פטריות עוריות בכלבים וחתולים

מה זה פטריות עוריות? כיצד למנוע זאת? כיצד מבחינים בבעיה? כל זאת ועוד בסקירה מרתקת מפי הוטרינר.

פטריות עוריות בכלבים ובחתולים

כלבים וחתולים יכולים לסבול לעיתים מנגעים עוריים הנגרמים ע"י פטריות. הפטריות נמצאות בכל מקום בסביבה, ובמקרים רבים גם על בעל החיים, ללא כל בעיה רפואית, כך שלא ניתן לחזות מי יפתח מחלה ומי לא. המחלה חשובה הן בשל הנזק לחיית המחמד, אך גם כי לעיתים היא מדבקת לאנשים. פטרת עורית אופיינית יותר לבעלי חיים שמערכת החיסון שלהם חלשה יותר – בעיקר בגורים, וכן בכלבים ובחתולים חולים, ובבעלי חיים שחיים בתנאים ירודים. בחתולים ארוכי שיער, ובעיקר בחתולים פרסיים המחלה נפוצה ביותר ומהווה בעיה קשה יותר.

אמנם המחלה מדבקת לעיתים לאנשים, אך אין זה אומר שאם יש חתול נגוע אנחנו או ילדינו נידבק, וטיפול נכון יצמצם ביותר את הסיכון.

סימני המחלה

לרוב מדובר בנגע מקומי בודד, או מספר נגעים מקומיים. הנגע הקלאסי הוא קרחת עגולה, שלעיתים הולכת וגדלה. העור יכול להיות מעובה יותר, או מלווה באדמומיות. פטריה יכולה לגרום לגרד, אך אין זה סימן בולט, ופעמים רבות אין כלל גרד.

במקרים קשים יותר יהיו מספר מוקדים של קרחת ועד הקרחה מלאה של אזורים נרחבים בגוף.

אבחון

שיטת האבחון הטובה ביותר מתבססת על תרבית הפטריה על מצע מזון מיוחד. המצע משנה את צבעו מצהוב לאדום כאשר גדלהבו פטריה עורית. לאחר גדילת הפטריה ניתן גם לבצע בדיקה נוספת כדי לקבוע את סוג הפטריה, דבר שמאפשר לנו לקבוע את מקור ההדבקה.

midrosporum canis הפטריה הנפוצה ביותר בעור כלבים וחתולים, לאחר גידול בתרבית על מצע מזון מיוחד.פטריה זו עלולה  להדביק גם בני אדם. תשובת התרבית איננה מיידית , ולכן אנו ממליצים להתחיל טיפול עוד לפני השלמת האבחנה.

הטיפול

כאשר מדובר בנגע מקומי יחיד ניתן לנסות טיפול מקומי עם משחה מתאימה. אם הנגע מפושט יותר מומלץ לשלב טיפול מקיף על כל הגוף בחפיפה בשמפו רפואי. בחתולים ובמקרים של נגעים רבים בכלבים יש הכרח לתת טיפול כללי בכדורים. הטיפול הנפוץ כיום הוא כדורי גריזופולפין, והוא חייב להיות ארוך ביותר – לפחות 6 שבועות.

קיים גם חיסון כנגד פטריות, החיסון לא מונע את המחלה, אך לעיתים מצמצם את משך המחלה ומקל על הטיפול. נכון להיום החיסון לא מיובא לארץ.

בדיקות נוספות

כאמור, פטריה תוקפת כאשר יש חולשה של מערכת החיסון, ולכן מומלץ לבצע בדיקת דם כללית לפני התחלת הטיפול. בשל השפעת חלק מהתרופות על מח העצם, לעיתים יש לבצע בדיקות דם חוזרות במהלך הטיפול.

בחתולים קיימים מספר נגיפים המחלישים את מערכת החיסון, כאשר איידס של חתולים   (FIV) הוא הנפוץ מביניהם. כאשר חתול בריא לכאורה מפתח פטריה, יש לבצע בדיקת נוגדנים על מנת לשלול את קיום הנגיף, ולקבוע את הטיפול המתאים לאור מידע זה.

שבועיים לאחר העלמות הסימנים העוריים מומלץ לעשות תרבית נוספת, כדי לודא החלמה. אם התרבית שלילית ניתן להפסיק את הטיפול.

מניעה

הפטריות נפוצות מאוד בסביבה, והן עמידות יחסית לחומרי חיטוי. המניעה היעילה היחידה כיום היא שמירה על תנאים טובים לבעל החיים – הזנה ראויה, תנאי מגורים טובים ומניעת מחלות נוספות שיחלישו את המערכת החיסונית.

 

ד"ר אסף ירום

המרכז הווטרינרי בקריות

דלג לתוכן מרכזי