כיצד ניתן לדעת האם החתול שלכם סובל מבעיות משקל?

מחקרים וטרינריים מובילים מציגים נתונים מדאיגים, לפיהם למעלה ממחצית חיות המחמד בעולם סובלות מעודף או חוסר משקל. האם הדבר מסוכן? מה ניתן לעשות? כיצד ניתן לבדוק את מצב משקלו של החתול שלנו? כל זאת ועוד בסקירה מרתקת מצוות האתר.

חתולים עם בעיות משקל - כיצד יודעים אם לחתול שלנו משקל עודף או חסר?

לאחרונה מתפרסמים עוד ועוד מחקרים ווטרינריים מובילים המציגים נתונים מדאיגים, לפיהם יותר ממחצית מחיות המחמד בעולם סובלות מעודף משקל - דבר המהווה גורם ישיר לבעיות בריאות, אשר לבסוף משפיעות גם על תוחלת החיים של חיות המחמד המבויתות.

תזונה לא תקינה הינה בעיה נפוצה אצל חיות הבית, בדומה לבני האדם. המקור לבעיות התזונה, ברוב המקרים, הוא עודף צריכת מזון, לעומת חוסר בפעילות גופנית מספקת.

החתול שלי כל הזמן עולה במשקל - האם זה מסוכן?

כן, עלייה מתמשכת במשקל יכולה להיות דבר מסוכן. חתולים הסובלים מבעיות עודף משקל נחשפים לבעיות בריאותיות לא מעטות, ביניהן: סוכרת, בעיות בתפקוד כבד וכליות, הפרעות במערכת לב-ריאה, עומס ושחיקה במפרקי הרגליים והכתפיים, פגיעה והחלשה של מערכת החיסון הטבעי בגוף, בעיות נשימה, ועוד.

כאשר מתחילה בעיית ההשמנה, נפתח מעין מעגל הקסמים שקשה לשבור אותו: החתול אוכל מעבר לצרכיו, ופעיל פחות מידי. כך, ככל שהחתול ימשיך לעלות במשקל, מעגל זה ילך ויתרחב. ככל שהחתול ישמין יותר, הוא יהיה פחות פעיל באופן טבעי - ככל שרמת הפעילות שלו תפחת, כך ישמין יותר.

כיצד ניתן לדעת אם החתול שלכם רזה מידי או שמן מידי?

קשה מאוד להגדיר האם החתול שלכם סובל מעודף או חוסר משקל, ללא כללים מנחים, ורק באמצעות מידע מטבלאות וטרינריות באינטרנט.

לפני מספר שנים, פיתחה חברת פיורינה (Purina), שיטת בדיקה המבוססת על מחקרים מדעיים רבים שנערכו בתחום. שיטת הבדיקה קלה מאוד, ומורכבת משלושה שלבים: מבט עילי, מישוש צידי הגוף, ומבט מהפרופיל.

בואו נתחיל בבדיקה, זה ייקח רק דקה -

שלב ראשון - מבט עילי:

עימדו מעל החתול שלכם והביטו עליו. הסתכלו על האגן, ובדקו כמה עצמותיו בולטות. המשיכו לכוון כלוב הצלעות ובדקו כמה רחב או צר הוא.

שלב שני - מישוש כלוב הצלעות:

העבירו את ידיכם לאורך גופו של החתול (מהצד), ונסו להבחין עד כמה אתם מרגישים בצלעות עצמן. מורגש מאוד? מעט? בכלל לא?

שלב שלישי - מבט פרופיל:

הביטו בחתול כאשר הוא מולכם, כאשר הוא מסתכל עליכם בגובה העיניים. בדקו את הבטן שלו. האם בקצה הבטן (לכוון הגב), ישנה עלייה לכוון האגן? האם הבטן נשפכת למטה, וממשיכה בקו ישר במקום לעלות?

כעת סכמו את תחושתכם ואת כל מה שהבחנתם בו.

איזה מהמשפטים הבאים מתאר זאת בצורה הכי מדויקת?

  1. הצלעות,החוליות המותניות, עצמות האגן וכל הבליטות הגרמיות נראות מרחוק. ללא שומן תת עורי נראה לעין. אבדן מסת שריר ברורה.

  2. הצלעות, החוליות המותניות ועצמות האגן נצפות בקלות. ללא שומן תת עורי נמוש. עדות מסוימת לבליטות גרמיות אחרות. אבדן מסת שריר מינימלית.

  3. הצלעות נמושות בקלות ויתכן כי ניתנות לראות בעין, ללא שומן נמוש. החוליות המותניות נצפות בחלקן העליון. עצמות האגן נעשות בולטות. מותניים ומתיחה בטנית ברורות.

  4. הצלעות ניתנות למישוש בקלות, עם כיסוי שומני מינימלי. המותניים נצפות בקלות במבט מלמעלה. מתיחה בטנית נראית.

  5. הצלעות ניתנות למישוש, ללא עודפי שומנים. במבט מלמעלה המותן נצפית מאחורי הצלעות. במבט מהצד הבטן מתוחה כלפי מעלה.

  6. הצלעות נמושות, עם עודף שומן תת-עורי קטן. המותן נצפית במבט מלמעלה, אך אינה בולטת. מתיחה בטנית נראית.

  7. הצלעות נמושות בקושי, תחת מעטה שומן כבד. שומן תת עורי רב באיזור המותניים ובסיס הזנב. המותן בלתי נראית או נראית בקושי. תתכן נוכחות של מתיחה בטנית.

  8. הצלעות אינן ניתנות למישוש, תחת מעטה שומן כבד מאד, או נמושות רק בלחץ משמעותי. שומן רב באיזור המותן ובסיס הזנב. אין מתיחה בטנית. תתכן התרחבות בטנית ברורה.

  9. עודפי שומן מאסיביים באיזור החזה, עמוד השדרה ובסיס הזנב.  מותן ומתיחה בטנית חסרות.  משקעי שומן בצוואר ובגפיים. התרחבות בטנית ברורה.

     

 

ועכשיו, הסתכלו בתרשים, ונסו להתאים גם את מה שראיתם, לאחת מהתמונות המופיעות:

אם התיאור המתאים לחתול שלכם הוא בין מספר 1 למספר 4 - החתול שלכם סובל מחוסר משקל.

אם התיאור המתאים לחתול שלכם הוא מספר 5 - החתול שלכם במשקל אידיאלי.

אם התיאור המתאים לחתול שלכם הוא בין מספר 6 למספר 9 - החתול שלכם סובל מעודף משקל.

 

***השיטה הנ"ל הינה בגדר המלצה בלבד, ואינה תחליף לחוות דעת מקצועית. יש להתייעץ עם וטרינר, בכל ענייני בעיות המשקל של החתול שלכם***

דלג לתוכן מרכזי