מה ההבדלים בין מזון חתולים לגורים, בוגרים ומבוגרים?

כשמחפשים מזון חתולים בחנות או ברשת, מוצאים מגוון רחב של סוגי מזון שיכולים להיות מבלבלים מאוד. מעבר לגדלי השקים, המרכיבים והטעמים, בדרך כלל קיימת גם חלוקה למזונות חתולים על פי גיל. למה גור חתולים צריך לאכול משהו אחר מחתול בוגר? ואם יש לנו בבית כמה חתולים בגילאים שונים, האם באמת צריך לקנות לכל חתול שק מזון משלו?

 

הדרישות התזונתיות קובעות את הרכב המזון שהחתול צריך

 

על מנת להתאים לחתול את המזון האופטימלי, מומלץ להתחשב במספר מאפיינים של החתול עצמו. כך לדוגמה יש חתולים שרגישים לסוגי מזון מסוימים, ולעיתים אפילו אלרגיים אליו. חתולים שעברו סירוס או חתולות שעברו עיקור עשויים להזדקק למזונות שונים, וכך גם מצבם הבריאותי, כמויות הפרווה שלהם וכן הלאה. הסיבה המרכזית לכך שיש להתאים את מזון החתול לגילו היא שהמאפיינים הללו משתנים עם הגיל.

 

מה אוכלים גורי חתולים?

 

קצת כמו תינוקות שזה עתה נולדו, גורי חתולים יצמדו בהתחלה לאימם כדי לינוק ממנה. לעיתים ניתן לתת לחתלתולים הרכים גם חלב או פורמולות שונות באמצעות בקבוק קטן. בגיל 3-4 שבועות, ובמיוחד אם יש חתולים בוגרים בסביבה, החתלתולים יתחילו להתקרב, לרחרח ואף לנסות לטעום את המזון היבש. 

תחילה הם יתקשו ללעוס את המזון היבש, משום שהם רגילים למזונות נוזליים או רכים מאוד, ולכן אפשר להרטיב מעט את המזון היבש כדי לרכך אותו. זוהי מעין תקופת ביניים שבה הם ימשיכו לצרוך חלב במקביל למזון יבש, עד שייגמלו לחלוטין מהחלב בסביבות גיל 8-12 שבועות. כעת, ועד גיל שנה לערך, הם יזדקקו למזון ייעודי לגורי חתולים.

אם יש לכם בבית גור חתולים פעיל וסקרן, שעולה במשקל מדי יום ומוציא הרבה מאוד אנרגיה במשחק, דעו שהוא זקוק להרבה מאוד חלבון כדי לבנות את גופו כהלכה. זו הסיבה בגינה מזון לגורי חתולים מכיל כמות רבה של חלבון, כמו כן מרכיבים שמסייעים להתפתחות המערכת החיסונית ומערכת העיכול שלו. 

 

מה אוכלים חתולים בוגרים?

 

בין גיל 12 חודשים לגיל 7 שנים בערך, החתולים נוהגים לחקור את סביבתם, לשחק, לרחרח ולנסות לטעום כל מיני דברים שהם נתקלים בהם בבית או מחוצה לו – מבעלי חיים אחרים ועד צמחים. לכן הם זקוקים למזון שיוכל לתמוך במערכת החיסונית שלהם ולשמור על בריאות איתנה. 

לכן אם החתול שלכם בטווח הגילאים שבין שנה ל-7, הוא נחשב חתול בוגר וזקוק למזון חתולים ייעודי עבורו: מזון כזה מכיל רכיבים תזונתיים חשובים כגון ויטמינים ומינרלים שמחזקים את המערכת החיסונית, מערכות העיכול, הכליות והשתן, וכן רמות בינוניות-גבוהות של חלבון על מנת לתמוך במסת השרירים שלו. 

בנוסף, בגילאים אלה קל יותר לזהות מאפיינים בריאותיים ספציפיים של כל חתול וחתולה. יש חתולים שסובלים מעודף משקל או רגישויות שונות למזון, כך שחשוב לבחור מזון לחתולים בוגרים שגם מתאים למאפיינים הבריאותיים של החתול.

 

מה אוכלים חתולים מבוגרים?

 

החתול הולך ומתבגר. הגוף שלו מזדקן, הא מתחיל לסבול מתופעות בריאותיות שונות, להיות חולה לתקופות ארוכות יותר, וגם הגוף שלו משתנה: מסת השריר יורדת, חילוף החומרים מואט. באופן טבעי, גם הדרישות התזונתיות שלו משתנות.

לפיכך אם יש לכם חתול מבוגר (מגיל 7 ומעלה), כדאי לדעת שהוא זקוק למזון איכותי שיהיה לו קל לספוג בגוף, שיתעכל בקלות ושיעניק לו אנרגיה המתאימה לגילו, עם רמות נמוכות של חלבון ושומן כדי לא להעלות במשקל ולא להפעיל עומס רב מדי על מפרקיו.

 

מה יקרה אם ניתן לחתול מזון שלא מתאים לו?

 

יש בעלי חתולים שמגדלים כמה חתולים יחד, וכדי לחסוך בהוצאות או במקום קונים לכולם את אותו שק מזון. חשוב להבין שהתנהלות זו אינה מומלצת, בראש ובראשונה משום שגם ללא קשר לגיל החתול, לכל חתול יש טעם אחר במזון ודרישות תזונתיות אחרות. יש חתולים עם פרווה ארוכה שסובלים מכדורי פרווה, ואחרים מדלקות בדרכי השתן או מאלרגיה לעוף. לכן גם אם נדמה כאילו "מזון חתולים זה מזון חתולים, כולם אותו דבר" – זהו ממש לא המצב וצריך להתאים לכל חתול את המזון האופטימלי עבורו.

בפרט בהקשר לגיל החתול, חשוב להתאים לו את המזון שמכיל את ההרכב התזונתי הדרוש לו. לדוגמה, אם ניתן לחתול מבוגר את אותה כמות קלוריות שנהגנו לתת לו כשהיה צעיר יותר, בעוד שהוא כבר מוציא הרבה פחות אנרגיה – הוא פשוט יתחיל להעלות במשקל (מה שלאורך זמן עלול להוביל לבעיות בריאותיות משניות שעשויות לנבוע מהשמנת יתר). 

 

לסיכום

 

ממש כפי שיש מזונות שלא ניתן לילדים שלנו עד שיגדלו קצת, וכפי שבגיל זיקנה נהוג להתאים את התפריט לדרישות התזונתיות והבריאותיות בגיל השלישי – כך הוא הדבר גם לגבי חתולים. אם יש בבית יותר מחתול אחד, רוב הסיכויים הם שיש צורך ביותר משק מזון אחד. גם אם כל החתולים בני אותו גיל יש צורך להתחשב במאפיינים בריאותיים של כל חתול, אבל בעיקר אם יש ביניהם גורים, חתולים בוגרים או חתולים מבוגרים.

 

דלג לתוכן מרכזי