מה צריך לדעת על הדברה בבית עם חיות מחמד
איך הדברה נגד מזיקים מסכנת את חיות המחמד שלנו, ומה אפשר לעשות?
קיימים מספר סוגים של הדברה נגד מזיקים. הסוג המוכר ביותר לציבור הוא ריסוס של חומרים כימיים ברחבי הדירה, שרעילים לג'וקים ולנמלים – ולפחות בשעות הראשונות שלאחר הריסוס עוצמתם עלולה להיות רעילה גם לכלבים ולחתולים.
הפתרון במקרה זה מורכב ממספר שלבים:
-
יש להוציא את הכלבים או החתולים מהבית במהלך הריסוס עצמו (אם לא ניתן להוציא את חיות המחמד מהבית, לעיתים ניתן לנעול אותן בחדר אחד שלא ירוסס)
-
להמתין מספר שעות כדי שהחומר יפעל את פעולתו (בין 8 ל-9 שעות עבור רוב סוגי הכימיקלים, או פחות עבור חומרי הדברה "ירוקים" המבוססים על מרכיבים טבעיים. משך הזמן יכול להשתנות גם כתלות בגיל חיית המחמד – גורים, למשל, מומלץ להוציא מהבית לזמן ארוך יותר)
-
לאוורר היטב את הבית באמצעות פתיחה כל החלונות שבו על מנת ליצור סירקולציה של אוויר
-
לוודא שהרצפות יבשות לחלוטין ושלא נותרו עליהן שאריות כימיקלים
-
ורק אז להחזיר את חיות המחמד הביתה
בעיה אחרת שעלולה להיווצר עם חיות המחמד במקרה של הדברה נגד מזיקים היא הדברה בעזרת פיתיונות מורעלים. בדרך כלל נוקטים בשיטת הדברה כזו נגד סוגים שונים של נמלים או ג'וקים, ובמקרה כזה הפתרון פשוט יותר: כל מה שצריך לעשות הוא לוודא שהפיתיונות מוטמנים בפינות נסתרות שלחיות המחמד לא יכולה להיות גישה אליהן.
בנוסף, יש מדבירים המפזרים מלכודות ברחבי הבית (או בחצרות) על מנת ללכוד עכברים או חולדות. גם את המלכודות הללו מוטב להטמין במקומות שאליהם הכלב או החתול לא יוכלו להגיע, ובפרט אם גם הן כוללות פיתיונות מורעלים.
מה יקרה אם חיית המחמד תיחשף לכמות גדולה של חומרי הדברה נגד מזיקים?
חשוב לזכור שהסכנה לחיות המחמד שלנו היא לאו דווקא מחומרי ההדברה עצמם, אלא גם בעקיפין: לדוגמה, חתול שיטרוף פגר של מכרסם שמת כתוצאה מבליעת פתיון מורעל, עלול להיות מורעל בעצמו. יתרה מזאת, לעיתים סימני הרעלה כתוצאה מבליעת חומרי הדברה לא יופיעו מיד אלא רק לאחר מספר שעות ואף למחרת. כך למשל אם כלב יחזור הביתה אחרי ריסוס וישכב על הרצפה כך שפרוותו תבוא במגע עם כימיקלים, ובמהלך הלילה ילקק את פרוותו כך שהחומר ייכנס למערכת העיכול שלו.
לכן חשוב לעקוב ולחפש אצל חיית המחמד סימנים שיכולים להעיד על הרעלה: קושי בהליכה, נשימות מהירות, רעידות שרירים, חוסר מנוחה, הקאות ושלשולים. בהמשך עשויים להופיע גם דימומים שמקורם לכאורה לא ברור, כגון דם בשתן, בפי הטבעת, או בחלל הפה. במקרה כזה חשוב לקחת את חיית המחמד ללא דיחוי אל מרפאת הווטרינר על מנת לבדוק ולהגיש טיפול דחוף, אכן מדובר בהרעלה.
זה נשמע כל כך מסוכן. אולי אפשר לוותר על הדברה?
למרבה הצער, הדברה היא עסק הכרחי במדינה כמו שלנו. זאת משום שבעלי החיים המזיקים הם מזיקים לא רק לנו, בני האדם – אלא מטרידים ולעיתים אף מסוכנים גם לחיות המחמד שלנו.
המזיקים הנפוצים ביותר שפוגעים בחיות מחמד הם:
-
פרעושים: לא רק שהם מעבירים מחלות לחיות המחמד שלנו - הם בעיקר גורמים להן להתגרד באופן בלתי פוסק. הגירודים העזים עלולים להוביל לפציעות של ממש, והפצעים הפתוחים עלולים להזדהם ולהוביל לשורה ארוכה של בעיות בריאותיות נוספות.
-
קרציות: הן מציקות לחיות המחמד שלנו, מוצצות מהן את הדם ועלולות אף להעביר להן מחלות שונות, כמו קדחת הקרציות, מחלת ליים וכו'.
הקליקו כאן לקריאה מורחבת על היצורים הקטנים שמתחת לפרווה שמטרידים ומזיקים לחיות המחמד שלנו.
ניתן לטפל בפרעושים ובקרציות באופן נקודתי בעזרת מוצרי הדברה המיועדים לחיות מחמד כמו קולרים, טבליות וכדומה. לבצע אחת לשנה או שנתיים הדברה נרחבת יותר, בבית, שמרחיקה מזיקים אחרים ובכללם גם פרעושים ובקרציות. כלומר לא לוותר לגמרי על הדברה נגד מזיקים: כל עוד מקפידים לבחור בחברת הדברה מוסמכת ואמינה, וכמובן בהנחה שפועלים על פי הנחיות המדביר, גם חיות המחמד אמורות להיות בסדר גמור.
אפשר גם לנסות למנוע הופעת מזיקים בבית
על מנת לצמצם את הסיכוי לכך שיופיעו מזיקים בבית (וכך גם לנסות לדחות את מועד ההדברה הבאה), הנה כמה פעולות שאפשר לעשות:
-
להימנע מהשארת מזון בעלי חיים פתוח. מוטב לסגור את השק היטב
-
לוודא שחיות המחמד לא יסתובבו ללא השגחה ברחוב או בגינה
-
לאטום סדקים וחריצים סביב החלונות
-
לשמור על ניקיון בבית ובגינה
ככל שמקפידים על הפעולות הפשוטות הללו, כך מצמצמים את הסיכויים להופעת מזיקים בבית – ומפחיתים את הצורך בהדברה. עם זאת, כאמור, מומלץ שלא לוותר עליה לגמרי ובכל זאת להזמין מדביר אחת לשנה או שנתיים.