כל מה שצריך לדעת על גידול שרקן
על ידי גידול שרקן ילדים יכולים לא רק ליהנות אלא גם ללמוד אודות האחריות, ההשקעה והמחויבות הכרוכות בגידול בעל חיים. על כן חשוב לתת להם תנאים אופטימליים לגידול חיית המחמד החמודה הזו, ללמד אותם כיצד נכון להתנהג עימם ולארגן כראוי את סביבת המחיה של החבר החדש בבית, עוד לפני שהוא מגיע וכמובן לטפל בו על פי הצורך במהלך גידולו.
אז מיהו השרקן?
שרקנים שייכים למשפחת המכרסמים. הם שוקלים בערך קילוגרם אחד, יכולים להיות בצבעי חום, שחור, לבן, כתום או שילובים שלהם. למעשה קיימים מספר מינים של שרקנים, הנבדלים מבחינה חיצונית בצורת הפרווה שלהם – בחלקם היא חלקה, באחרים פרועה, אבל המשותף לכולם הוא שנעים ללטף אותה.
כדאי לדעת ששרקן הוא בעל חיים חברתי שלא אוהב להיות לבדו, ולכן מומלץ לגדל שרקנים בזוגות. יחד עם זאת, הם מתרבים במהירות: נקבה בריאה מגיעה לבגרות מינית בגיל שלושה חודשים לערך, ועם משך הריון של כחודשיים בלבד ושגר של לפחות ארבעה גורים בכל המלטה יתכן פיצוץ אוכלוסין בבית בתוך זמן קצר. לכן מומלץ לגדל צמד שרקנים מאותו מין, שני זכרים או שני נקבות באותו כלוב.
כיצד להיערך לפני שמביאים הביתה שרקן?
הדבר הראשון שצריך לקנות הוא כמובן כלוב שישמש כסביבת המחיה של השרקן. ככל שהכלוב יהיה גדול יותר, כך יהיה לשרקן יותר מרחב, על אחת כמה וכמה אם אכן מגדלים אותם כצמד, ולכן כדאי להשקיע בכלוב רחב ידיים. הואיל ושרקנים אינם מסוגלים לטפס או לקפוץ, לא צריך לכסות את הכלוב – אולם אם יש בבית חיות מחמד נוספות, כמו כלב או חתול, מוטב להוסיף מכסה.
רצפת הכלוב צריכה להיות שטוחה ולא רשת מתכת, ויש לרפד אותה במצע שיהיה נעים לשרקן, יפחית ריחות לא נעימים ויקל על הניקוי של הכלוב. חשוב לשים לב שהמצע לא יהיה מנסורת (שעלולה לחדור למערכת הנשימה או העיכול של השרקן) אלא אספסת, נייר ממוחזר או שבבי עץ.
לכלוב יש להכניס כלי אוכל ומים צריכים להיות ממתכת ולא מפלסטיק כדי שהשרקן לא יכרסם אותם, וכדאי להשתמש בכלים נתלים או מקובעים כדי שהם לא יתהפכו בקלות. חשוב גם להכניס לכלוב תיבת עץ או כלי אחר שיוכל להוות עבור השרקן מקום מסתור בו יוכל לישון (או להמליט, או זו נקבה בהריון). ולבסוף, לא הכרחי אבל כדאי: מתקן שעשועים בו יוכל השרקן להוציא אנרגיה.
הטיפול היומי בשרקן
כאמור, גידול שרקן הוא משימה שנחשבת פשוטה יחסית, והטיפול בו מינימלי למדי: כל מה שצריך לעשות הוא למלא עבורו אוכל ומים מדי יום, ואחת לשבוע לנקות את הכלוב ואת כלי האוכל והמים. זה הכל.
שרקנים אוכלים מזון מיוחד המיועד עבורם, וחשוב להקפיד על כך משום שהמזון הזה מכיל חומרים תזונתיים חיוניים, כמו ויטמין סי. אפשר גם לרכוש טיפות ויטמין סי ולהוסיף למי השתייה של השרקן, ואף לתת להם פירות וירקות טריים המכילים ויטמין סי, כמו תפוזים, תרד, כרוב, פלפל אדום, ברוקולי ועוד. בנוסף כדאי לתת לשרקן ירקות שמכילים חומרים חיונייים אחרים, כמו מלפפון, גזר ועוד. אגב, אם נותנים לשרקן לאכול פירות או ירקות, יש להקפיד לסלק את השאריות בעת ההאכלה שלמחרת.
שרקן הוא בעל חיים חמוד, חברותי ויחסית קל לגידול, ובכך יכול להיות אידיאלי כחיית מחמד ראשונה לילדים. רכישת הציוד הנדרש, טיפול שגרתי מתאים ופניה לווטרינר במקרה של שאלות או סימנים מדאיגים, יכולים לסייע לכם ליהנות מגידול השרקן לאורך זמן.