה הגנה עצמית. ברגע שיוסר הגורם המלחיץ, גם התוקפנות אמורה להיעלם.
ולגבי הבעיה הרפואית – יכול להיות שהחתול מרגיש לא טוב ומשהו כואב לו. לכן גם במקרה של תוקפנות מומלץ לקחת את החתול לבדיקה אצל וטרינר על מנת לאבחן ולטפל בגורם הבעיה.
טיפים כלליים להתנהגות רצויה אצל חתולים
באופן כללי, התנהגות לא רצויה של חתולים עשויה להיגרם כתוצאה מבעיות בריאותיות או מלחצים נפשיים שהם חווים. לכן בכל מקרה של התנהגות לא רצויה מומלץ לבחון את הגורמים הפוטנציאליים ולטפל בהם.
באופן כללי, על מנת לעודד התנהגות רצויה של חתולים, כדאי להפגין כלפיהם התנהגות רצויה של בני אדם: לדאוג לבריאותם באופן שוטף, לרבות סירוס ועיקור, חיסונים וביקורים שגרתיים אצל וטרינר; לרכוש עבורם מזון חתולים מזין וחול איכותי, להקדיש להם תשומת לב ולדאוג גם לרווחתו הנפשית בעזרת סילוק גורמים מלחיצים והענקת אהבה, משחקים וליטופים.