כל מה שצריך לדעת על גידול ארנב
רגע, זה באמת ארנב?
קודם כל חשוב להבהיר: חיית המחמד החמודה והפרוותית עם האוזניים הארוכות שאפשר לגדל בבית מכונה ארנב, ארנבת או ארנבון, אבל בשום פנים ואופן לא שפן. אלה שטוענים שהם מגדלים שפן בדרך כלל טועים טעות נפוצה, שכן שפן הוא חיית בר עם אוזניים קטנטנות שמעדיפה לחיות בין סלעים ולא בבית.
יש כמה סוגי ארנבים שאפשר לגדל בבית. הנפוץ ביותר הוא הארנבון המצוי, אבל יש גם ארנבון אנגורה (פרוותי מאוד ולפיכך דורש הרבה סירוק וטיפוח), ארנב ראש-אריה (דומה, אבל הפרווה בעיקר על הראש), ארנבון שמוט-אוזניים וארנבון ננסי הולנדי, שנחשב פחות מתאים לגידול על ידי ילדים קטנים.
לא טוב היות הארנב לבדו
הארנבים הם בעלי חיים חברתיים ולכן מוטב לגדל לכל הפחות שני ארנבונים יחד – מה שמחייב תשומת לב לשילוב בין המינים: צמד נקבות הן זוג נהדר, אבל שני זכרים עשויים להפגין תוקפנות אחד כלפי השני ולכן מוטב לסרס את שניהם; ואם תרצו לגדל זכר ונקבה יחד, יש סיכוי גבוה שהם יזדווגו ותמצאו את עצמכם מגדלים גם את הדור הבא של המשפחה.
כדי למנוע את זוג הארנבים מלהרבות ניתן לעקר את הנקבה בגיל 6 חודשים, פעולה שגם תאריך את חייה ותסייע במניעת מחלות שונות. אם בכל זאת תרצו לראות את פלא הבריאה מתרחש אצלכם בבית, ודאו שלארנבת יהיה מקום מסתור מרווח ונעים בו תוכל להרגיש בטוחה עם הגורים שלה.
מה בתפריט?
ארנבים אוהבים לאכול ירקות, ולכן התפריט צריך לכלול כמה שיותר ירקות כמו חסה, תרד, ברוקולי פטרוזיליה, כוסברה, נענע, בזיליקום, וכמובן גזר. פחות מומלצים לשלב פירות בתפריט, ואם כן אז בכמות קטנה מאוד: בננה, תפוח, מנגו, אפרסק או תמרים קלופים. ניתן לרכוש עבור הארנב גם מזון ייעודי שעשיר בסיבים תזונתיים ויתר חומרים חשובים למערכת העיכול שלו, ומומלץ לתת לו לנשנש גם חציר שיאפשר שחיקה טבעית ובריאה של השיניים שלו.
מלבד הירקות, לא מומלץ לתת לארנב מזון שבני אדם נוהגים לאכול ובפרט לא ממתקים או שוקולד. כדאי גם לוותר על תערובות מזון שמכילות חומרים לא-נחוצים לארנב וסתם יגרמו לו להשמין. אבל מעל הכל חשוב להקפיד על שגרת מזון יומית רגילה וקבועה. כל שינוי בתזונה עלול לגרום לארנב בעיות בעיכול (עד כדי סכנת חיים!), ואם תרצו לתת לארנב ירק חדש מוטב לעשות זאת בהדרגה. השינוי היחיד שחשוב מאוד לעשות בנוגע לתפריט הוא להוסיף מזון במהלך הריון של הארנבת ולאחריו.
ומה לשתות? מים, מים ועוד מים. ארנבים שותים הרבה, וחשוב לדאוג לכך שתהיה להם אספקת מים טריים ונקיים כל הזמן.
כמה מילים על בריאות
הדבר החשוב ביותר לבריאות הארנב הוא לוודא שלווטרינר יש ידע וניסיון עם ארנבים. הפיזיולוגיה של ארנבים שונה מזו של חתול או כלב, הם בסיכון להידבק ממחלות מסוימות (בפרט בדרכי הנשימה, במערכת העיכול ובעור) ואף מגיבים באופן שונה לתרופות מאשר כלבים וחתולים.
אם הווטרינר אכן מנוסה עם ארנבים, ברגע שמביאים הביתה את הארנב או הארנבת, רצוי לגשת איתם לבדיקה. הווטרינר יבדוק האם הם אכן זכר או נקבה, יחפש על פרוותם טפילים שעלולים להציק להם ויבדוק את שיניהם.
ההמלצה לסרס ארנבים זכרים ו/או לעקר ארנבות נקבות נובעת מסיבות נוספות מלבד אמצעי מניעה. לדוגמה, ארנבים שסורסו או עוקרו יתנהגו בצורה פחות אלימה, ייטו פחות לסימוני טריטוריות ומריבות עליהן, ובנוסף יהיה קל יותר לאלף אותם לעשות את צרכיהם במקום מוגדר מראש.
החיים בכלוב ומחוצה לו
ארנבים חיים בכלוב, ועדיף גדול ומרווח ככל האפשר. תחתית הכלוב צריכה להיות מרופדת במצע אורגני סופג נוזלים כמו קש או חציר (לא נסורת), ויש למקם בכלוב גם כלים למזון ומים. יחד עם זאת, ארנבים זקוקים גם לפעילות גופנית – ולכן יש להוציא אותם מדי פעם מן הכלוב ולתת להם להתרוצץ בבית או בחצר.
הקפידו על הניקיון ועל הבריאות, תנו לו לפרוק אנרגיה, וזכרו: זכרו: ארנב שיקבל טיפול אוהב ישיב לכם אהבה.