מה צריך לדעת כדי לנסוע עם כלב ברכב בבטחה ובהנאה

רוצים לנסוע ולקחת את הכלב איתכם ברכב? לפעמים זה לא עניין פשוט. כל כלב מתמודד אחרת עם סביבת הרכב, רעשי המנוע, תנודות הנסיעה, הנוף המשתנה ופרקי הזמן הארוכים – ויש כלבים שזקוקים ליותר מחשבה, הכנה מראש ותכנון מוקדם של נקודות עצירה לאורך הדרך. לפניכם כל מה שחשוב לדעת כדי לנסוע עם הכלב ברכב:

להרגיל את הכלב לרכב ולנסיעה

 

רוב הכלבים לא צריכים לנסוע לשום מקום, מלבד אולי אל מרפאת הווטרינר. עבור כלב, הבית שבו הוא חי והרחובות הסמוכים שבהם הוא מטייל עם בעליו – הם סביבת המחיה הטבעית ביותר, שאליה הוא רגיל ובה הוא מרגיש נוח. מנקודת מבט של כלב שאינו מורגל בנסיעה, המכונית עשויה להיתפס כחלל צפוף, רועש, רוטט ומפחיד. בפרט אם המקום היחיד שאליו הכלב נוסע הוא מרפאת הווטרינר, במוחו הרעיון של נסיעה ברכב עשוי להתקשר גם עם פחד, לחץ ותחושת כאב. 

אם בכוונתכם לערוך נסיעה עם הכלב, סביר להניח שבפעמים הראשונות הוא יחווה תחושות של בלבול ואולי גם חרדה. לכן כדאי להרגיל אותו אל סביבת הרכב באופן הדרגתי: תחילה רק להתקרב אל הרכב, בהמשך להיכנס אליו למספר דקות כשהמנוע דומם, אחר כך להיכנס לרכב כשהמנוע פועל, ובהמשך לערוך נסיעות קצרות אל יעדים קרובים שהכלב כבר מכיר: לרחוב סמוך, לבית של חברים מוכרים, לגינת הכלבים וכדומה. ככל שהכלב יתרגל לעובדה שהרכב הוא חלק מסביבת המחיה הטבעית שלו, ויבין שנסיעה לא מסתיימת בהכרח אצל הווטרינר אלא יכולה להיות למקום מהנה ומעניין עבורו – כך יהיה קל יותר לנסוע איתו. 

אגב, ככל שהכלב צעיר יותר, כך יהיה לו קל יותר להתרגל לרכב ולחוויית הנסיעה; אבל גם אם מדובר בכלב מבוגר, ואפילו כלב שכבר פיתח חרדה מרכבים ונסיעות, עדיין אפשר להרגיל אותו. כל מה שנדרש הוא אורך רוח. 

 

איזה ציוד צריך לקנות לרכב בשביל הכלב?

 

חגורת בטיחות לכלב: כלבים אמנם לא יושבים כמו בני אדם, אבל כשהם נוסעים איתנו ברכב חשוב לשמור גם על הבטיחות שלהם במקרה של עצירה פתאומית או חלילה תאונת דרכים. יתרה מזאת, כלב שאינו חגור באופן בטיחותי עלול לסכן גם את בני האדם שיושבים ברכב. קיימות בשוק חגורות בטיחות ייעודיות לכלבים וכדאי לשקול את האפשרות להשתמש בהן.

כיסוי למושב: יש כלבים שעלולים ללכלך את מושבי הרכב בבוץ, חול, ריר או פרווה, ואף לשרוט את הריפוד ברגליהם. על מנת למנוע זאת, ניתן לכסות את המושב שלהם במגבת ישנה, סדין שאינו בשימוש, או לרכוש כיסוי ייעודי למושב.

חטיפים וצעצועים לכלב: כמו שצריך להעסיק ילדים בזמן נסיעה במשחק או בחטיף טעים, כך הוא הדבר גם לגבי כלבים. הדבר נכון במיוחד כאשר מדובר בנסיעה ארוכה עם הכלב: החטיפים יסייעו לעודד התנהגות טובה ורצויה, והצעצועים יעזרו לו להפיג את השעמום. שימו לב שעדיף לא לתת לכלב כמויות גדולות של אוכל במהלך הנסיעה, אלא רק צ'ופרים קטנים.

כדורים למניעת הקאות: כמו בני אדם שסובלים לעיתים מבחילות בנסיעות, כך גם כלבים עלולים להרגיש לא טוב ואף להקיא על המושב. כדי למנוע זאת מראש, כדאי לא לתת לכלב לאכול שעה או שעתיים לפני הנסיעה, וכן להתייעץ מבעוד מועד עם וטרינר על מנת לבחון אפשרות לרכוש עבור הכלב כדורים המכילים חומרים שיסייעו לו להרגיש טוב יותר.

 

חשוב לעצור מדי פעם

 

אם יוצאים לנסיעה ארוכה, כדאי לעצור מדי שעתיים או שלוש להפסקות במקומות בטוחים בצד הדרך. ההפסקות האלה יכולות לשמש את הכלב לסיבוב רגלי קצר שבמהלכו יוכל לחלץ עצמות, להוציא מעט אנרגיה, ובעיקר כדי לעשות את צרכיו. כמו כן, במהלך ההפסקות הללו ניתן לתת לכלב לשתות מים – דבר שקשה לעשות תוך כדי נסיעה. 

ואם דווקא אתם אלה שצריכים לעצור בצד, כדי ללכת לשירותים או לקנות משהו בחנות נוחות – לעולם אל תשאירו את הכלב לבדו בתוך הרכב החונה. זה נכון גם בחורף אבל בעיקר בקיץ: הטמפרטורות בתוך רכב סגור עולות במהירות רבה והכלב עלול לסבול מאוד גם מכמה רגעים קצרים לבדו ברכב הלוהט. 

 

הגעתם אל היעד!

 

רגע לפני שיוצאים מן הרכב, יש לוודא שהכלב עונד קולר וקשור ברצועה. הסיבה פשוטה: ברגע שתיפתח דלת, קיים סיכוי שהכלב יהיה הראשון לזנק החוצה בהתלהבות – ולכן יש לשים לב שהדלת הראשונה שנפתחת תהיה לכיוון בטוח (לא לכיוון כביש סואן, למשל) ושיש מישהו שמחזיק ברצועת הכלב כדי שלא יברח בזמן שכל האחרים יוצאים מהרכב.

 

מה עוד צריך לדעת על נסיעה ברכב עם כלב?

 

איפה כדאי להושיב את הכלב במהלך הנסיעה? אפשר במושב האחורי, אפשר במושב הקדמי ליד הנהג ואפשר על רצפת הרכב. בכל מקרה – לא על ברכי הנהג/ת ולא על הרצפה שבאזור הדוושות. 

כדאי לפתוח חלון על מנת שייכנס אוויר צח, אבל לא יותר מדי. הכלב אמנם יכול להוציא את ראשו מעט אל מחוץ לחלון, אבל יותר מדי זמן בצורה כזו, ובפרט כשהרכב במהירות גבוהה, עלול לגרום לו לפתח דלקות בעיניים כתוצאה מהרוח ואבק הדרכים. 

אם במהלך הנסיעה הכלב רואה מחוץ לחלון משהו שגורם לו לנבוח או להתרגש, כגון כלב אחר, עדיף להתעלם מהתנהגות זו ככל האפשר. אם ננסה להרגיע אותו או ללטף אותו, הוא עלול ללמוד שהתנהגות כזו היא פעולה חיובית – אבל אם נתעלם, בסופו של דבר הוא יירגע בעצמו וילמד שאין צורך לנבוח או להתרגש בנסיעות עתידיות. 



דלג לתוכן מרכזי