מריחים בעיה? כל מה שצריך לדעת על בלוטות אנאליות

לכלבים יש חוש ריח טוב יותר משלנו, את זה אנחנו יודעים; אבל למה לכל הרוחות הם מתעקשים לרחרח דווקא את פי הטבעת של כלבים אחרים? למה כשמטיילים איתם ברחוב, הם נוטים לעצור ליד כל ערימת גללים ולהקדיש לה שניות ארוכות של רחרוח?

על מנת להבין את ההתנהגות הזו של הכלבים יש להבין תחילה מהן בלוטות אנאליות: אלה בלוטות שממוקמות בפי הטבעת של הכלב ומפרישות חומר צמיגי בעל ריח חזק מאוד. כך למשל כאשר כלב עושה את צרכיו, השרירים והחומרים העוברים בפי הטבעת לוחצים על הבלוטות כך שהגללים למעשה נעטפים בריח הזה. הואיל ולכל כלב יש ריח ייחודי לו, זו מעין "תעודת זהות" של הכלב, אותה כלבים אחרים יכולים להריח.

במילים אחרות, כאשר הכלב מרחרח את פי הטבעת של כלב אחר, הוא מזהה אותו. זו גם הסיבה שכלבים מרחרחים גללים של בעלי חיים אחרים: כדי להבין מי היה כאן. בכל מקרה מדובר בהתנהגות אופיינית לכלבים, טבעית לחלוטין, ואין צורך להיגעל או למנוע מן הכלב לעשות זאת.

מה קורה כאשר יש בעיה בתפקוד הבלוטות האנליות?

כאמור, תפקידן של הבלוטות האנליות הוא לשחרר חומר צמיגי כאשר שרירי פי הטבעת מתכווצים; אולם לעיתים החומר הזה לא משתחרר במידה מספקת או בכלל. הסיבות לכך יכולות להיות שונות ורבות, לעיתים גם אופייניות לגזעי כלבים מסוימים (למשל בכלבי שי-טסו צינוריות הניקוז המפרישות את החומר מן הבלוטה צרות מדי); אולם הסיבה השכיחה ביותר בעטיה קיימת בעיית תפקוד של הבלוטות האנליות היא דווקא סיבה פשוטה יחסית: תזונה לא נכונה.

מדוע? משום שתזונה שאין בה די סיבים תזונתיים עלולה ליצר נפח קטן של צואה או שהצואה רכה מדי. לפיכך לחץ השרירים שמופעל על הבלוטות לא מספיק כדי לגרום להן לשחרר את החומר הצמיגי בעל הריח האופייני לכלב.

איך אפשר לדעת אם יש בעיה?

הואיל ולבלוטות האנליות יש תפקיד חשוב כל כך בפיזיולוגיה ובמערכת החברתית של כלבים, כאשר יש בהן בעיה – הכלבים כבר יספרו לנו: הכלב יפגין אי נוחות כשהוא יושב, ישפשף או יגרור את פי הטבעת על הרצפה (מעין Moon Walk של מייקל ג'קסון, רק על הטוסיק), ילקק באופן אובססיבי את האיזור האחורי שלו, יכרסם את בסיס הזנב עד כדי הופעת קרחות קטנות, או ירדוף שוב ושוב אחר הזנב של עצמו. מעבר לסימנים הללו, סיכוי טוב שפשוט תריחו ריח מאוד לא נעים מהכלב. 

אם קיימת בעיה בריקון הבלוטות האנליות, אסור להקל ראש. חשוב להבין שמדובר במצב רפואי שדורש טיפול של וטרינר, משום שהבלוטות ממשיכות להתמלא, לא מתרוקנות באופן סדיר, ולפיכך עלולים להיווצר אי סדרים שמהן תתפתחנה תופעות חמורות בהרבה: נפיחות, דלקות, זיהומים ואפילו גידולים סרטניים.

איך מטפלים בבעיה כזו?

אם וכאשר עולה חשש לבעיה בבלוטות האנאליות של הכלב, יש לקחת אותו לבדיקה אצל וטרינר. למעשה, כדאי לבצע בדיקה כזו גם אם הבעלים לא שמו לב לסימנים מיוחדים או להתנהגות של הכלב, כחלק מהבדיקות השגרתיות שמבצעים אצל הווטרינר, למשל כאשר מגיעים אליו לחיסון.

הווטרינר יבדוק את איזור פי הטבעת של הכלב ויבחן האם קיימת בעיה. ראשית באפשרותו לרוקן את הבלוטות באופן ידני, אם קיים צורך בכך; ואם יש דלקות או זיהום, יתכן שימליץ על טיפול תרופתי. במקרים חריגים, למשל כאשר קיים דימום או גידול יתכן שהווטרינר אף ימליץ להסיר את הבלוטות לחלוטין בניתוח.

בנוסף לטיפול הרפואי, ניתן לנסות גם שינוי בתזונה של הכלב: אם, כפי שצוין לעיל, בעיות בבלוטות האנאליות עשויות להיגרם כתוצאה ממחסור בסיבים תזונתיים, אזי כל מה שצריך לעשות הוא להגדיל את כמות הסיבים התזונתיים בתפריט של הכלב. ניתן לעשות זאת או באמצעות החלפת המזון שהכלב נוהג לאכול, או כתוספת למזון הקיים. 

 

דלג לתוכן מרכזי