כיצד מתמודדים עם נביחות בלתי פוסקות?
נביחה מופרזת: יש פתרון
כולנו יודעים ש"כלב נובח לא נושך", אבל מה עושים כשהכלב נובח ו... פשוט לא מפסיק לנבוח? אנחנו שומעים אותן מסביבנו כל הזמן, במיוחד כאשר אנו צועדים לעת ערב ברחוב ושומעים נביחות מתוך חצרות ודירות, ואולי גם הכלב הפרטי שלכם נוהג לנבוח ללא הפסקה. למה זה קורה, והאם אפשר לעצור את זה?
סיבות לנביחות
ראשית חשוב לזכור כי נביחה הינה פעולה טבעית שהכלב עושה מרגע לידתו והוא לעולם לא יפסיק. ניסיון לגרום לכלב להפסיק באופן מוחלט את אחת הפעולות הבסיסיות שהוא מכיר יסתיים בתסכול רב לבעליו. עם זאת, על אף שרוב הזמן נביחות הן נורמליות לחלוטין, במקרים מסוימים הן יכולות להגיע למצב בלתי נשלט.
הבה נדון בסיבות השונות הגורמות לכלבים לנבוח, ובפתרונות המתאימים לכל אחת:
1. הסיבה הנפוצה ביותר לנביחות היא שעמום. על מנת לפתור את הבעיה, כל מה שצריך הוא להעניק לכלב עוד קצת תשומת לב ופעילות גופנית.
2. חרדת נטישה: כלבים רבים אינם מתמודדים היטב עם עזיבת הבעלים בבוקרו של יום עבודה או בכל פעם אחרת בה הם נשארים בבית לבד. ניתן ללמד אותם להתמודד עם מצבים כאלה באופן רגוע, ואמנם מדובר בתהליך ארוך אולם גם כזה שתורם לבריאות ולשקט של הכלב.
3. נביחות אזהרה ובהלה: כלבים נובחים באופן טבעי כלפי אנשים זרים או כלפי מה שהם תופסים כאיומים. הסיבה היא דחף להתריע על התקרבות של סכנה אל הבעלים, להרתיע את האיום בניסיון להרחיק אותו, או פשוט משום שהכלב מבוהל.
4. תשומת לב: קצת כמו ילדים, לפעמים הם פשוט עושים רעש כדי שנשים אליהם לב. אלא שבניגוד לילדים, אצל כלבים אסור להגיב להתנהגות כזו, שכן התגובה של הבעלים רק תחזק אותה.
5. שמחה והתרגשות: נביחות הן גם אחת מן הדרכים בהן כלבים מביעים שמחה והתרגשות.
6. תקשורת: הואיל וכלבים עדיין לא מסוגלים לסמס זה לזה, הם משתמשים בנביחות על מנת לתקשר ביניהם.
עכשיו כדאי לעצור רגע ולחשוב האם זה באמת מפריע לנו. הרי יש מצבים בהם דווקא נרצה שהכלב ינבח, כגון כאשר הוא מזהה פורץ בדלת. מצד שני, אם הכלב לא מפסיק לנבוח בכל פעם ששכן חולף בחדר המדרגות, או בכל סיטואציה אחרת הגורמת הפרעה לנו, לשכנים או לעוברי אורח – בהחלט יש מה לעשות בעניין הנביחות.
איך לעצור את הנביחות?
הדבר הראשון שצריך לעשות הוא לבסס את השליטה שלכם בכלב. הוא רואה אתכם כמנהיגי אלפא חזקים שיכולים להוביל אותו בבטחה, והדרך הטובה ביותר לעשות את זה היא לשמור על עקביות בפקודות שלכם, ואז לחזור ולתרגל שוב ושוב לאורך זמן. כך לדוגמה אם תלמדו את הכלב פקודות כמו "בוא", "למטה", "להישאר" וכדומה, הוא יהיה כל כך ממוקד בביצוע המשימות לשביעות רצונכם עד שהוא יפסיק לנבוח.
המלצה נוספת היא לתת לכלב כמה שיותר הזדמנויות לבצע פעילות גופנית. הסיבה היא שרוב הכלבים המשועממים נובחים רק לשם הנביחה, ללא כל סיבה הגיונית נראית לעין. הפעילות הגופנית תוציא מהם מרץ, תכניס עניין לחייהם, והחשק לנבוח ייעלם.
כדאי גם לדעת אילו דברים לא כדאי לעשות. למשל, כדאי למעט את השימוש במילה "לא!". צעקות על הכלב בדרך כלל מחמירות את המצב: הכלב עשוי לחשוב שאתם נובחים ביחד איתו ויגביר את נביחותיו, או לא יבין מדוע את צועקים עליו וינבח מתוך תסכול.
דבר נוסף שכדאי לא לעשות הוא מתן עונשים על התנהגות שלילית. הכלב מפרש את העונש כתגמול שמחזק את ההתנהגות השלילית ולא יפסיק אותה. לחלופין, מומלץ לתגמל התנהגות חיובית. למשל, כאשר אתם מסמנים לו להפסיק את הנביחות והוא אכן מפסיק אותן, תגמלו אותו בחטיף טעים.
והדבר החשוב ביותר: אל תתנו לכלבכם תשומת לב כשהוא נובח, ולא משנה מהי הסיבה לנביחה. אם תעשו כן, הוא יחשוב שהסיבה לנביחה הייתה מוצדקת, מה שעלול להחמיר את העצבנות או החרדה שגרמו לה מלכתחילה.
לסיכום, כלבים נובחים וימשיכו לנבוח, אולם כאשר הנביחות נעשות מופרזות בהחלט ניתן לשנות את המצב ולעצור אותן. כל מה שצריך להיות הוא לשמור על עקביות ולבסס שליטה בבית שלכם, ובמהרה הכלב שלכם ילך בעקבותיכם.