דלקות אוזניים אצל חיות מחמד

דלקת אוזניים היא מצב לא נעים, בלשון המעטה. כשאנחנו, בני האדם, סובלים מדלקות אוזניים, אנחנו עלולים לסבול מכאבים חזקים מאוד שיכולים להפריע לשגרת החיים ולעיתים אף להשבית אותנו לגמרי. על אחת כמה וכמה כשמדובר בחיות המחמד שלנו – שאפילו לא יכולות להתלונן בקול על הכאבים – דלקות אוזניים הן בעיה נפוצה שמחייבת תשומת לב וטיפול.

 

הסכנות של דלקות אוזניים אצל בעלי חיים

 

ממש כמו שדלקת אוזניים עלולה לגרום סבל רב לבני אדם, כך גם לבעלי חיים. בפרט כשמדובר על חיות מחמד. דלקות אוזניים מופיעות אצל כלבים וחתולים, מכרסמים ועוד. בעוד שדלקת אוזניים אינה מסכנת חיים, הרי שהיא כרוכה בהרבה אי נוחות ולכן יש להקדים ולטפל בה. מעבר לתחושת הכאב ואי הנוחות, דלקות אוזניים אצל בעלי החיים יכולות להפריע לתפקודים נוספים כגון זיהוי צלילים, סיבוב הראש ושמירה על שיווי משקל. 

 

גורמים שעלולים לגרום דלקת אוזניים אצל כלבים או חתולים

 

דלקות אוזניים עלולות להיגרם כתוצאה מאחת או יותר מן הסיבות הבאות:

  • אלרגיות לחומרים מסוימים שנמצאים במזון או בסביבה (אחד הגורמים העיקריים להישנות דלקות אוזניים שוב ושוב)

  • חיידקים, פטריות או טפילים שונים החודרים אל האוזן, כגון קרדיות ואקריות

  • גופים זרים אחרים שחדרו מסיבה כלשהי אל תוך האוזן

  • גידולים שפירים או ממאירים באוזניים

  • מערכת חיסונית חלשה עקב מחלה או טראומה נפשית

  • מכה חזקה שחיית המחמד קיבלה באזור האוזן

  • גזעי כלבים מסוימים סובלים מרגישות גנטית באוזניים, ביניהם גולדן רטריבר, רועה גרמני, לברדור, שארפיי ועוד

  • גזעים אחרים נוטים לסבול מהפרשות יתר מזקיקי שיער הפרווה שנמצאים בתוך תעלות האוזניים, כמו רטריבר או קוקר ספניאל

  • באוזניים ארוכות ושמוטות אצל כלבים מסוימים עשויים להיווצר תנאי חום ולחות שמעודדים התפתחות דלקות

 

איך אדע אם לחיית המחמד שלי יש דלקת אוזניים?

 

סימנים ראשוניים שיכולים להעיד על בעיה כלשהי באוזניים עשויים להיות ניעור של הראש וגירוד באוזן אחת או בשתיהן. ככל שהזמן חולף והבעיה מחמירה, כך גם התסמינים מחריפים ומעידים יותר ויותר על הסבל והתסכול בו נמצאת חיית המחמד: יללות כאב, אי נוחות הולכת וגוברת, הליכה בסיבובים, התחמקות ממגע עם הבעלים, חיכוך האוזן ברצפה או בחפצים, קרחות ופצעים שנוצרו כתוצאה מהגירוד המוגבר באוזניים, חולשה וכדומה. אז, יש להתבונן מקרוב באוזניה של חיית המחמד ולנסות להבין האם היא אדומה יותר מהרגיל, לגעת בה כדי לבחון אם היא חמה יותר מאשר בדרך כלל, ולבדוק האם עולה ממנה ריח רע או האם יש הפרשות בצבעי צהוב, ירוק או חום.

ככל שיש חשד לדלקת אוזניים או בעיה רפואית אחרת שקשורה באוזניים – מוטב לקחת את חיית המחמד אל הווטרינר בהקדם על מנת לאבחן את הבעיה ולטפל בה. התמהמהות בטיפול עלולה לגרום להחמרת הדלקת ולסיבוכים שונים: מפגיעה ניכרת בשיווי המשקל ועד לדימומים משמעותיים.

 

איך מטפלים בדלקת אוזניים אצל חיות המחמד?

 

הדבר החשוב ביותר שהווטרינר צריך לעשות במקרה של דלקת אוזניים, מלבד הרגעה מיידית של הכאב, הוא לאבחן את הגורם או שילוב הגורמים שבגללם היא התפתחה. הסיבה היא שאם לדוגמה מדובר באלרגיה, יש לסלק את הגורם האלרגי כדי שהדלקת לא תחזור (לדוגמה, להחליף את המזון של חיית המחמד). אם דלקת האוזניים נגרמה כתוצאה מחדירת גוף זר לאוזן, יש להסיר אותו משם בזהירות ובעדינות, מאותה סיבה.

לפיכך הווטרינר יבדוק כמובן את האוזניים באופן יסודי, אך גם יבצע בדיקות כלליות יותר וישאל שאלות אודות ההיסטוריה הרפואית של חיית המחמד. יתכן אף שיהיה צורך לבדוק ביופסיה או דגימות מסוימות מן האוזן עצמה או מההפרשות שיוצאות ממנה, כדי לשלול או לאשש חשד לדלקת אוזניים. 

 

טיפול בדלקת אוזניים של בעל חיים

 

באופן כללי, הטיפול בדלקת אוזניים נחלק לשני חלקים: 

ראשית, הווטרינר מבצע טיפול מקומי להקלה ואבחון. ברוב המקרים הוא יתחיל בשטיפת האזור המודלק ושימוש במשחות אנטיביוטיות או אנטי פטרייתיות מקומיות. בתלות בגורם שבעקבותיו התפתחה דלקת האוזניים, יתכן שלא תהיה ברירה אלא לבצע פרוצדורה כירורגית.  

שנית, הטיפול ארוך הטווח שמתבצע בבית על ידי בעליה של חיית המחמד. על פי הוראות הווטרינר, יתכן שיהיה צורך במתן אנטיביוטיקה או תרופות אחרות בכדורים, משחות או סירופ. כמו כן מומלץ לעקוב אחר מצב האוזניים גם לאחר שהחלימו, על מנת למנוע הישנות של הדלקת (או לזהות אותה עם התפתחותה ולמהר לקבל טיפול לפני שתחמיר).

חשוב מאוד להקפיד על טיפול בחיית המחמד על פי הנחיות הווטרינר. למשל, גם אם נדמה כאילו המצב השתפר והאוזניים החלימו לחלוטין אך עדיין נשארה אנטיביוטיקה שלא נעשה בה שימוש – יש להמשיך לתת אותה לחיית המחמד (או לפחות להתייעץ עם הווטרינר כדי לוודא שזה בסדר להפסיק). אחרת, דלקת האוזניים עלולה לחזור שוב ושוב, כדי כך שהיא תהפוך לכרונית.

בשורה התחתונה, דלקת אוזניים בכלבים, בחתולים ובחיות מחמד אחרות היא בהחלט מצב שניתן לטפל בו בקלות יחסית, כל עוד מאבחנים את הבעיה בזמן ומטפלים בה כראוי.

 

דלג לתוכן מרכזי