האם אפשר לאלף חתול?
טבעם של חתולים
ראשית חשוב להבין שאנחנו והחתולים לא חושבים אותו דבר על ההתנהגות שלהם. אם למשל חתול שורט לנו את הרהיטים, הוא לא עושה לנו "דווקא" או משתובב, אלא מתנהג באופן שטבעי לו. הדרך לפתור את "בעיית ההתנהגות" הזו היא פשוטה למדי: ברגע שנבין שהוא מתנהג באופן טבעי וצריך לשייף את ציפורניו על דבר מה קשיח, כל מה שצריך לעשות הוא לרכוש עבורו מתקן גירוד שמתאים לו – ואז כבר לא יהיה לו שום צורך לשרוט את הרהיטים.
באופן דומה, אם החתול עושה את צרכיו מחוץ לארגז החול שלו, הסיבה איננה כדי להרגיז את בעליו. יתכן שהחול שלו לא נקי או חדש ולא מתאים לחתול; יתכן שחתול אחר עשה את צרכיו באותו ארגז; ויתכן שלחתול יש בעיה רפואית כלשהי בדרכי השתן.
במילים אחרות, יש סוגי התנהגות שהחתול מפגין, שהתשובה להם היא לאו דווקא אילוף להתנהגות אחרת. הדרך לפתרון יכולה להיות הבנה של התנהגות החתול ומתן מענה מתאים (רכישת ציוד נלווה, ניקוי, טיפול רפואי).
לימוד התנהגות רצויה לבעלים
אילוף חתולים הוא בהחלט פעולה אפשרית. אמנם נדרש הרבה מאוד אורך רוח, אבל בעזרת עבודה נכונה והרבה סבלנות ניתן ללמד חתולים איך להגיב לשמם ולבוא כשקוראים להם, איך להישאר רגועים בזמן ביקור אצל הווטרינר או בזמן מקלחת, איך להשתמש בארגז הצרכים שלהם, איך לשחק בצעצועים או עם ילדים וכדומה.
אז איך עושים את זה? הנה כמה טיפים:
-
זכרו שיכולת הקשב של חתולים אינה גבוהה והם מאבדים עניין במהירות. לכן יש להקפיד על "שיעורי אילוף" קצרים וממוקדים.
-
יש לבנות את ה"חומר הלימודי" בהדרגה. חתולים יכולים ללמוד, אבל לא יותר מדי בבת אחת. תהיה הפקודה שנרצה ללמד אותם אשר תהיה – יש לפרק אותה לשלבים וללמד את החתול בכל פעם שלב אחד בלבד (הרבה מאוד אורך רוח, זוכרים?).
-
רק לאחר שהחתול כבר שולט היטב בשלבים שלמד עד כה – המשיכו לשלב הבא.
-
ורק כאשר החתול כבר למד סוג אחד של התנהגות רצויה – המשיכו לסוגים אחרים של התנהגות רצויה. כלומר אם ברצונכם ללמד אותו לבוא על פי פקודה וגם להישאר רגוע במהלך נשיאה בכלוב הנשיאה שלו, סיימו קודם ללמד אותו דבר אחד ורק אז את הבא.
-
יש להתאמן על הפקודות בסביבות מגוונות בבית. כך למשל אם חתול למד לשחק עם צעצועים במרפסת, הוא עלול להתבלבל כשיפגוש צעצועים בחדר השינה או בסלון.
-
באופן דומה, מומלץ שכל בני הבית ישתתפו יחד בתהליך האילוף – כדי שהחתול לא יחשוב שרק אתכם אסור לשרוט במהלך משחק, למשל, אבל שמותר לשרוט את יתר בני המשפחה.
-
כאשר מגיעים אליכם לביקור בני משפחה נוספים או חברים, שתפו גם אותם בתהליך האילוף, אם הוא רלוונטי. כך למשל תוכלו ללמד את החתול שלא לשרוט גם את בני האדם שנכנסים הביתה, ולא רק את אלה שמתגוררים בו.
אפשר לתת צ'ופרים לחתול, ממש כמו לכלב
רבים יודעים שתהליך אילוף כלבים כולל מתן צ'ופרים כפרס על התנהגות טובה, אבל כך הוא הדבר גם בתהליך אילוף חתולים: צ'ופרים מהווים עבור החתול תגמול חיובי, שמעודד התנהגות חיובית ומסייע בחיזוק התנהגויות רצויות לנו. כך למשל בכל פעם שהחתול משחיז את ציפורניו על מתקן הגירוד ולא על רהיטים – אפשר לתת לו צ'ופר שיגרום לו להבין שעשה משהו טוב.
צ'ופרים לחתולים יכולים להיות סוג כלשהו של מזון, כמו חטיף טעים שהם אוהבים. ברגע שהוא ניתן לאחר ביצוע התנהגות מוצלחת, החתול לומד לקשר בין ההתנהגות לחטיף וגוברים הסיכויים שיחזור על ההתנהגות. בנוסף, צ'ופר לחתול יכול להיות מילולי ופיזי: למשל לעודד אותו במילים ("כל הכבוד! איזה חתול טוב אתה!") ובמקביל ללטף ולגרד אותו בצורה נעימה.
מה לא לעשות כשמאלפים חתול
קודם כל לא לוותר. כאמור, אילוף חתולים אורך זמן. בכל תהליך לימוד יש פרק זמן של הבנה והטמעה, לעיתים אפילו פרק זמן של נסיגה וטעויות – אבל חשוב מאוד להקפיד על שגרת אילוף קבועה ולהמשיך גם אם נדמה שהחתול לא ילמד לעולם.
חשוב מאוד גם לא לצעוק ולא להתרגז על החתול. זכרו שהוא לא עושה "דווקא", אלא מתנהג כמו חתול. למעשה, דווקא צעקות יכולות להוביל להידרדרות בתהליך הלימוד משום שהחתול עלול להיבהל ולהתנהג באופן אופייני לחתול: להימלט, למשל, או לשרוט.
לא להעניש. חתולים בדרך כלל לא מבינים על מה הם מקבלים עונש, ובמיוחד כשהם צעירים. עונש לחתול אולי יגרום לבעליו להרגיש שהוא "לימד אותו לקח", אבל למעשה תוצאת העונש יכולה להיות דווקא רגרסיה בתהליך האילוף וקיבוע של התנהגות לא רצויה.
לסיכום, בהחלט אפשר לאלף חתולים להתנהגות רצויה ולהכחיד התנהגות לא-רצויה. כל מה שצריך לשם כך הוא אורך רוח, ורצוי גם השתתפות של יתר בני הבית וכמות יפה של צ'ופרים. אם תעשו את זה כמו שצריך, החתול יתנהג בדיוק כפי שתרצו (אלא אם זה בדיוק מה שהוא ירצה לגרום לכם לחשוב...).