צמחים רעילים לחיות מחמד

הגינון מרגיע את הנפש, מעסיק את הידיים, מסיח את הדעת מהמצב ומפיח תקווה, אבל חשוב מאוד לדעת שיש צמחים רבים שדווקא לא כדאי להכניס הביתה: צמחים שבליעתם או אפילו מגע בהם עלול להרעיל את חיות המחמד האהובות שלנו.

מגיפת הקורונה שהיכתה את העולם לפני מספר חודשים השפיעה באופן נרחב לא רק על הבריאות שלנו אלא גם על השגרה היומיומית. הסתגרנו בבית, התרחקנו מחברים וקרובי משפחה, חלקנו אף מצא נחמה באימוץ חיית מחמד חדשה הביתה ועוד. בין היתר, בכל העולם ניכרת עלייה משמעותית בענף הגינון הביתי: במדינות רבות, וביניהן גם ישראל, יותר ויותר אזרחים מפתחים את תחביב גידול הצמחים בגינה, במרפסת או בסלון.

הגינון מרגיע את הנפש, מעסיק את הידיים, מסיח את הדעת מהמצב ומפיח תקווה, אבל חשוב מאוד לדעת שיש צמחים רבים שדווקא לא כדאי להכניס הביתה: צמחים שבליעתם או אפילו מגע בהם עלול להרעיל את חיות המחמד האהובות שלנו. 

ערכנו רשימה של מספר צמחים נפוצים שמומלץ לא להזמין מהמשתלה (או לכל הפחות, לתלות גבוה) כל עוד נמצאים בבית בעלי חיים (ומוטב להרחיקם גם מילדים):

 

פוטוס

 

יש הרבה סיבות לחבב את צמח הפוטוס: העלים היפים שצורתם מזכירה לב, הקלות הרבה בה ניתן לייחר ולגדל אותו ויכולתו המדהימה לטהר את האוויר סביבו. 

אבל יש גם סיבה אחת לוותר עליו: בליעה של כמות קטנה מאוד ממנו עלולה לגרום לתופעות קשות בכלבים וחתולים, כגון נפיחות בלשון ובפה, ריור מוגבר, חנק, קשיי נשימה, כאבי בטן, כשל כלייתי ואפילו מוות. 

 

ספטיפיליום ("שושנת שלום")

 

את הספטיפיליום ניתן למצוא כמעט בכל משתלה ולהתרשם מיופיו הרב. הוא מתאים לגידול בתוך הבית גם ללא גינה או מרפסת, ויחד עם התפרחת היפהפיה שלו בחודשי הקיץ, קל מאוד ליפול בקסמו ולקחת אותו הביתה. 

אלא שמדובר בצמח שעלול לגרום לשורה של תגובות אלרגיות מאוד לא נעימות, החל מצרבות ונפיחות בחלל הפה, המשך בקשיי נשימה ובעיות במערכת העיכול וכלה באי ספיקת כליות. 

 

דקל ציקס ("דקל ננסי", "דקל מופשל")

 

עץ הנוי היפה הזה מכונה עץ דקל למרות שהוא משתייך למשפחה אחרת, אבל מה שבאמת חשוב הוא שהצמח הזה מכיל שלושה סוגים שונים של רעלנים הנמצאים בריכוזים שונים בכל חלקיו. בפרט, רעלן אחד המכונה ציקזין עלול לגרום פגיעה קשה בכבד.

די בנגיסה אחת מיותרת, ובתוך דקות ספורות ניתן יהיה להבחין בתופעות כמו שלשול, הקאה, ריור וחוסר תיאבון. לאחר כמה שעות התסמינים יחמירו, חיית המחמד תסבול מכשל בכבד ומתופעות נלוות כמו התייבשות, חולשה, רעידות ואפילו מוות.

 

ברונפלסיה גביענית ("אתמול-היום-מחר")

 

שמו העממי של ברונפלסיה ניתן לו בזכות שלושת צבעי הפריחה שלו: תחילת הפרח בצבע סגול כהה, אחר כך משתנה לצבע לילך ולבסוף הופך ללבן. זהו צמח מטפס שמראהו מקסים במיוחד כאשר פרחיו נמצאים בשלבים שונים של פריחה ולפיכך הוא כולל את שלושת הצבעים – אבל גם הוא רעיל ביותר לבעלי חיים.

השפעתו הרעילה של צמח הברונפלסיה דומה מאוד לזו של רעל הסטריכנין על בני אדם: משלשולים והקאות עד פגיעה במערכת העצבים. עם כל הכבוד ליופי המרהיב, מומלץ להימנע מלהכניס אותו הביתה.

 

רקפת

 

הרקפת הצנועה והביישנית היא אחד מן הפרחים המפורסמים בישראל, ובעוד שבטבע היא נחשבת לפרח מוגן שאסור לקטוף, הרי שניתן להשיג פקעות שלה במשתלות ולגדל רקפות בבית בקלות יחסית.

היא מאוד יפה, אבל גם מסוכנת לידידינו ההולכים על ארבע: הפקעות שלה מכילות חומרים רעילים שאם ייכנסו למערכת העיכול של בעל חיים יגרמו להקאות, שלשולים, ריור מוגבר, שינוי בקצב הלב ואף פרכוסים קטלניים.

 

שימו לב לצמחים שאתם מכניסים הביתה

 

הרשימה שלעיל חלקית בלבד, אולם המשמעות שלה אמורה להיות ברורה לכל חובב בעלי חיים שהוא גם חובב גינון: לפני שרוכשים צמח ממגדל מורשה, ממשתלה או חנות, חשוב לוודא שהוא לא רעיל לחיות המחמד. 

בכל מקרה של אכילה של אחד מהצמחים ברשימה או צמח אחר, או בכל חשד להרעלה, חשוב ליצור קשר באופן מיידי עם וטרינר ולהביא אליו את חיית המחמד לבדיקה ללא דיחוי.

דלג לתוכן מרכזי