חתולים לא אוהבים מתוק (ועוד עובדות מפתיעות על חתולים)
חתולים לא אוהבים מתוק (ועוד עובדות מפתיעות על חתולים)
1. אם נדמה לעיתים שכלבים מתנהגים בצורה כנועה לבעליהם בעוד חתולים מסתכלים עליהם כשווים, יש לכך סיבה טובה: חתולים הם בעלי חיים מבויתים תקופה קצרה יותר מאשר כלבים (הפרש של מעט יותר מ-5000 שנה), כך שהם לא התפתחו די זמן כחיות מחמד כדי להבין שאנחנו בעליהם.
2. נהוג לחשוב שהמצרים הקדמונים היו הראשונים שבייתו חתולים, אבל החתול המבוית הקדום ביותר תועד דווקא בקבר עתיק בן 9,500 שנים שנמצא בקפריסין, למעלה מ-4,000 שנים לפני שנוצרו ציורי הקיר המצריים שתיעדו חתולים.
3. בניגוד לסברה הרווחת, ה"מיאו" של החתול לא נועד לתקשר עם חתולים אחרים – אלא עם בני אדם. אמנם חתלתולים צעירים מייללים לעומת אימם, ובעונת הייחום יש חתולים שמייללים אחד כלפי השני, אבל חתולים בוגרים נוהגים ליילל לעומת בני אדם (יש מדענים הטוענים שזה אמצעי לתמרן אותנו, ובעלי חתולים רבים נוטים להסכים).
4. במוחו של חתול יש 300 מיליון נוירונים, בעוד לכלב יש 160 מיליון. המשמעות היא שמוחו של חתול דומה יותר מבחינה אנטומית למוח אנושי מאשר למוח של כלב. כך למשל גם לחתולים וגם לבני אדם יש איזור במוח שאחראי על רגשות.
5. לחתולים יש יותר עצמות בגוף מאשר לבני אדם: 230 לחתולים מול 206 לנו. ההפרש נובע מעצמות נוספות בעמוד השדרה ובזנב, בזכותן חתולים נהנים מגמישות רבה ויכולת ידועה לקשת את גבם. מבנה השלד שלהם מאפשר להם גם להיכנס לחללים קטנים במיוחד, ובבגרותם חלק מן העצמות מתאחות.
6. לחתולים יש עפעף שלישי. תפקידו לסייע בשמירה על הניקיון העין והלחות שלה, ויש הסוברים שהוא שימש הגנה נגד עשב גבוה עבור חתולי בר שארבו לטרף. למעשה עפעף שלישי קיים אצל רוב היונקים, אבל אצלי בני האדם הוא התנוון ושארית ממנו נמצא בזווית העין שלנו.
7. חתולים מסוגלים ליצור כ-100 צלילים שונים. כלבים מסוגלים רק כ-10.
8. רוב החתולות ממליטות בין גור אחד לתשעה. השגר הגדול ביותר שתועד כלל לא פחות מ-19 גורים בהמלטה אחת! (מתוכם שרדו 15).
9. אנשים עם אלרגיה לחתולים למעשה אינם אלרגיים לפרווה אלא לחלבון שנמצא ברוק, בשתן ובקשקשים של החתולים. זכרים לא מסורסים בדרך כלל מייצרים יותר חלבון מאשר נקבות וזכרים מסורסים. ישנם גם גזעים שמייצרים באופן טבעי פחות מן החלבון הזה, כמו חתול סיבירי או בלינזי.
10. חתולים לא אוהבים מתוק. זה נכון גם לגבי קרובי משפחתם האריות והטיגריסים – לכולם חסר הגן האחראי על חיבה למתוק. אולי זה קשור לעובדה שהם טורפים אוכלי בשר בלבד, אבל מה שבטוח הוא שאי אפשר לפתות אותם עם סוכר.
11. כל הציפורניים של החתול פונות לאותו כיוון. מסיבה זו, חתולים לא יכול לרדת מעץ כשראשו קדימה, אלא לרדת ממנו לאחור.
12. גרגור החתולים היה ועודנו מושא למחקרים רבים, והוא כולל מספר גרגורים שונים בתדר שנע בין 25 ל-150 הרץ. הוכח כי תדרים אלה מעודדים החלמה ואף משפרים צפיפות עצם, כלומר יתכן שהסיבה שחתולים מגרגרים רוב הזמן היא מעין מנגנון לשיפור ההחלמה והבריאות. יתכן אפילו שלגרגורים יש השפעה חיובית גם על בעלי הכלבים!
13. חתולים קצרי רואי לטווח קצר, ולכן לפעמים לא רואים חטיף שנמצא ממש מול האף שלהם. לעומת זאת, יש להם ראיית לילה מצוינת והם יכולים לראות עצמים רחוקים בבירור. גם השפם וחוש הריח המשובח שלהם מאזן את הקושי שלהם לראות מקרוב.
14. החתול הראשון בחלל היא חתולה צרפתיה בשם פליסיט. זה קרה בשנת 1963: החתולה שוגרה לחלל כשאלקטרודות שידרו סיגנלים מהנוירונים שבמוחה אל כדור הארץ, שהתה בחלל מספר דקות ושרדה גם את המסע חזרה.
15. כמו טביעות אצבעות לבני אדם, כך טביעת האף של כל חתול ייחודית לו ואין שני חתולים עם טביעת אף זהה. עובדה מעניינת שכדאי לזכור למקרה שנפגוש בעתיד חתול פורץ...
16. חתולים מטפחים את עצמם כשליש מן הזמן בו הם ערים, ויש שמעריכים שאפילו יותר מכך. לטיפוח ולניקיון העצמי יש יתרונות אבולוציוניים רבים, ביניהם ויסות הטמפרטורה, המרצת מחזור הדם והגנה נגד טורפים.
17. חתול מתחכך כנגד בני אדם לא רק כדי להביע חיבה אלא גם כדי לסמן טריטוריה בעזרת בלוטות ריח שנמצאות סביב פניו. ריחו של החתול עצמו נמצא בעיקר באיזור זנבו וכפותיו.