מה צריך לדעת לפני שקונים אקווריום?
איזה אקווריום צריך לקנות?
רוב האנשים ייכנסו לחנות לציוד חיות מחמד ויקנו את תיבת הזכוכית הראשונה שהם רואים, אבל למעשה לבחירת האקווריום יש קשר ישיר לדגים שיחיו בו. האם הוא מיועד לדגים בלבד או לבעלי חיים נוספים? האם יהיו בו מים מתוקים או מלוחים? האם יהיו בו צמחים, סלעים וכדומה?
חשוב כמובן לרכוש אקווריום שמתאים לגודל הדגים – כך שמצד אחד יהיה להם מרחב לנוע בו, ומאידך שלא יהיה "ריק מדי". כמו כן האקווריום צריך להתאים גם לגודל החלל שבו הוא מוצב, שהרי הוא נועד להיות גם פריט דקורטיבי לבית או למשרד, וחשוב שיהיה גם יפה ויזואלית אבל גם בגודל שישתלב היטב בחדר.
בחירה נכונה של אקווריום תשפיע על התוצאה הסופית של נראות הדגים וסביבתם: תוכלו ליצור בריכה מדהימה של דגי זהב אציליים, לבנות ריף מופלא ושוקק חיים או לברוא גן תת ימי קסום שבו ישחו דגי נוי בין צמחים אקזוטיים. לכן אל תמהרו לקנות אקווריום מבלי להקדיש לכך מחשבה ואולי אף להתייעץ עם מביני עניין.
למה צריך לקנות משאבת חמצן?
משאבת חמצן היא חובה, משום שדגים הם יצורים חיים שזקוקים לחמצן. אמנם הם לא נושמים אוויר כמונו או כמו בעלי חיים אחרים, אבל הם צריכים שיהיה חמצן מומס בתוך מי האקווריום שלהם. בטבע, המים מתערבלים וקולטים לתוכם חמצן באמצעות רוח או מפלים, אך את פעולתה באקווריום הביתי אין ברירה אלא לחקות באמצעות משאבה.
בלי משאבה, הדגים פשוט ייחנקו. אמנם לא מיד, כי בדרך כלל במי האקווריום יש כמות מסוימת של חמצן מומס – אבל בסופו של דבר הוא ייגמר והדגים לא יוכלו לנשום.
למה צריך לקנות פילטר למי האקווריום?
רבים חושבים שאקווריום הוא מעין רהיט שקט ויפה בבית, עד שמבינים שהוא חייב להכיל גם פילטר. ובעוד שיש דגמים רבים של פילטרים שקטים, בדרך כלל הפעולה שלהם יוצרת זמזום שקט, המהום או רטט.
הפילטר נדרש כדי לנקות את מי האקווריום, ובלעדיו הם ייהפכו מהר מאוד לעכורים; מה שיפגע בתנאי המחייה של הדגים, בבריאותם ובהנאה שלכם מן האקווריום. יש סוגים שונים של פילטרים לאקווריומים שפועלים בדרכים שונות ומגוונות. המשותף לכולם הוא שצריך לנקות אותם מדי פעם, ולעיתים אף לרכוש פילטרים חדשים.
האם צריך גוף חימום לאקווריום?
בתלות בסוגי הדגים שאמורים לחיות באקווריום, ייתכן שיהיה צורך להצטייד גם בגופי חימום כדי לשמור על טמפרטורת מים אופטימלית. דגים מסוימים נועדו לחיות בטמפרטורות חמימות יותר או קרירות יותר, כך שללא חימום לאקווריום הם עלולים לסבול. מומלץ גם לרכוש מד טמפרטורה על מנת שניתן יהיה לעקוב אחרי חום או קור המים.
כל כמה זמן צריך להאכיל דגים?
מזון דגים יכול להגיע בכל מיני צורות וצבעים, בין היתר בהתאם לסוגי הדגים שהוא אמור להזין. עם זאת, חשוב לזכור שדגים אוכלים בצורה שונה מאשר בני אדם: כאשר שמים להם מעט מזון דגים במים, הם ממהרים לזלול את הכל בבת אחת – מה שעלול ליצור את הרושם כאילו הם עדיין רעבים. בפועל, רוב הדגים לא זקוקים לשלוש ארוחות ביום. בתלות בסוג הדג, יש כאלה שזקוקים להאכלה אחת ביום, ואחרים יסתפקו בשתיים או שלוש האכלות בשבוע. בכל מקרה, כדאי לדעת שגם אם חלילה שכחתם להאכיל את הדג פעם אחת, רוב הסיכויים הם שהוא יחזיק מעמד עד להאכלה הבאה.
אביזרים נוספים
עד כאן עסקנו בציוד שנדרש לדגים, ונסיים בציוד שנדרש לבעליהם: הואיל והאקווריום הוא כאמור גם פריט נוי, יש גם אלמנטים שיוסיפו לו חן ויופי (למרות שהדגים יכולים להסתדר היטב בלעדיהם).
תאורה: הדגים לא זקוקים לתאורה באקווריום כדי למצוא את דרכם בשחייה בחושך. הם אמנם יעדיפו תאורה טבעית עם מחזורי יום ולילה שגופם רגיל אליהם, אבל יכולים להסתגל היטב גם לתאורה מלאכותית שתאיר את האקווריום בשעות החשיכה. ניתן להשיג מנורות מסוגים שונים, לרבות כאלה שמוסוות כאלמנטים דקורטיביים, וכך להוסיף עניין וייחודיות לאקווריום שלכם.
אלמנטים דקורטיביים כגון צמחים מלאכותיים, תיבת אוצר, צוללני פלסטיק וכדומה: הם יכולים לספק לדגים מקומות מסתור לכשירצו להתרחק מאור הזרקורים, אבל עיקר השימוש בהם הוא להנאת בני האדם שצופים באקווריום. אם תרצו להשתמש באלמנטים שכאלה, כדאי לתכנן מראש קונספט אחיד לאקווריום כולו, ולא למקם אותם בצורה אקראית. כך תוכלו לא רק לשפר את הנראות הכוללת של האקווריום, אלא ממש לשלב את האלמנטים הדקורטיביים בצורה מעניינת: למשל, בשימוש נבון עם משאבת החמצן ניתן יהיה לגרום לחלק מהאלמנטים לנוע בצורה מחזורית וכדומה.