מה צריך לדעת לפני אימוץ חתולי רחוב?

חתולי רחוב הם מחזה נפוץ מאוד ברוב הערים בישראל. רובנו רגילים לראות חתולי רחוב כשאנחנו יוצאים החוצה:הם מטיילים ברחובות, מחפשים שאריות מזון בפחי האשפה, משתזפים על גגות מכוניות חונות או מחפשים מחסה מן הקור בפינות נסתרות. לפעמים אנחנו (או הילדים שלנו) נתקלים בגור חתולים חסר ישע או בחתול בוגר וידידותי, ומחליטים להכניס אותו פנימה ולתת לו בית חם. "מעכשיו יש לנו חתול", אנחנו אומרים לעצמנו – אבל האם זה באמת כל כך פשוט? האם כל חתול רחוב שנכניס הביתה יברך על כך ויהפוך להיות חתול ביתי מתפנק ומגרגר? התשובה היא שזה יכול לקרות, אבל בדרך כלל לא בקלות. הנה כמה דברים שכדאי לדעת על אימוץ חתולי רחוב:

 

אולי זה לא חתול רחוב

 

ראשית חשוב להבין שלא כל חתול שפגשנו ברחוב הוא אכן חתול רחוב. יש בישראל המון חתולים שמסתובבים ברחובות אבל כן יש להם בית. לעיתים אלה חתולים גזעיים שברחו דרך הגדר או נפלו מחלון הבית, לעיתים אלא חתולים ביתיים שפשוט יצאו לטייל, או חתולים שהקולר שלהם נפל וכן הלאה. 

לכן, אם מצאתם חתול שנראה מטופח יחסית לחתול רחוב, יכול להיות שהוא פשוט הלך לאיבוד ויש אי שם בעלים שמחפשים אותו. לכן הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא לקחת את החתול לווטרינר על מנת לבדוק האם קיים שבב (ממש כמו של כלבים). אם יש – אפשר להחזיר את החתול לבעליו. לחלופין, או אם אין שבב, אפשר לצלם את החתול ולהעלות תמונה לקבוצת וואטסאפ או פייסבוק מקומית כדי לשאול האם מישהו איבד חתול. 

 

העיקר הבריאות

 

מלבד ניסיון לאתר את הבעלים, ככל שיש לו כאלה, חשוב לקחת את החתול לווטרינר גם בגלל הסיבה העיקרית: בדיקה פיזית של החתול כדי לבחון האם יש לו מחלות כלשהן, פצעים, שברים או טפילים שעלולים לסכן או את בריאותו שלו או את בריאותם של יתר דיירי הבית – הן בני אדם והן חיות מחמד אחרות. 

חשוב לדעת שאם הווטרינר ימצא בעיות בריאותיות כלשהן אצל החתול, אתם אלה שתצטרכו לשלם על הטיפול המיידי, על חיסונים נגד מחלות שונות שעלולות לתקוף דווקא חתולים ואולי גם על טיפולים תרופתיים עתידיים. זה אולי השלב הראשון שבו החלום על החתול הביתי החדש שלכם עשוי להיסדק מעט: ההבנה שגידול חתול הוא לא רק התרפקות וגרגורים אלא גם כרוך בהוצאות כספיות. 

 

נעים מאוד: הבית החדש שלך

 

חתול רחוב שנאסף והוכנס לבית לא רואה את המצב כפי שאנחנו, בני האדם רואים אותו. בעינינו, אנחנו מצילים אותו מקור ורעב ומעניקים לו בית חם ואוהב; אבל מבחינתו, הוא נלקח מסביבה פתוחה וחופשית שבה הוא יכול לעשות כל מה שהוא רוצה, והוכנס לתוך מקום סגור שבו חיים יצורים אחרים, שלעיתים (לפחות בתחילת הדרך) הוא עשוי לפחד מהם מאוד.

לכן חשוב להכיר לו את סביבת החיים החדשה שלו בצורה הדרגתית. להתחיל מחדר אחד, לאפשר לו לגלות בעצמו את הפינות הנסתרות שבו, ועם הזמן להכיר לו חדרים אחרים עד שיכיר את כל הבית. באופן דומה יש להכיר לחתול גם את הדיירים האחרים בבית: אם כבר חיים איתכם בעלי חיים אחרים, כדאי לערוך את המגע הראשוני באמצעות הריח מאחורי דלתות סגורות, ואז להתקדם אל סורגי כלוב ורק לבסוף לאפשר לחתול להתיידד עם שאר בעלי החיים. ובאשר לאנשים או לילדים – לעולם אל תנסו להרים את החתול או למשוך בזנבו. להיפך, התאזרו בסבלנות, פנקו אותו בחטיפים, צ'ופרים ומשחקים מרחוק – ותנו לו להתקרב בזמנו החופשי. רק כך הוא יבנה את האמון בכם. 

 

...וכאן זה השירותים

 

אחד הדברים הראשונים שתרצו לרכוש מיד לאחר שתכניסו את החתול הביתה הוא ארגז חול שבו יוכלו לעשות את הצרכים שלהם. כדאי לדעת שחתולים נוטים לעשות את צרכיהם במקום אחד ומעדיפים מרקם של חול, אבל יש הרבה סוגי חול וחתולים מסוימים מעדיפים להימנע מחלקם. 

החתול לא יבין מיד ובכוחות עצמו שמדובר בארגז חול לעשיית צרכים. לכן בימים הראשונים לשהותו בבית תנו לו למצוא את הפינה שהוא מעדיף לעשות בה את צרכיו – ומקמו בה את הארגז. זכרו להחליף בתדירות קבועה את החול המלוכלך בחול חדש ונקי. 

ואם הוא בוחר פינה שאתם לא רוצים שיעשה בה את צרכיו? מקמו בה את כלי המזון והשתיה שלו. נטייתו הטבעית תהיה לא לעשות צרכים במקום שבו נמצא האוכל, והוא יבחר מקום אחר.  

 

מילת המפתח היא סבלנות

 

זכרו שחתולי רחוב בדרך כלל גדלים עם אינסטינקטים חדים, והם נוטים להיות חשדניים, תוקפניים ופחדנים. אם החלטתם לאמץ חתול רחוב ולהעניק לו בית חם, דעו שיקח לו זמן להתרגל למציאות החדשה הזו: להפסיק לברוח ולהתחבא, להפסיק לנשוך ולשרוט – ולהחליף את ההתנהגויות הללו בהתרפקות בחיקכם ובגרגורים. ככל שתהיו סבלניים יותר, כך החתול ילמד לבטוח בכם, ובמהרה יתחיל להחזיר לכם אהבה.






דלג לתוכן מרכזי