כלבים בשירות הרפואה

כלבים הם בעלי חיים נאמנים, ידידותיים ואינטליגנטיים, ותכונות אלה הופכות אותם לחיות מחמד פופולריות בבתים רבים – אולם הם מלווים אותנו גם בתחומים אחרים.

כולנו מכירים, למשל, את כלבי הנחייה המסייעים לאנשים עם לקויות ראייה לנווט במרחב, או את כלבי יחידת "עוקץ" בצה"ל, העוסקים בחיפוש והצלה ונחשבים כלוחמים שווי ערך לחיילים שלצידם.

תחום נוסף ופחות מוכר הוא תחום הרפואה, שכן לכלבים יש ערך רב בהיבטים של טיפול, שיקום ואפילו אבחון. בישראל ובחו"ל מתפתחות בשנים האחרונות עוד ועוד מסגרות טיפוליות ורפואיות הכוללות כלבים, והתוצאות לא פחות ממדהימות.

 

הסיוע למטופלים מתחיל בעצם הנוכחות

שורה של מחקרים מדעיים שנעשו בעולם מצביעה על קשר חיובי מובהק בין קירבה לכלבים לבין השפעה חיובית על הבריאות הפיזית והנפשית של האדם. אצל קשישים, לדוגמה, הטיפול בכלב הוכח כמסייע להורדת לחץ הדם, כמעודד פעילות גופנית וכמספק הזדמנויות לקיום קשרים חברתיים. אצל ילדים ומבוגרים עם מוגבלויות מגוונות, מאוטיזם דרך מוגבלויות פיזיות ועד טראומות נפשיות, כלבים מאפשרים פעילות פיזית בצורת משחק או טיול, אבל במקביל גם סוללים דרך להתמודדות פנימית משום שהטיפול של אדם ביצור חי אחר מעודד יכולת עיבוד משופרת של מחשבות, חוויות ורגשות.

אפשרות אחרת ליהנות מהיתרונות של המפגש בין כלב לאדם חולה היא ממש להכניס את הכלב אל מסדרונות בית החולים. כך למשל במספר מוסדות רפואיים בארה"ב, כגון בית החולים הפרסביטריאני בניו יורק, מתקיימת תכנית בשם "Paws for Patients" העושה שימוש בכלבים כדי להפחית חרדה ודיכאון אצל חולים. ביקור של כלבים בבית החולים הוא פעילות שוברת שגרה שיכולה לשנות לגמרי את מצב רוחם של מטופלים, שמוזמנים ללטף, לשחק ולשוחח עם ההולכים על ארבע – שנבחרים כמובן בקפידה ומאולפים כך שיהיו נינוחים ורגועים בסביבת בני אדם ומכשור רפואי כמו כסאות גלגלים או אינפוזיה.

 

אבחון באמצעות רחרוח

עובדה ידועה היא שלכלבים יש חוש ריח מחודד מאוד, ויש הטוענים שהוא חזק פי מיליון מחוש הריח של אדם. זו הסיבה בעטיה ניתן לראות בנתב"ג כלבים מרחרחים מטענים בחיפוש אחר סמים או חומרי נפץ, למשל. אבל מתברר שאפשר להיעזר בחוש הריח של הכלבים גם כדי למצוא דברים לא פחות מסוכנים – גידולים סרטניים, למשל.

זה עשוי להישמע כמו מדע בדיוני, אבל יש לכך תימוכין ממספר מחקרים שונים ובלתי תלויים שהתפרסמו בשנים האחרונות במספר מדינות בעולם, ולפיהם ניתן לאלף כלבים למצוא את מוקד מחלת הסרטן בגוף באמצעות חוש הריח. בין היתר הצליחו חוקרים לאמן כלבים לאתר סרטן ריאות וסרטן מעי גס באמצעות רחרוח הבל פיהם של מטופלים, לאתר סרטן בשחלות באמצעות רחרוח דגימות דם וסרטן ערמונית באמצעות רחרוח דגימות שתן.

כלבים מסוגלים לאתר באמצעות חוש הריח גם מחלות נוספות: הם יכולים לזהות מבעוד מועד התקף נרקולפסיה (הירדמות בלתי רצונית) באמצעות זיהוי שינויים ביוכימיים בניחוח הגוף, וניתן לאלף אותם להתריע על כך או להזעיק עזרה. כלבים יכולים גם לזהות עליה חדה בהורמון הסרוטונין שמתרחשת לפני מיגרנה חזקה ולהתריע מראש כדי לאפשר לאדם הסובל מכך ליטול תרופה בזמן. חושיהם החדים של כלבים מאפשרים להם גם לחוש תנודות חריגות ברמת הסוכר בגופם של חולי סכרת, לחזות התקפי אפילפסיה, סטרס ועוד. בימים אלה אף נמצאים בעיצומם מספר מחקרים שונים הבוחנים אפשרות לרתום את הכלבים לאיתור מחלת הקורונה בבני אדם.

 

כלבים משרתים את האדם בקשת רחבה של דרכים שונות, ועשויים להיות הרבה יותר מחיות מחמד. טוב לדעת שבנוסף להיותם ידידים נאמנים, כלבים יכולים גם להגן על בריאותנו ואולי אפילו להציל את חיינו. האם זה אומר שבקרוב נראה כלבים משוטטים במחלקות של סורוקה ותל השומר? במערכת הבריאות הישראלית כנראה שצריך יש דברים דחופים יותר על הפרק, אבל בעתיד הרחוק האפשרות אולי לא כל כך מופרכת. 

 

דלג לתוכן מרכזי