עשרה מיני דגים שאפשר לגדל באקווריום חוץ מדג זהב
1. דגי גופי
דגים ססגוניים ויפים שנחשבים עמידים יחסית. רבים מהם יכולים לשרוד עד שבוע ללא מזון, מה שהופך אותם לאידיאליים לילדים שעלולים לשכוח להאכיל אותם (לא שאנחנו ממליצים על כך, כמובן). חשוב לדעת שדגי גופי מתרבים במהירות רבה, כך שאם תאכלסו גם זכרים וגם נקבות באקווריום הביתי שלכם – בתוך זמן קצר תגלו שיש בו הרבה יותר דגיגונים משחשבתם.
2. דגי זברה
הם מכונים כך בגלל הפסים השחורים והלבנים המעטרים את גופם, אבל אפשר גם למצוא דגי זברה מהונדסים גנטית שזוהרים בצבעי ירוק, אדום, כחול, צהוב או ורוד. גם הם נחשבים עמידים ביותר. הם לא יוכלו לשרוד זמן רב ללא מזון כמו דגי הגופי, אך עמידותם מתבטאת ביכולת שלהם לשרוד במגוון רחב של טמפרטורות ותנאי מים.
3. היפוסטומוס
הדג הזה הוא אחד מהפחות צבעוניים ברשימה, ויש שיאמרו שהוא אפילו בין הפחות אטרקטיביים מביניהם. אבל עדיין אפשר למצוא אותו בהרבה אקווריומים בישראל, בדרך כלל כשפיו צמוד לזכוכית: זהו הדג המנקה, שרבים מכנים "דג נקאי" בזכות העובדה שהוא ניזון מאצות שגדלות על דפנות האקווריום, בתחתית או על הקישוטים שבו – וכך למעשה "מנקה" את האקווריום. כדאי לדעת שהדג הזה ניזון מאצות רק כשהוא דג קטן וצעיר, אבל עם הזמן הוא עובר למזון שמקבלים יתר הדגים סביבו.
4. קורידורס
גם הדג הזה אוהב לאכול אצות שגדלות באקווריום ובכך לנקות אותו, ולכן יש המכנים גם אותו "דג נקאי", אם כי הוא יעדיף את אלה שגדלות בתחתית ולא את אלה שגדלות על הדפנות. זהו דג יפה וחביב, עמיד וקל לגידול, שמעדיף את בני מינו (ולכן כדאי לצרף 2-3 חברים מסוגו לאקווריום) – אבל גם יכול להסתדר יפה עם דגים אחרים בעלי אופי נוח ורגוע.
5. פלטי הכתמים
גם פלטי הכתמים הוא דג עמיד למדי, שמתאים למתחילים בעולם דגי הנוי. גם הוא מגיע במגוון רחב של צבעים עזים, וידוע בהיותו דג רגוע שמשתלב בשלווה עם מגוון רחב של דגים אחרים. אם תרצו שהאקווריום שלכם ישלב כמה סוגים של דגים, פלטי הכתמים הוא המועמד הראשון שכדאי לשקול.
6. ציקליד פה אש
הדג עם השם האקזוטי מכונה כך משום שבמהלך עונת הרבייה, צבע הקשקשים סביב פיו מאדים. בתקופה הזו הוא גם הופך להיות מאוד טריטוריאלי ואפילו תוקפני, ולכן מומלץ להעבירו למיכל אחר כאשר ניכר שינוי הצבע בקשקשיו, או לכל הפחות להוסיף לאקווריום צמחיה או פריטים אחרים שיוכלו להוות עבורו מקום מחסה ומסתור. ביתר ימות השנה הוא דג ידידותי וחביב.
7. טטרה ניאון
דג יפהפה שמתהדר בצבעי אדום וכחול בוהקים, ורבים אוהבים לשלב אותו באקווריומים כדי להוסיף צבע לחלל החדר. יחד עם זאת כדאי לזכור שהוא לא משתלב היטב עם כל סוגי הדגים: באופן כללי זהו דג שחי בלהקה ויעדיף את בני מינו (ולכן מומלץ לרכוש להקה ולא דגים בודדים), וכן יש דגים שיראו בו סוג של מזון. לכן מוטב להכניס אותו לאקווריום עם דגים ממינים שקטים יותר.
8. גורמי פנינה
גוֹרָמִי פנינה הוא דג פופולרי מאוד בקרב מגדלי דגים מתחילים יחסית, בזכות המראה המרהיב ויכולת ההסתגלות שלו. הוא משתייך למשפחה רחבה של דגים דומים בשם "גורמי", והשם "פנינה" ניתן לו בזכות תבנית הנקודות המרשימה שעל קשקשיו; אם כי יש המכנים אותו גורמי התחרה או גורמי פסיפס. מומלץ שלא לגדל יותר מזכר אחד באקווריום (אם כי אם יש די מקומות מסתור, יש סיכוי שכמה זכרים יצליחו לחיות יחד בשלווה).
9. סייפן מצוי
לא הצמח סייפן, אלא הדג סייפן מצוי – הוא אחד הדגים הכי יפים ברשימה הזו, בזכות צבעיו המרשימים והזנב דמוי החרב. הדג הזה אמנם חברותי למדי, אך גם טריטוריאלי מאוד. הוא עמיד ומסתגל היטב לתנאי מים שונים, ולכן מגדלי דגים מתחילים רבים ישמחו להוסיף אותו, בדרך כלל עם עוד לפחות 5-6 חברים מסוגו, לאקווריום שלהם.
10. טייגר פלקו
גם הדג הזה מאוד חברותי מצד אחד אך גם מאוד טריטוריאלי מצד שני. את רוב זמנו הוא נוהג לבלות דווקא בתחתית האקווריום, וככל שממלאים אותו ביותר סלעים וקישוטים, כך הוא ייהנה יותר להסתובב ביניהם. דווקא צמחיה פחות מומלצת באקווריום יחד עם הדג הזה, משום שאם הוא לא מקבל די מזון דגים מבעליו – הוא פשוט עלול לאכול את הצמחיה שגדלה סביבו.
ויש עוד, כמובן
לא הזכרנו ברשימה הזו את הברבוס הדובדבני עם הצבע האדום החזק, את דגי המולי הצבעוניים, הדיסקוסים המעניינים, דגי הקרב האקזוטיים ודגים שנראים כמו בעלי חיים אחרים (נחשים זעירים? כרישים קטנטנים? לא, אלה דגי נוי חביבים!), אבל אנחנו מקווים שהשורה התחתונה ברורה: עם כל הכבוד לדגי זהב, ויש כבוד, יש גם עשרות סוגים אחרים של דגי נוי שיכולים לחיות יחד בהרמוניה ובשלווה באקווריום הביתי שלכם. כדאי לשאול את איש המקצוע בחנות על המאפיינים השונים של הדגים שאפשר לשלב יחד, וללמוד להכיר עולם תת ימי מרתק מלא בדגים מרהיבים.