מה לעשות כשהחתול עושה צרכים מחוץ לארגז?
למה החתול עושה צרכים מחוץ לארגז?
הדרך לפתרון הבעיה מתחילה, כמו תמיד, בהבנת הסיבות שגורמות לה. במקרה של חתול שרגיל לעשות את צרכיו בארגז אבל מתחיל פתאום "לפספס", יכולות להיות מספר סיבות אפשריות:
-
יתכן שמשהו בארגז עצמו מפריע לחתול: אם הארגז חדש יכול להיות שיש לו ריח שהחתול לא אוהב. יכול להיות שקניתם לו ארגז סגור כשהחתול עצמו מעדיף פתוח. אם רכשתם סוג חדש של חול, יתכן שמשהו בו מפריע לחתול – הריח או המרקם. ואם מדובר בארגז הישן והסוג הישן של החול, יתכן שהזזתם אותו למקום חדש שבו יש משהו שמפריע לחתול, או אולי לא ניקיתם את החול שלו כבר זמן רב.
-
אולי החתול סובל מבעיה רפואית כלשהי במערכת השתן או במערכת העיכול, בעיה בכליות או במעי, סכרת, עצירות, שלשול ועוד. אם כואב לחתול כשהוא עושה את צרכיו בארגז, יתכן שהוא ינסה לעשות את צרכיו במקום אחר כדי להקל על הכאב – ללא הצלחה כמובן. לחלופין, יתכן שהחתול ינסה להימנע מתחושת הכאב פשוט באמצעות התאפקות; אבל בשלב מסוים מערכות העיכול והשתן יתמלאו עד תומן, והחתול (ללא כוונה רעה) פשוט יעשה את צרכיו במקום שבו הוא נמצא.
-
לחץ נפשי ("סטרס"): חתולים יכולים לסבול מלחץ נפשי בעקבות שורה ארוכה של סיבות: בעלים שיצא לחופשה של כמה ימים, כניסת דייר חדש לבית (למשל בן זוג חדש), שינוי בשגרת היום, החלפה של סוג האוכל, רעש בקרבת ארגז החול ועוד. לחץ נפשי בחתולים מתבטא בכל מיני תופעות, החל בהתנקות יתר, כאשר החתול מתלקק בתדירות גבוהה מן הרגיל עד כדי הופעת קרחות קטנות בפרוותו – וכלה בעשיית צרכים, בעיקר שתן ולפעמים שלשול, מחוץ לארגז שלו.
סיבות אפשריות נוספות עשויות להיות קושי של החתול להיכנס לארגז ולצאת ממנו (בעיקר אצל חתולים מבוגרים ו/או עם דלקות פרקים); כמות לא מתאימה של חול (מעט מדי חול, והחתול לא יצליח לחפור בו כדי לכסות את צרכיו. יותר מדי חול, והחתול ירגיש אי יציבות כאילו הוא "שוקע" בו); ואם יש מספר חתולים בבית, יכול להיות שפשוט אין מספיק מקום לשניהם וכדאי לשקול לרכוש עבורם ארגז חול נוסף.
אז מה אפשר לעשות כשהחתול עושה צרכים מחוץ לארגז?
הדבר הראשון שחשוב לעשות כאשר החתול מתחיל לעשות את צרכיו מחוץ לארגז החול הוא לקחת אותו לווטרינר כדי לבדוק האם קיימת בעיה רפואית: טפילים, אי ספיקת כליות, דלקת בדרכי השתן או כל גורם רפואי אחר שעלול להחמיר בהמשך ולפיכך יש לטפל בו בהקדם.
אם הווטרינר מוודא שלא מדובר בבעיה רפואית, או אם הבעיה הרפואית טופלה אך החתול ממשיך לעשות את צרכיו מחוץ לארגז, אין ברירה אלא לחפש את הגורמים הסביבתיים שמפריעים לחתול ובגללם ככל הנראה נוצרה ההפרעה ההתנהגותית הזו: לנסות להחזיר את הארגז למקומו הקודם, לחזור להשתמש בסוג החול הישן, לרכוש ארגז צרכים נוסף וכן הלאה.
מה עוד אפשר לעשות כדי למנוע בעיות צרכים מחוץ לארגז?
הנה כמה טיפים נוספים שכדאי לקחת בחשבון עוד לפני שהבעיה מופיעה, קל וחומר לאחריה:
-
מקמו את ארגז הצרכים של החתול במקום שיהיה נוח לחתול, לאו דווקא לכם. חתולים בדרך כלל מעדיפים שהארגז יהיה צמוד לקיר מצד אחד ופתוח מהכיוונים האחרים, כלומר לא בפינה או בכוך. כדאי גם למקם את הארגז בסמיכות לחלון כדי שיתאוורר, ולא מתחת לשולחנות או ליד מכונת כביסה רועשת.
-
יש כל מיני סוגים של חול לחתולים. יש חתולים, למשל, שלא אוהבים את המגע בחול קריסטלי, או את הריח של חול מבושם; רוב החתולים יעדיפו חול מתגבש, שהוא גם נוח יותר לניקוי, מה שמוביל אותנו לטיפ הבא:
-
חשוב מאוד לשמור על ארגז הצרכים של החתול נקי ככל האפשר. חשוב לנקות את הארגז לפחות פעם ביום (ועדיף אפילו פעמיים ביום), משום שריח הצרכים של החתול יכול להיות בדיוק הדבר שירחיק אותו מן הארגז.
-
שקלו לקנות לחתול ארגז צרכים חדש, במיוחד אם הוא עדיין משתמש בזה שרכשתם עבורו כשהוא היה עדיין גור. חתולים נוטים להעדיף ארגזים גדולים ומרווחים – ואגב, בדיוק מאותה סיבה הם נוטים להעדיף ארגזים פתוחים על פני סגורים.
-
ובמיוחד אם יש בבית יותר מחתול אחד, מומלץ מאוד שלכל חתול יהיה ארגז משלו.
-
אם כבר קרו 'תאונות' או 'פספוסים' של צרכים ברחבי הבית, מהרו לנקות אותם בעזרת תרסיסים ייעודיים שמנטרלים את הריח, וכך תמנעו מן החתול להסיק שמדובר באזור לגיטימי לעשות בו צרכים.
לסיכום, אם החתול שלכם רגיל לעשות את צרכיו בארגז חול אך ביום בהיר אחד מתחיל פתאום "לפספס" או לעשות במקומות שונים בבית – כמובן שאין צורך לכעוס עליו, לא להתנהג אליו באלימות או להעניש אותו. הבינו שמדובר בבעיה, נסו לאתר את הגורמים לה ומיצאו דרכים יצירתיות לפתור אותה.