מה עושים אם הכלב סובל מבחילות או מקיא בנסיעה?

רק לפני כמה שבועות דיברנו על מה שצריך לדעת כדי לנסוע עם כלב ברכב בבטחה בהנאה, והנה קיבלנו פניות מלקוחות ומעוקבים בפייסבוק בנוגע לבעיה: בעוד שיש כלבים שנהנים מהנסיעה, מתבוננים בנוף או לחלופין מנמנמים במושב האחורי – יש כלבים שעבורם הנסיעה היא חוויה פחות נעימה: כלבים שסובלים מבחילות ולעיתים אפילו מקיאים תוך כדי נסיעה. מה עושים? 

 

מה הסיבות לכך שכלבים מרגישים לא טוב בנסיעה?

 

יכולות להיות לכך מספר סיבות לכך שכלב ירגיש בחילה במהלך הנסיעה ולעיתים יקיא ברכב. למשל, אם מדובר בגור כלבים צעיר, יתכן שהאוזן הפנימית שלו, האחראית על שיווי המשקל, עדיין לא התפתחה סופית. אפשרות אחרת, גם אצל כלבים בוגרים, היא שהכלב למד מסיבה כלשהי לקשר את הבחילה עם הנסיעה ברכב. ממש כפי שהכלב לומד לקשר התרגשות עם מראה הרצועה שאיתה יוצאים לטייל, או כפי שהוא מתרגל לרייר כשבעליו ניגשים אל שק האוכל שלו. כלומר יתכן שחוויה כלשהי בעברו של הכלב גרמה למוחו לייצר התניה הגורמת לו להרגיש ברע כשהוא נכנס לרכב או מתחיל לנסוע.

במקרים אחרים יכול להיות שהכלב מרגיש בחילה לא בגלל תזוזת הרכב אלא בגלל היעד שאליו הוא נוסע. כך לדוגמה כלב שלמד לקשר נסיעה ברכב עם ביקור אצל הווטרינר, ומפחד מן הביקור הזה, עשוי לחוות מתח ולחרדה ברגע שהוא נכנס לרכב, וזה מה שיפתח אצלו את תחושת הבחילה - שעשויה להוביל בסופו של דבר להקאה. 

 

איך לזהות שהכלב מרגיש לא טוב עוד לפני שהוא מקיא?

 

בעוד שילדים או מבוגרים שנוסעים ברכב ומרגישים ברע יכולים להודיע על כך לנהג לפני שהם מקיאים, הרי שכלבים לא יכולים לומר לנו איך הם מרגישים. לכן כדאי להתבונן בכלב ולבדוק האם הוא מפגין התנהגות שונה מן הרגיל באופן קיצוני: גם אדישות מוגזמת וגם אי שקט מוגזם יכולים להוות סימן לתחושה פיזית לא טובה.

סימנים נוספים שיכולים להעיד על בחילה של הכלב הם יללות, פיהוקים רבים, הפרשת ריר וליקוק שפתיים בצורה מוגזמת. ואם קיים ספק בשאלה האם מדובר בהתנהגות טבעית או שהכלב מרגיש בחילה – עדיף שלא לקחת סיכון אלא לחפש מקום לעצור בצד בבטחה. הרי אם יש סיכוי שהכלב עומד להקיא, מוטב שיעשה את זה מחוץ לרכב.

 

כיצד לעזור לכלב להרגיש טוב יותר בנסיעה?

 

בראש ובראשונה חשוב ללמד את הכלב שנסיעה ברכב היא חוויה חיובית. זה נכון בכל מקרה, ובפרט אם מוחו כבר למד לקשר את הנסיעה ברכב עם בחילות והקאות. במצב כזה ניתן ליצור התניה חלופית ש"תלמד" את מוחו של הכלב לקשר בין נסיעה ברכב לבין כיף, משחקים, חטיפים טעימים וליטופים. 

איך עושים את זה? מתחילים בנסיעות קצרות למקומות קרובים שהכלב יאהב: פארק פתוח, גינת כלבים, בית של חברים עם כלב. נוסעים אל המקומות הללו ביחד עם חבר או בן משפחה שכל תפקידו הוא לשחק עם הכלב תוך כדי נסיעה, ללטף אותו, לתת לו חטיפים ולהרגיע אותו אם הוא מתחיל להפגין סימנים של לחץ. גם כשמגיעים אל היעד יש להמשיך וליצור עבור הכלב חוויה חיובית עם ליטופים ומשחקים, ובאותו אופן גם לחזור אחר כך אל היעד. אחרי כמה פעמים כאלה, הכלב אמור להבין שנסיעה ברכב היא חוויה מהנה – וכך הבחילות וההקאות אמורות להצטמצם עד שתיעלמנה לגמרי. 

בנוסף, מומלץ להתחיל בנסיעה כשקיבתו של הכלב ריקה ככל האפשר. כך לא יהיה לו מה להקיא גם אם יחוש בחילה – אבל כך הוא גם עשוי להרגיש טוב יותר. כלומר אם הכלב לא אכל לפחות שעה או שעתיים לפני הנסיעה, יש סיכוי טוב שהוא גם לא יחוש בחילה. כמו כן עדיף שלא לתת לכלב לאכול במהלך הנסיעה, מלבד חטיפים וצ'ופרים קטנים. 

בנוסף כדאי לתכנן מראש את מסלול הנסיעה ולשלב בו נקודות עצירה שבהן הכלב יוכל לצאת מן הרכב, לחלץ את עצמותיו, לעשות את צרכיו ולשאוף אוויר צח. הדבר נכון בפרט כשמדובר בנסיעות ארוכות, וזו יכולה להיות הזדמנות טובה להפסקת התרעננות גם לנהגים שביניכם.

אם הכלב מרגיש לא טוב אך מסיבה כלשהי אין אפשרות לעצור בצד באופן בטוח במהלך הנסיעה, או שהתחנה הבאה בה אפשר לעצור עדיין רחוקה, אפשר לנסות להסיח את דעתו בעזרת ליטופים, צעצועים לכלבים או חטיף. לכל הפחות, הסחת הדעת תרוויח זמן עד שניתן יהיה לעצור ולתת לכלב לצאת.

אפשרות נוספת היא לפתוח את החלון ולתת לכלב להוציא את ראשו החוצה. האוויר הצח והנוף המתחלף עשויים להקל על הכלב את ההרגשה. עם זאת, במקרה כזה רצוי להאט את מהירות הנסיעה, משום שהוצאת הראש מהחלון במהירות גבוהה עלולה לגרום יותר נזק מתועלת.

ואם שום דבר לא עוזר והכלב ממשיך להרגיש בחילה או להקיא בנסיעות? כדאי להתייעץ עם וטרינר בנוגע לטיפול תרופתי. קיימות בשוק תרופות שניתן לתת לכלב לפני נסיעה על מנת למנוע בחילות במהלך הנסיעה, אבל חשוב שהווטרינר ימליץ על הסוג והמינון המתאימים לכלב שלכם.

 

דלג לתוכן מרכזי