האם כדאי לתת לכלב אוכל של בני אדם?
אוכל של בני אדם יכול להיות טעים מאוד גם לכלבים, אבל יש סוגי אוכל שיכולים גם לעשות להם נזק משמעותי מבחינה בריאותית: החל ממאכלים שממש רעילים לכלבים ועד לכאלה שעלולים לפגוע בהם בדרכים אחרות. זו הסיבה בעטיה מומלץ לתת לכלבים אך ורק מזון כלבים, שמכיל הרכב תזונתי שמותאם לגופם.
מה יקרה אם ניתן לכלב לאכול מהצלחת שלנו?
מערכת העיכול של כלבים בדרך כלל לא נועדה לעכל מזון מטוגן או מתובל מאוד. מזון שכזה, שיכול להיות ערב מאוד לחיכם של בני האדם, עלול ליצור גירוי ברירית המעיים של הכלב. יתרה מזאת, כאשר נכנס למערכת העיכול של הכלב מזון לא מוכר, הוא עלול לפגוע באיזון הקיים של חיידקי המעיים, לעודד התפתחות של חיידקים מזיקים ואף לגרום לדלקות מעיים.
מזון שמכיל אחוזי שומן גבוהים עלול לפגוע באיזור אחר בגופו של הכלב: הלבלב. כך למשל כלבים שאוכלים מזון מאוד שומני על בסיס קבוע, או שמלקקים שאריות שומניות של בשר, נמצאים בסיכון גבוה לפתח דלקת בלבלב. מצב כזה יכול להתבטא בשלשולים, הקאות וכאבי בטן, אבל לאורך זמן ובמקרים חמורים, דלקת לבלב עלולה להוביל גם למוות.
זהירות, רעל!
אוהבים שוקולד? בטח! מי לא אוהב שוקולד. ילדים, מבוגרים, כולם אוהבים שוקולד – אבל בשוקולד יש חומר שעלול להיות רעיל לכלבים עד כדי סכנת חיים ממש.
למרבה הצער, הרשימה לא מסתיימת רק בשוקולד. חומרים רעילים לכלבים ניתן למצוא בשורה ארוכה של מזונות, הכוללת בין היתר ענבים, בצל, קפאין, אלכוהול, מלח, ביצים חיות, סודה לשתיה, אבקת אפייה, אגוזים מסוימים ואפילו אבוקדו. גם ממתיק מלאכותי בשם קסיליטול המצוי בממתקים ובמסטיקים הוא רעל לכלבים.
חשוב גם להבין שכל מאכל שמבוסס על מרכיבים שרעילים לכלבים עלול להיות רעיל בעצמו. כך למשל אם ענבים הם רעילים אזי גם צימוקים וכל מאפה שמכיל צימוקים (בפרט אם הוא כולל גם אבקת אפייה, שמופיעה ברשימה שלעיל). באופן דומה אם קפאין הוא רעיל אזי לא רק קפה בעייתי לכלבים אלא גם תה ומשקאות קולה למיניהם. אמנם ככל שאחוז הרעל במאכל נמוך יותר כך השפעתו אמורה להיות קטנה יותר, אבל למה לקחת סיכון?
מה בדיוק נכנס לגוף של הכלב?
רובנו גדלים לחשוב שכלבים אוהבים עצמות. פלוטו של מיקי מאוס, למשל, מאוד אוהב לזלול אותן. אלא שבפועל, יש עצמות שנחשבות מסוכנות מאוד לכלב, כמו עצמות של עוף או של הודו. הסיבה היא שבתהליך הלעיסה עצמות אלה מתרסקות לחלקים קטנים וחדים מאוד, שעלולים להינעץ לכל אורך מערכת העיכול: בגרון, בקיבה ובמעיים. שברי העצמות הללו כואבים מאוד, מייצרים חסימות ודימומים, ולעיתים הדרך היחידה להסירם היא באמצעות ניתוח.
בעיה דומה עלולה להיווצר כאשר הכלב בולע גוף זר. אם נותנים לו לחסל שאריות ישירות מהצלחת אחרי שסיימנו לאכול, אבל לפני כן התגלגלו אליה עטיפות מתכת או ניילון, מכסה של בקבוק או שן שבורה של מזלג חד פעמי – הכלב לא יבדיל בין הגופים הזרים לבין האוכל ופשוט יבלע אותם.
עדיף להתאפק ולא לקחת סיכון
הרשימה של המזונות האסורים הרבה יותר ארוכה מרשימת המזונות המותרים, וההשפעות השליליות האפשריות של מתן שאריות אוכל לכלב פשוט לא שוות את הסיכון. אז נכון שהוא חמוד ומבקש יפה, והעיניים שלו מתחננות והוא מאוד ישמח לקבל ביס – אבל רק משמעת עצמית מצידנו, הבעלים, תשמור על בריאותו של הכלב.
המזון הטוב ביותר לכלב הוא מזון שיוצר במיוחד עבורו. מזון יבש או שימורים הם מזונות שמתאימים למערכת העיכול של הכלב, מתעכלים בקלות ללא פגיעה בגופו ומספקים להם את כל הצרכים התזונתיים. אם כבר רוצים לפנק את הכלב במשהו טעים, אפשר לתת לו חטיף או צ'ופר שגם הם מיעדים לכלבים; ואת השאריות שלנו – עדיף לזרוק לפח.