עכברת כלבים (לפטוספירוזיס)
עכברת כלבים (לפטוספירוזיס)
עכברת הכלבים (Leptospirosis) דומה מאוד לאותה עכברת שנודעה בישראל בקיץ 2018 ובעקבותיה נאסר על מטיילים להיכנס למספר נחלים בצפון הארץ. זאת משום שמדובר במחלה שתוקפת לא רק בני אדם אלא גם כלבים ויונקים אחרים. מדובר במחלה בקטריאלית המועברת בקלות במים, ונגרמת על ידי חיידק בשם לפטוספירה אשר תוקף את הכבד והכליות.
דרכי הידבקות במחלה
חיידק העכברת נישא בעיקר על ידי עכברים ומכרסמים אחרים (ומכאן השם בעברית), אבל עלול להדביק כאמור כמעט כל יונק אחר לרבות בני אדם. גם כלבים נגועים ואפילו כלבים שחלו והחלימו, עדיין נשאים של החיידק ויכולים להיות מקור להדבקה.
רוב מקרי ההדבקה מתבצעים על ידי הפרשות של מכרסמים, אבל יש מינים מסוימים של החיידק שיכולים לחדור דרך עור דק או פצוע. לדוגמה, כאשר כלבים שוחים במים מזוהמים, הם יכולים להידבק דרך עורם. תקופת ההדגרה מרגע ההדבקה ועד להופעת תסמינים קליניים היא בין ארבעה ימים לשנים עשר ימים.
תסמיני עכברת הכלבים
לפטוספירוזיס יכולה להופיע בשלוש צורות עיקריות:
-
צהבת: צורה זו מתחילה באופן דומה לצהבת עם תסמינים רבים זהים. בנוסף נוצר צבע צהבהב באיזור הפה והחלקים הלבנים של העיניים (לחמיות). במקרים חמורים במיוחד גם העור הופך צהוב.
-
דימום: במקרה כזה יתכנו חום גבוה, תשישות וחוסר תיאבון. דימום מתחיל ממספר פצעים קטנים במקביל בפה ובחלקים הלבנים של העיניים. יתכנו גם שלשול דמי והקאות. צורה זו של המחלה היא לרוב קטלנית.
-
אי ספיקת כליות: במקרה כזה הכליות קורסות, הכלב תשוש מאוד, מסרב לאכול ועשוי להקיא. להבל פיו נלווה ריח מאוד לא נעים ופצעים נוצרים על לשונו. תסמינים נוספים עשויים להיות שלשול, שתייה מוגזמת ומתן שתן בתדירות גבוהה מן הרגיל, לעיתים עם דם. הכלב עשוי לסרב לזוז ולהפגין חוסר נוחות באיזור הבטן. כלבים שמחלימים ממצב כזה לעיתים יישארו כל חייהם עם מחלת כליות כרונית.
הטיפול במחלה
בשלבים הקריטיים של המחלה, אם האבחון היה בשלב מספיק מוקדם, ניתן לטפל ביעילות יחסית על ידי מתן אנטיביוטיקה כגון פניצילין ואחרות. האנטיביוטיקה נלחמת בשלבים המוקדמים של זיהומים ומסייעת לכלב להרגיש טוב יותר, אם כי רוב הכלבים יזדקקו למעקב וטיפול צמוד ואינטנסיבי בבית חולים לחיות מחמד. בהמשך עשוי להידרש טיפול באנטיביוטיקה חזקה יותר על מנת להעלים כל שארית של עכברת, בכדי שהכלב לא יהפוך להיות נשא.
כמו בכל מחלה, הדרך הטובה ביותר לטיפול היא מניעה. במסגרת החיסון המשושה הניתן בישראל לכלבים נכלל גם חיסון נגד עכברת הכלבים. כדאי לדעת שכלבים המקבלים את החיסון עשויים להפגין תופעות לוואי קלות מיד לאחר החיסון, ממש כמו בני אדם, כמו עייפות שנמשכת מספר ימים או אובדן תיאבון. קיימות גם תופעות לוואי נדירות יותר המופיעות מספר דקות עד מספר שעות לאחר החיסון, כגון שוק אנאפילקטי (בחלק מגזעי הכלבים). יש גם כלבים שמפתחים פריחה בעור או נשירת פרווה.
חשוב לזכור: עכברת יכולה להדביק גם בני אדם, ולכן על בעלים שיש להם כלב חולה להימנע ממגע בידיים חשופות בכלב, בכליו, ובצרכיו. יש לעטות כפפות גופי בזמן שמנקים איזורים שבהם יתכן שהוא עשה את צרכיו, ולחטא היטב כל מקום בו יתכן שהטיל את מימיו.