תזונה טבעונית לכלבים וחתולים: כן, זה אפשרי
כלבים וחתולים יכולים לחיות ללא בשר
אמנם יש בעלי חיים רבים שאוכלים בשר כשהם בטבע, בין אם הם קרניבורים (טורפים) או אומניבורים (אוכלי כל) – וכך בין היתר גם כלבים וחתולים. לכאורה, אם נבחר לתת לידידינו ההולכים על ארבע מזון שאינו מכיל בשר, אנחנו כביכול פועלים נגד הטבע. יש אפילו שיטענו שמדובר בהתעללות בבעלי חיים.
אלה שזה כמובן לא נכון. כלבים וחתולים יכולים לחיות היטב על בסיס מזון שאינו מכיל בשר או מרכיבים אחרים מן החי – ובלבד שבעליהם עושים את זה בצורה נכונה.
איך עושים את זה נכון?
כלבים וחתולים אוכלים בשר משום שהם זקוקים לחומרים תזונתיים ספציפיים שנמצאים בבשר מן החי. אם נמנע מהם בשר ונגיש להם אך ורק ירקות, למעשה נמנע מהם את החומרים התזונתיים הללו; אבל אם נמנע מהם בשר ונחליף אותו בתוסף תזונה מרוכז המכיל את כל החומרים התזונתיים הדרושים להם – הם ימשיכו להתקיים, לחיות ולשגשג ללא שום פגע או חולי.
בהקשר זה ראוי לציין, אגב, שלמרבה הצער קיימים בשוק מגוון סוגי מזונות לכלבים ולחתולים שמיוצרים באיכות נמוכה; כך שגם אם הם מכילים מרכיבים מן החי – אזי מדובר במרכיבים לא איכותיים שאינם מספיק את הצרכים התזונתיים של הכלב או החתול. ידוע למשל על מקרים בהם מזונות מסוימים הכילו שאריות של בעלי חיים שמתו ממחלות או הכילו כימיקלים שונים, כך שחיות מחמד שצרכו את המזונות הללו לא קיבלו את החומרים התזונתיים החיוניים לגופן וסבלו ממחלות קשות ואפילו מוות.
במילים אחרות, תוספי מזון לכלבים ולחתולים עשויים להיות דרך טובה לוודא שהכלב או החתול מקבלים את כל אבני הבניין החשובות לגופם; וגם כבר לתת להם תוסף מזון – בהחלט אפשר לנצל את ההזדמנות ולהפחית את צריכת המוצרים מן החי בתזונה שלהם.
האם יש בעיה עם תוספי תזונה לכלבים וחתולים?
ממש לא. מבחינת מערכת העיכול של בעלי החיים, החומרים התזונתיים שנמצאים בתוספי התזונה, כלומר אלה שמיוצרים במעבדה, זהים לחלוטין לחומרים התזונתיים שמקורם בבשר חי. ממש כפי שתוספי תזונה יכולים להיות בריאים לבני אדם ולתת לגופנו את כל מה שחסר לו בתזונה שאנחנו צורכים באופן טבעי באמצעות אכילה ושתייה – כך הוא הדבר לגבי תוספי תזונה לחיות מחמד.
נכון, צריכת תוספי תזונה נוגדת את טבעם של כלבים וחתולים. הם הרי לא צורכים תוספי תזונה בטבע. אבל כלבים וחתולים גם לא מקבלים חיסונים בטבע. הם לא עוברים סירוס או עיקור בטבע. הם לא חיים בטבע בבתים ממוזגים או מחוממים כשבני אדם דואגים לכל צרכיהם ומחסורם. ואם למעשה חיות המחמד שאנחנו מגדלים בבתים שלנו שונות כל כך מאבותיהן שחיו בטבע, אזי מה בעצם הבעיה לתת להם תוספי תזונה שמכילים את כל מה שגופם צריך, ובכך לחסוך פגיעה בבעלי חיים אחרים?
עד כמה באמת מהותי השינוי בתזונה?
אם המחשבה על כלבים וחתולים שאוכלים ירקות נשמעת משונה או מגוחכת, כדאי לדעת שגם מזון רגיל של בעלי חיים בדרך כלל לא מורכב מ-100% בשר. אמנם יש מזונות שמבוססים על אחוזים גבוהים של עוף, בקר, דגים וכדומה, לעיתים בשילובים ותערובות של סוגי בשר שונים – אבל במזונות הללו יש גם רכיבים רבים שאינם מן החי: תפוחי אדמה, אפונה, סלק, תירס, חיטה, ברוקולי, עגבניות, תפוח, גזר, חמוציות, אוכמניות, תרד, עולש, פשתן ועוד. אגב, לעיתים מוסיפים למזון של חיות המחמד גם חומרים משמרים, צבעי מאכל ואפילו סוכר, כך שגם בלי קשר לעניין המרכיבים מן החי כדאי לבדוק את רשימת המרכיבים שמופיעה על השק לפני הרכישה.
ובכל זאת, אולי לא כדאי למהר לעבור לתזונה טבעונית לחיות המחמד
בסופו של דבר הכל תלוי בהשקפה של הבעלים: יש בעלי חיות מחמד שעברו לתזונה טבעונית אולם ממשיכים לתת לכלב או לחתול מזון שמבוסס על בשר; יש בעלי חיות מחמד שכלל לא מקפידים על טבעונות, אך נותנים לכלב מזון טבעוני ותוספי תזונה מסיבות אחרות.
השורה התחתונה היא זו: מבלי לנקוט עמדה בעד או נגד, כדאי לדעת שכלבים וחתולים בהחלט יכולים לחיות היטב גם על בסיס תזונה ללא בשר. יחד עם זאת, חשוב מאוד להקפיד שהתפריט שלהם יהיה מאוזן היטב ויכיל את כל החומרים התזונתיים הדרושים לגופם, למשל באמצעות תוספי תזונה. אחרת, הבעלים של אותן חיות מחמד עלול לרצות לעשות טוב למען בעלי החיים שבשרם משמש לייצור מזון חיות המחמד, אך לפגוע בחיות המחמד שלו.