התמודדות עם בעיות שיניים נפוצות אצל כלבים

הפה של הכלב משמש אותו לפעולות רבות: מלבד השימוש בשיניים כדי ללעוס את המזון ולשתות מים, הכלב משתמש בפיו כדי להשמיע קולות, כדי ללקק בחיבה, להביא חפצים, להתגרד, לחוש את סביבתו ואפילו להגן על עצמו. לפיכך חשוב מאוד לשמור על בריאות הפה, החניכיים והשיניים של הכלב: תחילה באמצעות מניעה, ואם עולה צורך – בטיפול אצל וטרינר.

 

 

אבן שן / אבנית

הבעיה הנפוצה ביותר בקרב כלבים בהקשר של בריאות הפה היא אבן שן, או אבנית. זה נראה כמו משקע בצבע חום-צהוב שמצטבר על השיניים, ועלול לגרום לריח לא נעים מפיו של הכלב, להתפתחות של דלקות בחניכיים ואף לנסיגת חניכיים. יתרה מזאת, פתוגנים כמו חיידקים שמתפתחים באבן השן או בחניכיים עלולים לחדור אל הגוף, להגיע לאיברים פנימיים ולגרום לבעיות גם בהם.

איך מתמודדים? קודם כל מנסים למנוע: תנו לכלב אוכל יבש כדי שישחוק את שכבת אבן השן שהתפתחה על שיניו תוך כדי לעיסה. תוכלו גם לתת לו צ'ופרים כמו חטיף דנטלי או צעצועים ומשחקים כמו עצמות ללעיסה, כדי לנקות את שיניו ולהפחית כמה שיותר את היווצרות אבן השן.

ואם כבר ראיתם אבן שן בצורת שכבה חומה על שיניו של הכלב? אחת הדרכים היא לצחצח לו את השיניים, ממש כמו בני אדם – רק עם מברשת שיניים ומשחת שיניים ייעודיות, בין שלוש לארבע פעמים בשבוע. אם הכלב יתנגד לצחצוח השיניים, אפשר לקחת אותו לווטרינר שינקה את שיניו. הציוד שבו ישתמש הווטרינר יוצר הרבה ויברציות ורעש שמעוררים אי נוחות רבה בכלבים, ולכן נהוג לבצע את התהליך הזה בהרדמה מלאה.

 

בעיות בתחלופת שיני החלב

כמו אצל בני אדם, גם אצל כלבים צומחות תחילה שיני חלב קטנות ועדינות, ולאחר מכן הן נושרות ומוחלפות במערכת שיניים קבועות. אלא שלעיתים נוצרות בעיות בתחלופת השיניים, ושן קבועה עשויה לבקוע עוד לפני ששן החלב נשרה. במצב כזה יכולים להצטבר חיידקים ושאריות מזון בין שתי השיניים (ובהמשך לגרום דלקות ובעיות אחרות); אחת מהשיניים עלולה לסטות לכיוון לא תקין ולהפריע בכך למנשך או אפילו לפצוע את החניכיים; ולעיתים השן הקבועה עלולה לגרום לשן החלב להישבר במקום ליפול, וכך להסב אי נוחות ואפילו כאב לכלב.

איך מתמודדים? עוקרים את שן החלב הסוררת. וטרינר יכול לעשות זאת בהליך פשוט יחסית, שאמנם דורש הרדמה אבל פעמים רבות ניתן לבצע אותו בנוסף להליך אחר שכבר מבוצע בהרדמה. מעין, 'שתי ציפורים במכה אחת' – מביאים את הכלב לניתוח סירוס, למשל, ומנצלים את ההרדמה כדי לעקור לו גם את שן החלב הבעייתית.

 

שחיקת שיניים או שבר בשן

שחיקת שיניים אצל כלבים יכולה לנבוע מלעיסת חפצים קשים כמו אבנים או כלובים. שבירת שיניים עלולה לקרות כתוצאה מתאונה, למשל דריסה. המכנה המשותף לשתי התופעות הללו הוא חשיפה פוטנציאלית של תעלת שורש השן לחיידקים. כך עלול להיווצר זיהום שיביא להיחלשות השן, לדלקות וכאבים. לעיתים הזיהום הזה עלול אף לחדור למערכות אחרות בגוף.

איך מתמודדים? פונים אל הווטרינר. במקרים מסוימים ניתן לבצע טיפולי שורש לכלבים, סתימות, טיפולי שיקום ואפילו שחזור שיניים באמצעות סוג של כתר. יחד עם זאת, חשוב לעקוב אחר התנהגותו של הכלב ולמנוע ממנו להמשיך ללעוס אבנים, למשל, כדי להגן על שיניו ולמנוע מצב של טיפולים חוזרים ונשנים. 

 

עששת / חורים בשיניים

זה אולי נשמע מפתיע, אבל בניגוד לבני אדם, כלבים לא אמורים לסבול מעששת או מחורים בשיניים. זאת משום שהגורם לעששת הוא חיידקים שמפרקים סוכר – שנמצא בהרבה מאוד סוגי מזון ומשקאות של בני אדם, אבל כמעט ולא קיים במזונות שמותאמים לכלבים. זו אחת מן הסיבות שלא מומלץ לתת לכלבים לאכול אוכל של בני אדם. כל עוד תימנעו מלתת לכלב את שאריות ארוחת הערב שלכם אלא רק מזון לכלבים – סביר להניח ששיניו יהיו בריאות למדי.

 

איך תדעו אם לכלב יש בעיית שיניים?

כאשר לילד כואבת השן, הוא בוכה או מספר לנו על כך. כשלכלב כואבת השן, הוא יכול לנבוח או ליילל – אבל הוא גם עלול לסבול בשקט. במקרה כזה יש לשים לב לסימנים חיצוניים אחרים שעשויים להעיד על בעיה בחלל הפה של הכלב:

בראש ובראשונה, אם הכלב נמנע מאכילה, זהו דגל אדום שעשוי להעיד על בעיה בשיניים. בנוסף, אם מופיע דימום בזמן שהוא אוכל; אם הוא לועס זמן רב מהרגיל; מרייר יותר מהרגיל; אם הוא מסכים לאכול אוכל רך אבל מתנגד למזון יבש וקשה; אם הוא יורד במשקל ונראה עייף וחסר אנרגיה; ואם מורגש ריח רע מהפה שלו – יתכן שיש לו בעיה בחלל הפה.

לפני שממהרים לווטרינר, כדאי להעיף מבט בעצמכם: פיתחו בעדינות את פיו של הכלב והעיפו מבט בחלל הפה שלו (בתנאי שהוא משתף פעולה, כמובן).  בדקו האם החניכיים של הכלב אדמומיות יותר מהרגיל, נפוחות יותר, והאם אתם מבחינים בשן חשודה שעשויה להיות רקובה או שבורה. כמו כן, מוגלה שמופיע בזוויות עיניו של הכלב עשויה להעיד על חדירת חיידקים מן הפה לסינוסים שלו, מה שמרמז על בעיה בחלל הפה – וגם זו סיבה טובה לגשת לווטרינר.

בנוסף, ממש כמו שרופאי שיניים ממליצים למטופליהם האנושיים להגיע לביקורת אחת לשנה, כך מומלץ גם להביא את הכלב לביקורת לפחות פעם בשנה. כך תוכלו לגלות בעיות בשיניים ובחלל הפה כבר בשלבים המוקדמים ותוכלו לטפל בכך הרבה לפני שהכלב יתחיל לסבול.

דלג לתוכן מרכזי