האם שפעת העופות יכולה לפגוע בחיית המחמד שלי?

שפעת העופות היא מחלה התוקפת עופות ומועברת באמצעות נגיף. קיימים מספר זנים ידועים של הנגיף, וכן מספר מוטציות שלו. נכון לתחילת 2022, עדיין לא קיימת תרופה כנגד המחלה, ועל כן למרות הצער שבדבר – אין ברירה אלא להמית עופות שנדבקו בשפעת העופות. יתרה מזאת, כדי לוודא שעופות נוספים לא יידבקו במחלה חשוכת המרפא, החוק מחייב להמית גם עופות ברדיוס של מספר קילומטרים סביב מוקדי הדבקה.

 

העובדה שמדי פעם אנו שומעים בתקשורת על התפרצויות נקודתיות של שפעת העופות במקומות שונים בישראל (בעיקר בצפון הארץ, אך גם בירושלים, בעין גדי ומקומות נוספים) מביאה את בעליהן של חיות מחמד – בפרט בעלי ציפורי נוי ועופות משק, אך גם בעלי כלבים וחתולים – לתהות האם בעלי החיים שלהם מצויים בסכנה כלשהי להידבק במחלה; ואם כן, מה יש לעשות כדי לצמצם אותה. 

 

מהי שפעת העופות?

 

כאמור, שפעת העופות היא מחלה נגיפית מידבקת שמסוכנת בעיקר לעופות. בין היתר אירעו משנת 2005 ועד היום מקרים רבים של שפעת העופות בקרב תרנגולות ותרנגולים, תרנגולי הודו, ברווזים ואווזים. בהתפרצות שפעת העופות בתחילת 2022 תועדו גם מספר מקרים של עגורים ושקנאים חולים בסביבת אגמון החולה שבצפון. 

למרות שמה של המחלה, שפעת העופות לא מוגבלת רק לבעלי כנף. גם חתולים, כלבים, צבאים וחזירים עלולים להידבק במחלה. אפילו בני אדם! כן, מדובר בתופעה נדירה יחסית, אבל גם הם יכולים להידבק. עד היום רוב בני האדם שחלו בשפעת העופות היו עובדי לולים ועובדי שווקים שבאו במגע עם בעל חיים חולה או הפרשותיו.

 

תסמיני שפעת העופות

 

התסמינים של שפעת העופות עשויים להיות ירידה בתיאבון, הפרשות מן העיניים או מן הנחיריים, נפיחות מסביב לעיניים, קשיי נשימה, שלשולים ולבסוף מוות. חשוב להדגיש שלא כל בעל חיים חולה יפגין את כל התסמינים הללו. לעיתים רק חלק מהם מופיעים וחלקם לא – ויתרה מזאת, לעיתים שפעת העופות מתפתחת במהירות רבה כל כך עד שדבר ההדבקה מתגלה רק לאחר שבעל החיים כבר מת.

חשוב להדגיש שחלק מן התסמינים הללו עשויים להעיד גם על בעיות רפואיות אחרות – ולכן אם יש לך בבית עופות, מתרנגולות ועד תוכי, אין צורך למהר להיחפז למסקנות: אם מופיעים חלק מהתסמינים, יש לגשת באופן מיידי לווטרינר. כך יש לעשות גם אם יש בבית בעל חיים אחר שיתכן שבא במגע עם עוף חולה (משום שגם כלבים וחתולים עלולים להידבק במחלה).

 

איך נדבקים בשפעת העופות?

 

נגיפי שפעת העופות מועברים באמצעות מגע בעופות חולים או בהפרשותיהם, וכן דרך אכילת עופות נגועים. כך לדוגמה יש להשגיח היטב על כלבים תוך כדי טיול על מנת להרחיק אותם מציפורים מתות, שמא הן נגועות בנגיף; ובאופן דומה יש לשים לב שחתולים לא משחקים עם ציפור מתה או מנסים לטרוף אותה.

כל עוד חיות המחמד שלך לא באו במגע עם עוף חולה, חי או מת, או עם הפרשות של עוף כזה, סביר להניח שגם אם מופיעים תסמינים – זו ככל הנראה לא שפעת עופות. עדיין מומלץ לגשת לווטרינר כדי לאשר זאת (ואם זו אכן שפעת העופות אז גם קיימת חובת דיווח למשרד החקלאות); אבל באופן עקרוני כל עוד לא היה מגע שכזה, קיים סיכוי סביר שבעלי החיים שברשותך בטוחים מפני המחלה

 

דרך ההתמודדות: מניעה

 

נכון לתחילת 2022 טרם פותחו חיסון או תרופה לשפעת העופות. החשש הגדול הוא שתתפתח מוטציה שתגרום להדבקה מהירה יותר וקטלנית יותר בקרב עופות ואף תוכל להדביק בני אדם – וזה כבר דבר שיהיה הרבה יותר קשה להוציא מחיינו. 

 

לכן, אם אי אפשר לרפא את המחלה, הדרך היחידה להתמודד היא באמצעות מניעתה: החוק במדינת ישראל מחייב החדרת רעל למי השתייה של עופות ברדיוס של שלושה קילומטרים מסביב למוקד התפרצות המחלה. בכך מומתים גם העופות החולים ולעיתים גם עופות בריאים שנמצאים בסכנת הדבקה. אגב, זו גם הסיבה לכך שהתפרצויות נרחבות של שפעת העופות מביאות לרוב למחסור בעופות ובביצים ברשתות השיווק.

 

מה עושים כדי למנוע הידבקות בשפעת העופות?

 

  • אם יש לך חיות מחמד, יש למנוע מהם לחלוטין כל מגע עם בעלי כנף

  • יש להימנע מכניסה לפינות חי או משקים שאינם בבעלותך

  • אם יש לך עופות בחצר, יש למנוע מהם שוטטות בשטח ואף לסגור אותם בכלוב מקורה ומרושת

  • אם חלילה אחת מחיות המחמד שלך (בעלת כנף או הולכת על ארבע) נדבקה בשפעת העופות, יש לדווח על כך מיד למוקד העירוני ולמשרד החקלאות, על מנת לנקוט בצעדי מניעה נוספים בקרב בעלי חיים בסביבה

  • אם נתקלת בעוף בר – למשל אם נחתה בחצרך ציפור נודדת, כגון עגור; או אם מצאת פגר של עוף בר – יש להימנע ממגע באופן מוחלט

כל האמור לעיל נכון בפרט אם מקום המגורים שלך נמצא באזור שבו כבר היו התפרצויות של שפעת העופות. בנוסף יש להמשיך לעקוב אחר הפרסומים השונים של משרד החקלאות והשירותים הווטרינריים המקומיים. במקרה של התפרצות מחודשת של המחלה, איתור זן אלים יותר או פיתוחים רפואיים שיכולים לסייע במלחמה נגדה – יש לעקוב אחר ההנחיות. 

 

דלג לתוכן מרכזי