כל מה שצריך לדעת לפני טיסה לחו"ל עם חיית המחמד
טסים עם חיית המחמד שלכם?
מתכננים נסיעה לחו"ל בקרוב והחלטתם לקחת את חיית המחמד שלכם איתכם? כיצד נערכים? מה צריך לדעת ולארגן מבעוד מועד?
על מנת לפשט את התהליך ולהקל עליכם את ההכנות, הכנו לכם סקירה קצרה - בעיקר כי הדבר כרוך בקצת ביורוקרטיה וכמה טפסים שתצטרכו. כדאי וחוב לדעת למה לצפות, בשביל להמנע מהפתעות ברגע האחרון, ולעבור באופן חלק ומהיר את כל התהליך.
קודם כל, כמה טיפים ודברים שכדאי לדעת:
-
לוח זמנים - אנו ממליצים לכם בחום להתחיל את כל התהליך וההכנות כמה שבועות טובים לפני מועד הנסיעה המתוכנן. האישורים שתצטרכו ניתנים ע"י משרדים ממשלתיים (שלא בדיוק פתוחים 24/7). לכן, דבר ראשון נמליץ לבקר באתר השגרירות בישראל של מדינת היעד, ובמקרים מסוימים אף להתקשר אליהם לבירור סופי (האתרים לא תמיד עדכניים) של כל הפרטים הרלוונטיים. הדרישות שונות ומגוונות, בהתאם למדינת היעד. חסכו לעצמכם עגמת נפש וטרטורים מיותרים. פשוט תרימו טלפון, ובכל שגרירות בד"כ ישמחו לענות על כל שאלה ולעזור לכם.
-
משרד החקלאות - זהו המשרד הממשלתי בארץ אשר אחראי על כל עניני הבאה והוצאת בעלי חיים מישראל. הרבה מאוד מהפרטים ניתן לקבל באתר האינטרנט של המשרד, בחלק המיועד ליבוא ויצוא של חיות מחמד -http://www.vetserv.moag.gov.il/Vet/Yechidot/inport+export/knisa_yetsia_hayot_mahmad
-
תעודה וטרינרית רשמית - לא משנה לאיזה מדינה אתם נוסעים, בכל מקרה חיית המחמד שלכם חייבת להיות מלווה בתעודה ווטרינרית רשמית, חתומה ע"י ווטרינר ממשלתי. כל תעודה שהיא, חתומה ע"י הווטרינר הפרטי שלכם, לא תתקבל ע"י הרשויות במדינה אליה אתם נוסעים.
-
מסמכים קבילים - וודאו כי כל המסמכים שבידכם תקינים ומקובלים במדינת היעד אליה אתם מתכננים לטוס. בדקו האם כל הפרטים מולאו בצורה נכונה ומאויתים כמו במסמכים האישיים (שם בדרכון, תאריכים לפי פורמט אמריקאי, וכו). דברים קטנים כאלו שנראים חסרי משמעות (בבקשה אל תגידו "יהיה בסדר…") יכולים להוביל לעיכובים רבים, קנסות, הפנייה להסגר, ולפעמים אפילו לסירוב הכניסה של בעל החיים למדינת היעד (או להעלאה על הטיסה).
-
הכנות לפני ביקור אצל הווטרינר הממשלתי - כחלק מתהליך האישורים, תתבקשו להגיע לבדיקה אצל וטרינר ממשלתי. אנחנו ממליצים מאוד לתאם את מועד הבדיקה לעשרה ימים לפני מועד הנסיעה (קחו בחשבון שלא תמיד הכל עובר חלק. לפעמים תצטרכו עוד איזה טופס, או שתוצאות מאחת הבדיקות הרפואיות מתעכבות וכו'. משרד ממשלתי = ביורוקרטיה וזמן…). כאמור, לכל מדינה בעולם, חוקים ונהלים שונים לגבי הכנסת בעלי חיים ממדינה זרה.
-
חיות מחמד השוקלות שמונה ק"ג או פחות, רשאיות לטוס עם בעליהן בתא הנוסעים של המטוס, בכלוב או תיק הטסה בגודל מתאים. חיות מחמד כבדות משמונה ק"ג, יוטסו בכלוב בתא המטען. בכלוב כדאי לשים שמיכה או משהו חמים שהכלב רגיל אליו, וכמובן גם אוכל ושתייה. עם עלייתכם למטוס, כדאי לוודא עם הצוות שהחימום בתא המטען הופעל.
מה צריך להביא לפגישה עם הווטרינר הממשלתי?
-
את כל המסמכים הספציפיים שמדינת היעד דורשת - זאת אחריותכם לברר מה נדרש. אל תסתמכו על הווטרינר שהוא מעודכן לגבי כל דבר או שינוי שחל במדיניות של הכנסת בעלי חיים במדינה אליה אתם טסים.
-
ייפוי כוח, במידה ומי שבפועל יטוס עם חיית המחמד אינו הבעלים הרשמיים שלו בישראל.
-
את בעל החיים עצמו. כאילו, דא?
-
אישור על חיסון כלבת בתוקף, חתום ע"י הווטרינר העירוני שלכם (כולל את מספר האצווה ושם תרכיב החיסון!!). תוצאות בדיקת דם לגילוי נוגדי כלבת (במידה ומדינת היעד היא אחת ממדינות האיחוד האירופאי). אמנם מדובר בכלבת, אבל אישור זה נדרש גם עבור חתולים!
-
במידה ובעל החיים הוא כלב: רישיון להחזקת כלב (בתוקף!) מהרשות המקומית בה אתם מתגוררים. אישור תשלום אגרה - ניתן לשלם בכרטיס אשראי באתר, או בטלפון 03-9688930 / 03-9681656.
דרישות ספציפיות ממדינות יעד פופולריות:
מדינות האיחוד האירופאי
כשלושה חודשים לפני שתבקרו אצל הווטרינר הממשלתי (ולפחות חודש לאחר חיסון הכלבת השנתי), יש לערוך לבעל החיים (גם לחתולים) בדיקת דם לגילוי נוגדני כלבת אצל הווטרינר הפרטי שלכם. הבדיקה תישלח למעבדת הכלבת המכון הווטרינרי אשר בבית דגן, והתוצאות יגיעו בדואר לאחר כמה ימים. עלות הבדיקה כ-600 שקלים.
דרישות נוספות:
-
בעל החיים חייב לשאת שבב זיהוי אלקטרוני, העומד בתקן ISO האירופאי.
-
תעודה / אישור על תוצאות בדיקת הנוגדנים.
-
אישור חיסון כלבת בתוקף.
-
פנקס חיסונים הכולל את מספר השבב, מקום השבב בגוף, תאריך הכנסת השבב, היסטוריית חיסוני כלבת (כולל מספר אצווה, שם תרכובת, שם היצרן, תוקף, תאריכי חיסון).
-
במידה ואתם נוסעים לאירלנד, פינלנד או מלטה - תידרשו לתת לבעל החיים טיפול מונע טפילים פנימיים (ולבקש מהווטרינר אישור נוסף עם שם התכשיר, שם היצרן, יום הטיפול וכו'). בידקו עם הווטרינר לגבי טיפול Echinococcus multilocularis. כמו כן תידרשו לתעודת בריאות ווטרינרית מסוג EU Annex ll.
-
במידה ואתם טסים לאנגליה, מעבר לנ"ל תידרשו גם ל"דרכון" לבעל החיים. מסמך אשר תוכלו למצוא בקישור - http://www.vetserv.moag.gov.il/NR/rdonlyres/72AE30A8-219A-42AC-9D08-10DAA8FDFC11/0/ExppetsprivateEU5orless040612_new.pdf
-
הכניסה עם בעלי חיים לאנגליה מותרת רק באמצעות "מובילים מוסמכים", או במלים אחרות, רק באמצעות חברות תעופה מאושרות. כרגע למיטב ידיעתנו, רק חברת אלעל ובריטיש אירוויז מאושרות מישראל.
ארצות הברית
בהשוואה למדינות אחרות בעולם, הדרישות להכנסת בע"ח לארה"ב יחסית קצת יותר מתונות יותר. ישנן דרישות כוללות, לכל רחבי ארה"ב, ודרישות ספציפיות של כל מדינה. לכן מומלץ לבדוק את אתר משרד החקלאות של המדינה הספציפית, אליה אתם מתכוונים לנסוע / לעבור.
דרישות נוספות:
-
כל בעל חיים נדרש לאישור מווטרינר ממשלתי על קבלת חיסון כלבת לפחות 30 יום לפני מועד הנסיעה.
-
פנקס חיסונים בתוקף באנגלית הכולל את היסטוריית החיסונים, סימנים מזהים לבעל החיים, ותוקף החיסונים.
-
ישנם איסורים רבים (לפי המדינה) לגבי גזעי הכלבים המותרים לגידול במדינה. אנא בידקו באתר של המדינה הספציפית.
-
במידה ואתם נוסעים להוואי או גואם, גם אם כלבכם מחוסן, עדיין ידרש להסגר של 130 ימים.
קנדה
משרד החקלאות הקנדי דורש תעודה באנגלית או צרפתית הכוללת:
-
תיאור בעל החיים: משקל, צבע, גזע, מין.
-
תאריך חיסון אחרון, ושם המדינה בה חוסן.
-
שם החיסון, יצרן, תוקף ומספר אצווה.
עם הגעתכם לקנדה, הווטרינר הממשלתי בשדה התעופה יערוך בדיקה ויזואלית לבע"ח, וכמו כן יבדוק התאמה לתעודות ואישורים. מעבר לזה תידרשו להציג את האישור מהווטרינר הממשלתי שקיבלתם בארץ, המעיד כי חיית המחמד שלכם חוסנה נגד כלבת (גם לחתולים). עלות הבדיקה הינה $30 דולר קנדי.
מוקדי שירות ווטרינריים ממשלתיים:
-
צפת - ראש פינה: 04-6808100 / 04-6808101
-
עכו - נצרת: 04-9910640 / 04-9811925 / 04-9910524
-
חיפה: 04-8623647
-
עפולה - גלבוע: 04-6489132 / 04-6489120
-
צפון: 04-6527598
-
חדרה: 04-6303406 / 04-6303414/5
-
אשדוד: 08-8565673
-
באר שבע: 08-6235755 / 08-6232914 / 08-6650712
-
נתב"ג: 03-9792240
-
אילת: 08-6323054
והכי חשוב, שתהיה לכם ולחיית המחמד שלכם נסיעה טובה!!!!