מה עושים כשהכלב לועס כל דבר בבית?
הכלב שוב לעס חצי בית - מה עושים?
אין דבר יותר מעצבן מלחזור הביתה ולגלות שבהיעדרכם הכלב היה משועמם, לעס את כל הרהיטים, הבגדים והנעליים והשאיר לכם בלאגן שלם. ומה שאפילו יותר מתסכל הוא שהכלב כלל לא מבין שמה שהוא עשה לא בסדר. אמנם יש כלבים שמבינים שהם הרסו חפץ או בגד שחשוב לכם, אבל ברוב המקרים ההשחתה לא נובעת מכוונה רעה אלא פשוט משום שהם רוצים להרגיש קרובים אליכם ולא מבינים את הגבולות שלהם.
אבל למה ללעוס, למה?!
כלבים אוהבים ללעוס כי זה כיף להם, כי הם נהנים לשחק וכי הם מנסים למצוא תעסוקה. זהו הדחף הטבעי שלהם, ולעיתים אנו אפילו מעודדים זאת מבלי לשים לב: למשל כאשר בהיותם גורים, בשלב בו השיניים שלהם צומחות, אנו נותנים להם ללעוס נעל ישנה או בגד אחר – אולם כך אנו גורמים להם גם להבין, בעקיפין, שמותר להם ללעוס חפצים שלנו בכל פעם שמתחשק להם.
סיבה אחרת שבגללה כלבים לועסים חפצים ששייכים לנו היא פשוט... געגועים. אם הכלב שלכם נשאר לבדו בבית ומתחיל להתגעגע אליכם, מה יותר טבעי מלמצוא חפץ שנושא את הריח שלכם ולשחק איתו עד שתחזרו עליו?.
אז מה עושים כדי לגרום לו להבין שאסור?
ברגע שמבינים שהכלב לועס רהיטים, בגדים ונעליים מתוך דחף טבעי שהוא נולד איתו, כל מה שנותר לעשות הוא להבהיר לו מה מותר ללעוס, איפה ומתי.
אחת הדרכים לטפל בהתנהגות הזו היא להגביל את הגישה של הכלב אל חדרים מסוימים בבית. לדוגמה, איסרו עליו להיכנס אל חדר השינה שלכם כאשר אינכם נמצאים בבית. אם זה לא מצליח והכלב מתעקש להמשיך להיכנס לחדר השינה, אמנו אותו להישאר במקום מוגדר אחד, למשל באמצעות מיקום מיטת הכלבים שלו בפינה קבועה בחדר.
דרך אחרת להכחיד את הלעיסה של חפצים אסורים ולעודד לעיסה של חפצים מותרים היא באמצעות צפייה בו בזמן שאתם איתו בבית. זה לא קל, דורש מכם עקביות והשקעה לא קטנה, אבל התוצאות יכולות להיות טובות מאוד: עקבו אחר החפצים שהוא משחק בהם, עודדו אותו לשחק בצעצועים שמותרים לו וגערו בו בכל פעם שהוא משחק עם חפץ שאסור ללעוס. לאחר זמן מה הוא יבין שקיימים גבולות שאסור לו לעבור, אולם שימו לב להיצמד אל הגבולות שהגדרתם; הגדירו מספר פקודות פשוטות שהוא יבין בקלות, הישארו עקביים (למשל, לא להרשות לו "לפעמים" ללעוס משהו או להיכנס לחדר שאסור לו, אלא להקפיד להעיר לו ממש בכל פעם שהוא עושה זאת).
אפשרויות נוספות בהן ניתן להיעזר על מנת לחנך את הכלב הם ספריי "פוי", תרסיס המיוצר מתפוחים וטעמו מר מאוד, וכן לתת לו חפצים חלופיים שאותם מותר לו ללעוס: צעצועי לעיסה, כגון אורקה או קונג, עצם לעיסה וכדומה. כאן למשל תוכלו להתרשם ממגוון צעצועי לעיסה לכלבים שהכלב שלכם ישמח ללעוס במקום את הרהיטים, הנעליים והבגדים שלכם.
המממ....מה לועסים היום?
לסיכום, כדאי להבין שדחף הלעיסה קיים אצל כלבים באופן אינסטינקטיבי, ולכן רוב הסיכויים הם שלא תצליחו למנוע באופן מוחלט מן הכלב שלכם את הפעולה הטבעית הזו. עם זאת, יש מה לעשות כדי למנוע ממנו לחרב לכם חצי בית ולהרוס את כל ארון הבגדים שלכם: באמצעות יצירת סביבה של הרגלים, הגדרת גבולות ברורים, תשומת לב, עקביות ולא מעט אימון – הכלב שלכם ילמד את ההבדל בין חפץ מותר ללעיסה לבין חפץ שאסור להתקרב אליו, ולא משנה עד כמה הוא משתעמם או מתגעגע אליכם.